Hjem Søndagskommentar For så høyt har Gud elsket verden

For så høyt har Gud elsket verden

15 min lest
0
0
990

4 søndag i fastetiden – 14.03.2021

Joh 3, 16-21

For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham. Den som tror på ham, blir ikke dømt. Den som ikke tror, er allerede dømt fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn. Og dette er dommen: Lyset er kommet til verden, men menneskene elsket mørket høyere enn lyset fordi deres gjerninger var onde. For den som gjør det onde, hater lyset og kommer ikke til lyset, for at hans gjerninger ikke skal bli avslørt. Men den som følger sannheten, kommer til lyset, så det skal bli klart at hans gjerninger er gjort i Gud.»

Jeg kjenner en mann som heter Nikodemus. Det vil si – jeg kjenner ham ikke personlig. Men jeg blir kjent med ham i dagens tekst.  Nikodemus var en troende i det skjulte. Han blir omtalt i Bibelen som “han som kom til Jesus om natten”. Nikodemus var medlem i det Høye Råd. Han var en velutdannet og høyt respektert mann. Han tjente Gud slik alle religiøse jøder gjør – etter loven og budene. Han hadde fulgt med på det Jesus underviste og de tegn og under han gjorde. Og nå ønsket han å treffe Jesus på tomanns-hånd. Kanskje var det frykt som gjorde at Nikodemus snek seg gjennom natten for å møte Jesus. Kanskje var han redd for hva folk skulle tro og si om de så at han oppsøkte denne mye omstridte læreren?

Jeg gjenkjenner Nikodemus i mennesker som sier til meg: “Jeg er ikke kristen, men jeg tror på Gud! Ja, jeg ber til og med til ham noen ganger.” På samme måte som Nikodemus, har disse en forståelse av at Gud finnes, og de forsøker å forholde seg til ham på en eller annen måte. De fleste Nikodemuser er sånne som gjør så godt de kan med å være skikkelige og gode mennesker. De ønsker å gjøre det som er rett. “Jeg gjør mitt beste, jeg. Gud kan da ikke kreve noe mer enn det?”

Jeg gjenkjenner også Nikodemus i meg selv – de gangene jeg velger å ikke fortelle at jeg er kristen.
 Jeg vil jo ikke støte folk. Det er viktig også for meg hva andre synes om meg – at de liker meg. Det er noen ganger vanskelig  å ikke velge den letteste veien – den som unngår konfrontasjoner og ubehagelige spørsmål.

Jesus kjente Nikodemus. Han tok imot ham uten å irettesette ham for feighet eller tvil. Jesus kjente Nikodemus, og selv om han antageligvis aldri hadde snakket med ham før, visste han hva som lå på hjertet hans. Jesus visste om hans streben etter å leve rettferdig og rett, han visste om hans tvil, frykt og bekymring. Og da Jesus begynte å snakke om Guds rike, traff han Nikodemus på hjemmebane. Nikodemus må likevel ha blitt veldig sjokkert over Jesu ord. Han hevdet nemlig at hans lange, gudfryktige liv ikke var nok til at han kunne komme inn i Guds rike!  ”Nei, Nikodemus, uansett hvor godt du lever, så er du like fullt sjanseløs i å oppfylle Guds hellighetskrav. Du kan ikke frelse deg selv. For å komme inn i Guds rike må du bli født på ny!”

Født på ny? Nikodemus var en intelligent mann, og visste meget vel at det å bli født, det gjorde en kun en gang i livet, og det var som spedbarn. Nei, Jesus, dette er et umulig krav! “Ja, for mennesker er det umulig, men ikke for Gud. Du vet, Nikodemus, at å bli født er ikke noe du gjør av deg selv. Du trenger at Gud griper inn i livet ditt, og gjør det nytt! Og hør – Nikodemus: Gud elsker deg! Gud elsker ALLE mennesker i verden. Ja, så høyt har Gud elsket verden, at Han har sendt sin eneste Sønn for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Fordi Gud elsker deg, Nikodemus, har han gitt deg denne muligheten. Og den er den eneste muligheten. Men invitasjonen går ut til enhver som vil tro og ta imot dette nye livet.”

Når jeg leser denne teksten står kjærligheten i sentrum.  Joh 3,16 kalles gjerne for Den lille bibel. Det er et uttrykk for at selve kjernen i den kristne tro er samlet i dette verset:

Tro er et godt ord. Det er et nødvendig ord, for det hjelper oss å holde motet oppe når vi har det tungt å vanskelig. Troen på at det skal lysne der framme. Troen og håpet er søsken som gjør at det mørke ikke er så mørkt.

*Fortellingen fra Afrika om Bibelselgeren.

Bibelselgeren kom til _____ i Afrika for å selge deler av Bibelen. Der møte han en mann som han prøvde å overtale til å kjøpe Det Nye Testamente. Mannen tok Testamentet, bladde gjennom de første sidene og sa: «Denne har så fint papir at jeg kan jo røyke hver side.»

Da sa selgeren: «Hvis du lover meg å lese hver side før du røyker den, så skal du få dette testamentet GRATIS.»
                Året etter kom selgeren tilbake og traff mannen igjen og lurte på hvordan det hadde gått.
Mannen sa : «Nå har jeg røykt meg gjennom Evangeliet etter Matteus, Markus og Lukas. Så begynte jeg på Johannes, men da jeg kom til Johannes 3,16 greidde jeg ikke å røyke mer « sa mannen. I dag er denne mannen blitt en kristen, tror på Jesus og jobber som generalsekretær i Bibelselskapet i ______

* En lignende fortelling fra Afrika som handler om tro er denne:
To selgere dro til Afrika for å selge sko.  Den ene sendte en e-mail hjem og skrev: Helt håpløst å selge sko her i Afrika. Ingen bruker sko fra før.
Den andre sendte også en e-mail. Fantastiske muligheter for salg: Ingen bruker sko fra før.

Den ene hadde tro, den andre ikke. En fin måte å praktisere troen på er å kaste alle våre bekymringer over på Gud. Det kan vi gjøre hver dag.

Det er et engelsk ordtak som er slik: Bekymringen banket på døren. Troen åpnet. Utenfor sto der ingen.

Jesus inviterer deg til å være med på laget, slik som Nikodemus ble invitert av Jesus i Joh.3,16.  I dag er dagen for å dvele med disse ordene.  Åpne hjertet ditt opp og la Kristi fred bo der. Han kan forandre hjerter også der som det er mye smerte og sår. Sakte, i ditt tempo kan han ta vekk smerten når du er klar for å slippe den. Men han vil også glede seg med deg over dine seire og gleder. Han har skapt oss til fellesskap, slik at vi kan glede oss sammen med hverandre.

Når jeg var 14 år og vi skulle spille fotball ble jeg nesten alltid valgt ut sist til å være med på et av lagene. Det  var nokså pinlig å alltid stå igjen til slutt og ikke bli valgt.

På Guds lag er det ingen som blir valgt før de andre. På Guds lag er vi like verdige og like viktige.

Du er alt utvalgt av Gud du er alt tatt ut til og være med på laget. Spørsmålet er; er du klar til og gå er du klar til og følge ham? Er du klar til og spille på laget?

Gå ut i denne dagen med denne vissheten:  Du er utvalgt, helliget og elsket av Ham som selv er kjærligheten!  Joh 3:16 For så høyt har gud elsket verden at han gav sin sønn så at hver den som tror på ham ikke skal gå fortapt men ha evig liv….

Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånd, som var, er og blir en sann Gud fra evighet og til evighet. Amen.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Lasse Rasmussen Moskvil
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…