Hjem Søndagskommentar Men når menneskesønnen kommer…

Men når menneskesønnen kommer…

14 min lest
0
0
394

Domssøndag/Kristi kongedag – 22.11.2020

Bilde av Niklas Hamann

Matt 25,31-46

Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, da skal han sitte på sin trone i herlighet, og alle folkeslag skal samles foran ham. Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene, og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre.
    Så skal kongen si til dem på sin høyre side: ‘Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det riket som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.’ Da skal de rettferdige svare: ‘Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?’ Og kongen skal svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.’
    Så skal han si til dem på venstre side: ‘Gå bort fra meg, dere som er forbannet, til den evige ild som er gjort i stand for djevelen og englene hans. For jeg var sulten, og dere ga meg ikke mat; jeg var tørst, og dere ga meg ikke drikke; jeg var fremmed, og dere tok ikke imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg ikke; jeg var syk og i fengsel, og dere så ikke til meg.’ Da skal de svare: ‘Herre, når så vi deg sulten eller tørst eller fremmed eller naken eller syk eller i fengsel uten å komme deg til hjelp?’ Da skal han svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere ikke gjorde mot én av disse minste, har dere heller ikke gjort mot meg.’ Og disse skal gå bort til evig straff, men de rettferdige til evig liv.»

Jesus taler ikke her i en lignelse som ellers i kapittelet, men han gir en virkelig beskrivelse av hvordan det skal bli den dagen. Jesus kom ikke med noe nytt, for i grunn er alt han sa profetert og sagt før i Skriften, om enn ikke i samme klarhet (Matt 5:17). Her bruker han Daniels ord (Dan 7:13f,27) om Menneskesønnens (Jesu) fremtidige komme. Når han kommer igjen med alle sine engler på den siste dag, så er det som dommer og Kongenes Konge. Hans første komme var i nåde for at verden skulle bli frelst ved ham (Joh 3:17). Når han så kommer igjen, sitter han på sin herlighets trone og alle folk må samles foran ham til dom. Da skal alle bekjenne og bøye kne for det slaktede Lammet (Fil 2:10f). Salig er du om du har bøyd kne for ham alt her i tiden og ikke må gjøre det første gang på dommens dag når det er for seint!

   Vi ser også at det skal bli et skille i folkeslagene til to flokker. De på høyre side får høre de salige ordene: «Kom hit, dere som er velsignet av min Far» og får arve riket. Men de på venstre side får befaling å gå bort fra ham til den evige ild, for de er forbannet. Jesus taler klart og tydelig om evig frelse og evig fortapelse. Det finnes bare to utganger av livet.

   Skillet går dypere enn bare mellom de som bekjenner Jesus og de som ikke gjør det. Jesus sier i Joh 10:27: «Mine får (de troende, v.26) hører min røst, jeg kjenner dem, og de følger meg». Nå var både geitene og sauene rene dyr etter Moseloven, og gjeterne holdt dem vanligvis samlet i én flokk som alle fulgte dem, selv om disse dyrene hadde meget forskjellige naturer. Det viser på det som ellers også er Bibelens vitnesbyrd, at skillet på dommens dag også går midt i flokken av bekjennende kristne som følger Hyrden Jesus; noen til høyre side og noen til venstre side. Skillet går på om vi er kjent av Herren og om vi kjenner hans røst. Det henger uløselig sammen med det Jesus her viser til om det vi har gjort for ham ved at vi har gjort det mot vår neste (v45). Det er etter våre gjerninger vi skal bli dømt (Åp 22.12f). For de vitner nemlig om vårt hjertes forhold til Herren, om Han har fått kjenne oss som sine. Ikke enhver som sier «Herre, Herre» til Jesus skal bli frelst, men den som gjør Guds vilje (Matt 7:21-23).

   Bare de som i sannhet har gitt opp sin tro på å kunne frelse seg selv og av nåde har fått ta imot Jesus som Stedfortreder og har fått hans rettferdighet og fullkomne lovoppfyllelse tilregnet, bare de er blitt født på ny og har fått et nytt, rent hjerte som i sannhet elsker og gjør gode gjerninger (Esek 36:26f). For det er alt skapt og virket av Gud. Kjærligheten og de gode gjerninger er en naturlig følge av rettferdiggjørelsen av tro. Merk: ikke en betingelse! Vi kan aldri prestere gode gjerninger ved kjødets vilje. Det ser vi også av hvor uvitende «sauene» var. De ante ikke når de hadde gjort de gjerningene Jesus roser dem for. Det var helt naturlig for dem etter deres nye natur. Det var ikke en prestasjon de kunne vise til, men vitnet bare om at de hadde tatt imot Jesu frelsesverk av nåde til gjenfødelse og et nytt liv. Slike skal arve riket som er beredt for dem fra før verdens grunnvoll ble lagt!

   Alle andre som ikke har tatt imot Jesu stedfortredergjerning (=plassbytte) av nåde er ikke gjenfødt og eier ikke Jesus, selv om de følger ham. De kan unnskylde seg (v44) og viser dermed at de ikke kjenner hyrderøsten eller nåden, eller de kan stole på at deres gjerninger teller positivt på dommens dag (sl. Matt 7:22) og vil dermed fortjene frelsen selv, hvilket i Bibelen kalles for lovgjerninger (Galaterne 3:10f). De kjenner ikke nåden i Jesus. Deres gjerninger er ikke virket av Gud, av et fullkomment og uselvisk kjærlig hjerte (Jesu tilregnede hjerte og gjerninger), slik som Gud krever. Jesus sa: «uten meg kan dere intet gjøre» (Joh 15:5).Disse, geitene, er derfor helt uten gode gjerninger for Herren, selv om de har strevd med å gjøre godt og følge loven med Jesus som forbilde. Hos dem viser gjerningene at de ikke eier troens rettferdighet i Jesus av nåde. De forkaster nåden og riket de var tenkt til og får sin rettferdige del i den evige ild og pine, som var tenkt til djevelen og hans engler. Merk at ildsjøen aldri var tenkt til noe menneske fra begynnelsen av, men mange skal dog ende der!

På hvilken side skal du stå den dagen?

  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere relaterte artikkler
  • 20. søndag i treenighetstiden

    20. søndag i treenighetstiden – 15.10.2023 Joh 11,1-5 En mann som het Lasarus, var b…
  • 4 søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 30.04.2023 Joh 16,16-22 Om en liten stund ser dere meg ikke …
  • Domssøndag/Kristi kongedag

    Domssøndag/Kristi kongedag – 20.11.2022 Joh 9,39-41 Bilde av Josh Calabrese Da sa Je…
Last flere av Rami Seppälä
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Bli med oss i bønn!

Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …