Hjem Søndagskommentar Likelønn i himmelen

Likelønn i himmelen

9 min lest
0
0
899

Vingårdssøndag/14 søndag i treenighetstiden – 6.09.2020

Bilde av Jassy Onyae

Matt 20,1-16

For himmelriket er likt en jordeier som gikk ut tidlig en morgen for å leie folk til å arbeide i vingården sin. Han ble enig med arbeiderne om en denar for dagen og sendte dem av sted til vingården. Ved den tredje time gikk han igjen ut, og han fikk se noen andre stå ledige på torget. Han sa til dem: ‘Gå bort i vingården, dere også! Jeg vil gi dere det som er rett.’ Og de gikk. Ved den sjette time og ved den niende time gikk han ut og gjorde det samme. Da han gikk ut ved den ellevte time, fant han enda noen som sto der, og han spurte dem: ‘Hvorfor står dere her hele dagen uten å arbeide?’ ‘Fordi ingen har leid oss’, svarte de. Han sa til dem: ‘Gå bort i vingården, dere også.’
    Da kvelden kom, sa eieren av vingården til forvalteren: ‘Rop inn arbeiderne og la dem få lønnen sin! Begynn med de siste og gå videre til de første.’ De som var leid ved den ellevte time, kom da og fikk en denar hver. Da de første kom fram, ventet de å få mer; men de fikk også en denar. De tok imot den, men murret mot jordeieren og sa: ‘De som kom sist, har arbeidet bare én time, og du stiller dem likt med oss, vi som har båret dagens byrde og hete.’ Han vendte seg til en av dem og sa: ‘Venn, jeg gjør deg ikke urett. Ble du ikke enig med meg om en denar? Ta ditt og gå! Men jeg vil gi ham som kom sist, det samme som deg. Har jeg ikke lov til å gjøre som jeg vil med det som er mitt? Eller ser du med onde øyne på at jeg er god?’ Slik skal de siste bli de første og de første de siste.»

Har du noen gang lurt på hva det betyr å få lønn i himmelen? Jesus snakker faktisk flere ganger om det. (Se f.eks Matt 5,12,, Luk 6,23 og 35 og14,14) Hva slags og hvor mye? Og hvordan fordeles den? «Hva skal vi få, vi som har forlatt alt og fulgt deg», hadde Peter akkurat spurt (19,27-30). Jesus hadde svart disiplene at de skulle få lønn i himmelen og mangedobbelt igjen for det de hadde ofret. Jesus forklarer ikke akkurat hva lønnen vil bli, men ut fra det vi ellers leser i Bibelen, vet vi noe.
Penger blir det ikke, for det vil vi ikke trenge, men et liv i glede, fred og lovsang. Et liv i fellesskap og usvikelig kjærlighet. Nær Gud. Alt vi lengter etter og trenger, vil være gratis!
Teksten vår er en lignelse som utdyper dette med lønnen i himmelen. En jordeier leier inn arbeidsfolk for dagen. Han avtaler lønnen for dem som kommer først: de skal få en denar, dvs en vanlig dagslønn. Men utover dagen kommer det flere til, og de siste jobber bare én time. Når lønnen deles ut, får alle likt. De som har jobbet og slitt hele dagen, synes det er urettferdig. De murrer. Men jordeieren lar seg ikke rokke. De første fikk som avtalt, og han er fri til å være god mot dem som kom sist.
Jesus vil si noe veldig viktig til sine disipler til alle tider. Gud lønner annerledes enn oss. Vi tenker fortjeneste i denne verden, og det har vi lett for å gjøre også når det gjelder himmelriket og gledene der. Men Gud er overveldende god mot alle. Han gjør ikke forskjell på folk.

Gud kaller alle til både tro og tjeneste. Noen kommer med tidlig i livet. De står trofast på, sparer seg ikke og får kanskje utrettet mye i tjenesten for Gud. Andre kommer med senere og rekker ikke fult så mye. Og noen tar imot kallet og oppdraget helt på tampen av livet. Kanskje har de bare så vidt rukket å bekjenne sin nye tro på Jesus. Jesu budskap er: den som kommer med sent i livet, loves de samme himmelske gleder som de trofaste langtidsarbeiderne i Guds rike.
Er det ikke urimelig? Nei. Lønnen i himmelen er nemlig gave, ikke fortjeneste. Troen er en gave, nåden likeså. Tjenesten er også et privilegium, selv om den kan koste.  Er vi blant dem som har stått på livet igjennom og murrer ved tanken på likelønn? Da er Jesu ord særlig aktuelle. Gud er god, han åpner himmelriket for alle som vil gå inn. Tjenesten venter, lønnen venter. Så bli med, uansett hvor du er i livet! Det plass for deg og det er bruk for deg!

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…