Hjem Søndagskommentar 9. Søndag i treenighetstiden

9. Søndag i treenighetstiden

7 min lest
0
0
287

9 Søndag i treenighetstiden – 25.07.2021

Joh 8,2-11

Bilde av Mathias P.R. Reding

Tidlig neste morgen kom han til tempelet igjen. Hele folkemengden samlet seg om ham, og han satte seg og begynte å undervise dem. Da kom de skriftlærde og fariseerne med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. De førte henne fram og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd. I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?» Dette sa de for å sette ham på prøve, så de kunne få noe å anklage ham for. Jesus bøyde seg ned og skrev på jorden med fingeren. Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.» Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden. Da de hørte dette, gikk de bort, én etter én, de eldste først. Til slutt var Jesus alene igjen, og kvinnen sto foran ham. Da rettet han seg opp og spurte: «Kvinne, hvor er de? Har ingen fordømt deg?»  Hun svarte: «Nei, Herre, ingen.» Da sa Jesus: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!»•

Den som er ren, kan kaste den første sten – dette har blitt et ordtak brukt i mange sammenhenger, og det er basert på denne teksten.

Her er det altså en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. Det er ikke utdypet, men det er nærliggende å tenke seg at hun var oppdaget til sengs sammen med en mann. Men hvor ble det av mannen? Stakk han av, eller hadde ikke han gjort noe galt? Og hvordan ble det oppdaget – spionerte de på de to i senga?

Uansett hva som skjedde og ikke så hadde de religiøse lederne en tanke i hodet. Det var ingen tanker på kvinnen, hva som hadde skjedd eller ikke, men det var en anledning til å sette Jesus på prøve. Og nå endelig hadde de den aller beste mulighet til å få noe å anklage han for. Sannsynligvis frydet de seg på vei til Jesus. Men hva skjedde? Jesus bøyde seg ned og begynte å skrive på bakken! Noe så provoserende! Hadde han ikke tenkt å svare en gang? Nei, dette skulle han ikke få komme seg unna, så de fortsatte å spørre. Og så svarer Jesus på en helt annen måte enn noen kunne tenkt seg. «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.» Det går et stille sug gjennom forsamlingen. Jesus bøyer seg ned igjen og begynner å skrive. Ingen tar opp steiner for å steine kvinnen, men slukøret trekker de seg tilbake, den ene etter den andre.

Så sitter jeg her og leser teksten, og godter meg på fariseernes bekostning. Men stopp litt, denne teksten er jo akkurat like aktuell i dag som den gang. Selv om ingen blir steinet med gråstein, så er det mange som blir steinet av sladder og blikk. Det kan være noen som ikke oppfører seg etter det som er innenfor normalen, eller det kan være noen som er bundet til rusmidler eller andre ting.

Hvordan var det Jesus tok imot denne kvinnen? “Heller ikke jeg fordømmer deg” sa Jesus til henne. Det samme sier han til deg og meg, og det samme vil han at du og jeg skal si til våre med mennesker.

Mange som har opplevd tortur og fangenskap kan fortelle at først når de klarte å tilgi slapp bitterheten taket. Og Jesus ønsker nettopp det, at vi skal tilgi hverandre. Han vil at vi skal bytte ut “steinene” vi kaster mot våre med mennesker med kjærlighet.

Vet du om noen i din nærhet som trenger din kjærlighet i dag?

  • Pinseaften

    Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…
  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • Pinseaften

    Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Pinseaften

Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…