Hjem Søndagskommentar LØFTET OM DEN HELLIGE ÅND

LØFTET OM DEN HELLIGE ÅND

17 min lest
0
0
447

Nyttårsaften 2020

Joh 14,23-26

Jesus svarte: “Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme til ham og ta bolig hos ham. Den som ikke elsker meg, holder ikke fast på mine ord. Og det ord dere hører, er ikke mitt, men Faderens, han som har sendt meg. Dette har jeg sagt dere mens jeg ennå er hos dere. Men talsmannen, Den Hellige Ånd, som Faderen skal sende i mitt navn, han skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere.

KRISTI FRED Joh 14, 27-29

 Fred etterlater jeg dere, min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet. Dere hørte at jeg sa: Jeg går bort, og jeg kommer til dere igjen. Hvis dere elsket meg, var dere glade for at jeg går til Faderen, for han er større enn jeg. Nå har jeg sagt dere dette før det skjer, for at dere skal tro når det skjer.

FOR BARNA:

Pinse er festtid, dette er kirken sin fødedag. La barna få være med og bære inn blomster til alteret (+ evnt. nattverdutstyr og andre ting man bruker å ha på alteret), er det barnedåp kan jo dåpsbarnet og foreldre, søsken være med i prosesjonen (da er det fint å la dåpsmuggen være med i prosesjonen og). La det være høytidelig men ikke stivt. Gleden bør få plass i en bursdagsfeiring!

Norske flagg – hurra for Kirken.

BATTERI
–  Ånden skal gi oss styrke og kraft til å holde fast ved troen, og til å leve livet nær Gud og menneske. Kraft til å elske og å bringe Guds kjærlighet videre ut til menneskene rundt oss. Jesus spør oftere etter kjærligheten vår enn troen vår. Vi skal få hvile i at han elsket oss først!
“For så høyt elsket Gud verden at han gav sin Sønn.” Joh 3:16

KIKKERT
– Ånden skal bringe Jesus nær livet vårt. Ånden skal hjelpe med å få Jesus i fokus og gjøre det som skjedde i påska klart og synlig for oss.

TEPPE
– Ånden blir kalla trøsteren. Her kan vi finne varme og mot til troen, og omsorg for sorgfulle hjerter. Ånden gir nytt håp! “Lat ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet.”

ÅNDEN SER VI IKKE – VINDEN SER VI IKKE.

(Historien om barna som leker, høstbladene og vinden.)

FOR DE VOKSNE:

Dagens tekst lest fra evangeliet etter Johannes er hentet fra den gang de satt rundt bordet og hadde påskemåltidet sammen. Hva ville han velge å si til sine disipler nå på tampen av sitt virke iblant dem? Jesus valgte ord om 3 ulike ting: 1) om glede i sorgen –  om å gå bort og komme igjen, 2) ord om kjærlighet, og tilslutt 3) ord om fred.

Og det var velvalgte ord.

1) Ord om GLEDE
Disiplene skulle være glade for at Jesus skulle gå bort til sin Far. Men hvorfor skulle de være glade? * Skulle de være glade på egne vegne fordi de fra nå av kunne leve som de selv ville og være fri fra Jesus? Skulle de være glade på Jesus vegne fordi han endelig skulle få slippe de slitsomme disiplene? Nei, tvert imot. Disiplene skulle være glade fordi Jesus skulle komme nær:

”Jeg går bort, og jeg kommer til dere igjen.” Vær glade. ”Den som elsker meg vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme til ham og ta bolig hos ham,” og ”talsmannen, Den Hellige Ånd, som Faderen skal sende i mitt navn.”

”Hvor to eller tre er samlet i mitt navn” sier Jesus. ”Der er jeg mitt iblant dere.” Det gir grunn til glede. At Jesus vil være sammen med oss, og underet på pinsedag gjorde det mulig !

2) Ord om KJÆRLIGHET

Profetene i Det Gamle testamentet lengtet etter at dette skulle skje. Profeten Joel så fram mot den dagen da Herren skulle utøse sin Ånd over alle mennesker, og profeten Esekiel gjengir Guds løfte flere hundre år før det gikk i oppfyllelse:

”Jeg vil gi dere et nytt hjerte og la dere få en ny Ånd inne i dere. Jeg vil ta steinhjertet ut av kroppen deres og gi dere et kjøtthjerte i stedet. Jeg vil gi dere min Ånd inne i dere, og gjøre det slik at dere følger mine forskrifter og tar vare på mine lover, så dere lever etter dem.” Esekiel 36,26f

Jesus sier det er sammenheng mellom hans ord og hans kjærlighet. ”Den som elsker meg vil holde fast på mitt ord.” Ånden og Ordet hører sammen og Den Hellige Ånd gir kjærlighet til ordet.

