Hjem Søndagskommentar Når du skal ha gjester

Når du skal ha gjester

6 min lest
0
0
661

1 mai 2021

Luk 14,12-14

Han sa også et ord til verten: «Når du skal ha gjester til middag eller kveldsmåltid, skal du ikke be venner eller søsken eller slektninger eller rike naboer. For de kommer til å be deg igjen, og dermed får du gjengjeld. Nei, når du skal holde selskap, så innby fattige og uføre, lamme og blinde. Da er du lykkelig, for de kan ikke gi deg noe igjen, men du skal få lønn for dette når de rettferdige står opp fra de døde.»

En av de store ordene på 1. mai er solidaritet. Å vere solidarisk er det samme som å stille seg ved siden av noen. Det handler om å stå sammen med andre, og særlig om å støtte dem som har det vanskelig.

            Arbeiderbevegelsens fineste tradisjoner handler om å støtte de underpriviligerte. Mange ganger måtte arbeiderbevegelsen lære kirken noe om solidaritet med de svake. Vi har alltid hatt dette budskapet i vår bibel, men har ikke alltid sett og tatt til oss det som stod der.

            Det er ikke nok å si ordet solidaritet. Vi må også si hvem vi skal være solidariske med. Rike mennesker kan for eksempel godt være solidariske med hverandre. Men da er det fineste i dette ordet gått tapt.

            Ordet solidaritet kanbikke over og bli et uttrykk for gruppeegoisme blant mennesker som vil vokte på sine egne retter. Det må vi i Norge passe oss for. Når vi ser på folket vårt under ett, så tilhører vi de rike i verden.

            Ordet solidaritet må alltid justeres med et annet ord: kjærlighet.

            Hvorfor samler ikke 1. mai samme oppslutnning som for 50 år siden? Fordi dagen ikke har noe budskap lenger? Nei – men kanskje det er fordi budskapet rammer oss selv.

            Det er vanskeligere å feire 1. mai nå som vi er blitt rike i en fattig verden. Det er mer fristende å være solidariske med de andre som har det bra, enn med dem som har det virkelig dårlig.

            Hvordan skal vi være solidariske i 2021? Veldig mye kan sies om det. Bibelteksten for denne dagen gir oss en overraskende og nærgående innfallsvinkel. Jesus var i gjestebud hos en av de fornemme i samfunnet. Det er her han sier: «Når dere skal holde selskap, så innby fattige og uføre, lamme og blinde.» Han sier til og med at vi skal prioritere disse foran venner eller søsken eller slektninger eller rike naboer.

            Jeg ser for meg at verten i selskapet ble ganske rar i ansiktet da han hørte dette. Det er ord som skaper en uro i oss, er det ikke? Jesus tok solidariteten ned fra de luftige høyder og ga den et innhold som vi faktisk kan gjøre noe med.

1. mai utfordrer oss, enten vi regner oss til arbeiderbevegelsen eller ei. Vi trenger Guds nåde for de gangane vi sviktet. Vi trenger klarsyn, ydmykhet og styrke for å gjøre det rette. Vi trenger hverandre for å finne veien sammen.

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Kjell Arne Norum
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…