Hjem Søndagskommentar 3 søndag i treenighetstiden

3 søndag i treenighetstiden

9 min lest
0
0
310

3 søndag i treenighetstiden – 13.06.2021

Joh 1,35-51

Bilde av Dana Luig

Dagen etter sto Johannes der igjen sammen med to av disiplene sine. Da Jesus kom gående, så Johannes på ham og sa: «Se, Guds lam!» De to disiplene hørte hva han sa og fulgte etter Jesus. Jesus snudde seg og så at de fulgte ham, og han sa: «Hva leter dere etter?» De svarte: «Rabbi, hvor bor du?» Rabbi betyr lærer. «Kom og se!» sa Jesus. De gikk da med ham og så hvor han bodde, og de ble hos ham den dagen. Det var omkring den tiende time.
    Andreas, Simon Peters bror, var en av de to som hadde hørt det Johannes sa, og som hadde fulgt etter Jesus. Han fant nå først sin bror Simon og sa til ham: «Vi har funnet Messias!» – Messias betyr «Den salvede». Så førte han Simon til Jesus. Jesus så på ham og sa: «Du er Simon, sønn av Johannes. Du skal hete Kefas» – det er det samme som Peter.
    Dagen etter ville Jesus dra til Galilea. Da fant han Filip og sa til ham: «Følg meg!» Filip var fra Betsaida, den byen Peter og Andreas var fra. Filip traff Natanael og sa til ham: «Vi har funnet ham som Moses har skrevet om i loven, og som også profetene har skrevet om: Det er Jesus fra Nasaret, Josefs sønn.» «Kan det komme noe godt fra Nasaret?» sa Natanael. Filip svarte: «Kom og se!» Jesus så Natanael komme gående og sa: «Se, der er en sann israelitt, en som er uten svik.» «Hvor kjenner du meg fra?» spurte Natanael. Jesus svarte: «Jeg så deg før Filip ropte på deg, da du satt under fikentreet.» Da sa Natanael: «Rabbi, du er Guds Sønn, du er Israels konge.» «Tror du fordi jeg sa at jeg så deg under fikentreet?» sa Jesus. «Du skal få se større ting enn dette.» Så sa han: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal se himmelen åpnet og Guds engler gå opp og gå ned over Menneskesønnen.»

Det finnes mange veier til Jesus , men bare en vei til Gud, Jesus.

Dagens tekst forteller om noen av Jesus disipler vei til å bli  hans disippel.

Peter, eller Simon ble ledet til Jesus gjennom sin bror Andreas.

Filip ble oppsøkt av Jesus selv, mens Natanael ble hentet inn av sin venn Filip. Og Jesus tok imot , ja endog satte sitt stempel på flere av dem. Simon ble til Kefas, som betyr klippen og Natanael fikk høre at han var en israelitt som de ikke var svik i. Mens Filip fikk bare høre oppfordringen, følg meg. Vi har alle forskjellige historier om hva som førte oss til tro. Og det var neppe bare en ting, men gjennom mange ledd. Og Jesus har sett oss og inkludert oss i sitt rike. Han har satt stempel på oss da vi ble tegnet med korsets tegn i dåpen. Vi har fått barnekår, men også disippelkall. Å være kristen handler både om å være og om å gjøre.

Noen av Johannes disipler, blant annet Andreas hadde blitt veldig nysgjerrig etter at Johannes hadde sagt « Se der Guds lam». Var Jesus bare en rabbi blant flere, eller var han Messias. De fikk komme å være sammen med Jesus på hans hjemmebane. Jesus inviterte dem hjem for å se. Tett på hverdagen. Det er der man ser om det er hold i det som blir sagt. Dette hjemmebesøket må ha overbevist Andreas.

Det er fristende å se parallellen i det hver og en av oss er kalt til, å dele fra våre egne liv med andre. Vise folk hvem vi er i hverdagen, ikke bare snakke store ord når det passer seg sånn. Slikt blir det disipler av. Vi kan kalle det bibelgrupper eller huskirker. Smågrupper har vært en viktig strategi i å bygge Guds rike. Jesus valgte 12.

Natanael opplevde at Jesus hadde sett han allerede før de møttes. Sånt betyr veldig mye i en relasjon. Men sterke opplevelser skal ikke være det som holder oss fast.

Vi som følger Jesus skal få se større ting enn det som skjer på det personlige plan. Helt konkret her kan det handle om at Jesus ble hentet opp til himmelen for å sitte ved Faderens Høyre hånd.

For oss som lever etter at det er et faktum, betyr det at vi også skal få oppleve at han kommer tilbake for å hente oss som er hans disipler. Der han på nytt skal si et « Følg meg» idet han viser oss veien helt frem, helt hjem,  inn i hans evige rike. I det riket trengs ikke noe vaksinepass. Der er det korstegnet som gjelder. Ingen kommer til Faderen uten gjennom meg, sier Jesus. Derfor er vår oppgave fortsatt å lede folk til ham slik de første disiplene gjorde.

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • Bots og bededag

    Bots og bededag – 29.10.2023 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by t…
  • 2. søndag i treenighetstiden

    2. søndag i treenighetstiden – 11.06.2023 Matt 3,11-12 Jeg døper dere med vann til o…
Last flere av Marianne Kraft Muri
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…