            I vår tid er det mange som vil løsrive kjærligheten fra Guds ord, Bibelen. De sier at hva man gjør i forhold til Bibelen og hvordan man lever er mindre viktig bare man har kjærlighet. Også blir kjærligheten mer knyttet til et sett av riktige følelser enn til hva som er rett og galt ut fra Guds ord. For Jesus er dette en umulig tanke. Han sier: ”Dersom dere elsker meg holder dere fast på mitt ord” i vers 23.

3) Ord om FRED

Jesus sa ikke at å følge han ville gjøre at de kristne kunne gå glatt og lett gjennom livet. Den Hellige Ånd minner oss stadig om at vi må gjøre opp med oss selv og våre liv. Det kan være forhold og ting vi minnes om å rydde opp i. Og det kan være en smertelig prosess som kan skape ytre ufred og indre uro.

            Verden har en type fred. Den som lever i pakt med det som er politisk korrekt får fred fra sine omgivelser. Og det er den fred som verden kan gi.


KRISTI FRED:
Fotokonkurransen med tema: FRED. 3 bilder kom til finalen.

1) Vakkert naturlandskap, 2) Stille vann, 3) Fossefall m/et tre. På en gren satt en fugl – og sov.

Den fred som Jesus gir er annerledes. Den kan godt være der til tross for strid og uro.

Jesus lovte at Talsmannen, Den Hellige Ånd, skulle lære disiplene alt og minne om hva Jesus hadde sagt. På den første Pinse talte Talsmannen Jesu ord til Peter, Peter talte Jesu ord til Jakob, Jakob talte Jesu ord til Paulus og Johannes og Det Nye Testamentes bøker ble skrevet ned.

Gjennom hele Bibelen taler Den Hellige Ånd til våre hjerter – og han bor ved troen i våre hjerter.

Ikke i slike gamle steinhjerter som er harde og urokkelige i forhold til Guds ord, men i myke, levende hjerter som er lydhøre. Med et slikt hjerte kjennes det rett og godt å gjøre slik Jesus vil.

Og den som har et slikt hjerte får fred. Selv om det ellers både stormer og uller, så er det en fred der – fred med GUD. Den fred som Jesus gir oss er den freden han vant for oss på korset. Hans rike er et fredsrike. Og Den Hellige Ånd gir denne freden en adresse.

I en salme står det slik:

”Du som freden meg forkynner, du en frelser, jeg en synder, du med Amen, jeg med bønn, du med nåden, jeg med skammen – å, hvor dog vi passer sammen, du Guds salvede, Guds sønn” NoS338.

AVSLUTNING:

Kanskje du synes jeg taler mye om Jesus og lite om Den hellige Ånd på pinsedag ?

Ånden ble gitt for at vi skal se Jesus tydeligere og for at vi skal følge Jesus. For vi er ikke i stand til det på egen hånd. I oss selv kan vi nemlig ikke holde fast på evangeliet.

Jeg er kateket og i Katekismens forklaring til den 3.de trosartikkel sies det rett ut:

Jeg tror at jeg ikke av egen fornuft eller kraft kan tro på Jesus Kristus min Herre, eller komme til Ham, men Den Hellige Ånd har kalt meg ved evangeliet, opplyst meg med sine gaver, helliggjort meg og holdt meg fast i den sanne tro.”

Det er Den Hellige Ånd som gjør Guds ord levende for oss og bevarer oss i troen på Jesus.

Det er Den Hellige Ånd som gjør at sakramentene er mer enn ytre tegn og symboler.

Det er Den Hellige Ånd som skaper kirken på jorden og bringer ordet ut til stadig nye folkeslag.

Ingen kan tro på Jesus av seg selv. Uansett hvor mye vi anstrenger oss så nytter det ikke uten Guds Hellige Ånd. Han taler til oss gjennom Bibelens ord og skaper tro i vårt hjerte. OG troen er som en åpen hånd som tar imot frelsens gave. Ånden har kraft til å gjøre – selv en knyttet neve – om til en åpen hånd. Han kan åpne selv det hardeste hjerte for Jesus og skape det nytt.

Pinsen faller ofte sammen med sol og sommer, og alt i naturen våkner til liv. Vi har en skaper med sans for å skape glede og overflod. Og han har makt til å skape nytt – også i menneskers liv.

Ære være faderes og Sønnens og Den hellige Ånd, som var og er og blir – en sann Gud fra evighet og til evighet.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Lasse Rasmussen Moskvil
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…