Hjem Søndagskommentar Er du salig?

Er du salig?

11 min lest
0
0
277

Matt 5,1-12

Da Jesus så folkemengden, gikk han opp i fjellet. Der satte han seg, og disiplene samlet seg om ham. Han tok til orde og lærte dem:
          
     «Salige er de som er fattige i ånden,
          for himmelriket er deres.
          
    Salige er de som sørger,
          for de skal trøstes.
          
    Salige er de ydmyke,
          for de skal arve jorden.
          
    Salige er de som hungrer og tørster etter rettferdigheten,
          for de skal mettes.
          
     Salige er de barmhjertige,
          for de skal få barmhjertighet.
          
     Salige er de rene av hjertet,
          for de skal se Gud.
          
    Salige er de som skaper fred,
          for de skal kalles Guds barn.
          
     Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld,
          for himmelriket er deres.
 Ja, salige er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker ondt om dere på alle vis. Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i himmelen. Slik forfulgte de også profetene før dere.

Dagen i dag, Allehelgensdagen, er en minnedag. Det var opprinnelig en minnedag for martyrer og andre som har fått helgenstatus, men etter hvert har dagen fått en utvidet betydning der den har utviklet seg til også å bli en minnedag for våre nære som har gått bort.

Teksten som er valgt for allehelgensdagen er første del av bergpreika, som Jesus holdt for sine disipler. Han begynner talen med: “Salige er de som er fattige i ånden”. Dette er et uttrykk jeg aldri har brukt i dagligtale, men som likevel alltid har fasinert meg. Et flott uttrykk som jeg og titt og ofte har fundert over betydningen av. Det sier noe om hvordan jeg ser på meg selv. Er jeg sterk i meg selv slik at jeg for det meste klarer meg selv, og har nesten ikke behov for Jesus, eller er jeg svak i meg selv og innser at jeg virkelig har behov for at Jesus går ved min side og leder min gang?

Det er en naturlig innledning til bergpreika. For denne er på mange måter første fase, det å innse at jeg virkelig trenger Jesus. Det å innse at jeg ikke trenger å streve etter å skulle være betydningsfull, eller bli sett opp til av andre mennesker, men at jeg kan få slappe av i akkurat den Jesus har skapt meg til å være, og la han få fylle meg med sin kjærlighet slik at det kan strømme videre til andre.

Teksten bygger seg opp og går videre til de som sørger, for de skal trøstes. Alle av os har vel fra tid til annen opplevd sorg, og kanskje er du i en sorgprosess akkurat nå. Da skal du ta til deg Jesu ord om at du skal bli trøstet.

Salig er de ydmyke, for de skal arve jorden. For min egen del så tenker jeg tilbake på ungdoms dager at jeg absolutt ikke var ydmyk. Jeg visste jo hva som var riktig og hva som var best – så da var det vel de andre som burde være ydmyk? Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg innsett mer og mer at jeg vet ikke alt, og vet absolutt ikke best, og har ingen fasitsvar. Til mer jeg lærer, til mer ser jeg hvor mye jeg ikke vet

Salige er de som hungrer og tørster etter rettferdigheten, for de skal mettes.

Vi opplever mye urettferdighet i verden. Noen er rike og har mye mer enn de klarer å bruke, mens noen er fattig og vet ikke når de får mat på bordet. Men en dag skal de som tørster etter rettferdighet mettes.

Salige er de barmhjertige, for de skal få barmhjertighet. Jesus oppfordrer oss til å vise barmhjertighet – vise godhet mot våre medmennesker. Det er en god leveregel, og den minner mye om den gyldne regel som vi finner i Matt 7,12: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene.

Salige er de rene av hjertet, for de skal se Gud. Hva fyller du og jeg hjertet vårt med? I 1. Kor 6,19 omtaler Paulus kroppen vår som et tempel for Gud. Det er vi som avgjør hva vi skal fylle kroppen vår med – det er du og jeg som selv avgjør hvor mye plass i vårt tempel som skal settes av til Jesus. Men om han må vike plassen for alle bekymringer og sorger, så blir det til slutt så lite plass igjen at vi ikke lenger legger merke til han. Hvordan er det med deg – får Jesus tilstrekkelig plass i ditt tempel?

Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn. Fred i verden – fred mellom menneskene, kjærlighet som råder. Vår oppgave er å være Jesu representanter der vi er og beveger oss i samfunnet. Om vi kan reflektere noe av Guds lys og kjærlighet overfor våre med mennesker, så har vi bidratt til fred.

Så avsluttes denne delen med forfølgelse. Salig er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld, for himmelriket er deres. Jesus sier rett ut at kristne vil møte forfølgelse og motstand, og vi blir sett ned på. I Norge i dag er det nok ikke mange som forfølges for sin tro. Det er kanskje behagelig, men samtidig er det og slik at vi fort blir selvgod og klarer oss selv. Men vi som lever i frihet må huske våre søsken i andre land som blir forfulgt og i enkelte tilfeller og må bøte med livet.

Så kan vi la allehelgensdagen være en minnedag for de som har gått foran og båret evangeliet frem slik at også du og jeg skulle få høre og ta imot denne kjærligheten som Jesus tilbyr alle som vil ta imot.

En av dagens lese tekster er fra Åp 7,9-17. Ta deg tid til å lese om den store hvite skare – en nydelig tekst fra åpenbaringsboken der Johannes blir vist denne skaren med mennesker som står foran tronen og lovpriser Gud, og han får vite at dette er de som har kommet gjennom trengselen og og har blitt vasket hvite i Lammets blod.

Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld, for himmelriket er deres.

  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Bli med oss i bønn!

Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …