Hjem Søndagskommentar Den gode gjeteren

Den gode gjeteren

14 min lest
0
0
900

3. søndag i påsketiden – 26. april 2020

Bilde av Luke Ellis-Craven

Joh 10,11-18

Jeg er den gode gjeteren. Den gode gjeteren gir livet sitt for sauene. Men den som er leiekar og ikke gjeter, og som selv ikke eier sauene, han forlater dem og flykter når han ser ulven komme, og ulven kaster seg over dem og sprer flokken. For han er bare leiekar og har ingen omsorg for sauene. Jeg er den gode gjeteren. Jeg kjenner mine, og mine kjenner meg, slik som Far kjenner meg og jeg kjenner Far. Jeg gir livet mitt for sauene. Jeg har også andre sauer, som ikke hører til denne flokken. Også dem må jeg lede. De skal høre min stemme, og det skal bli én flokk og én gjeter.

Far elsker meg fordi jeg gir livet mitt for siden å ta det tilbake. Ingen tar mitt liv, jeg gir det frivillig. For jeg har makt til å gi det og makt til å ta det tilbake igjen. Dette er oppdraget jeg har fått av min Far.»

En gjeter er en leder. Hvis du er leder for en saueflokk handler det om å sørge for gode beiteområder, det handler om å våke over sauene slik at de ikke blir utsatt for ulykke og slik at de kan få hjelp hvis de skader seg. Den gode gjeteren gjør jobben sin helhjertet. Og for han er dette mer enn en jobb, det er en livsstil. Fordi han eier sauene. Hans identitet er knyttet til dem.

En leiekar, eller en vikar om du vil, legger ikke sin sjel i dette på samme måte. Han må nok gi sauene mat, men han er ikke opptatt av det aller beste, men det nødvendige. Han vil i en krisesituasjon være mer opptatt av å redde seg selv. Han løper hvis han ser ulven komme. Han har ingen omsorg for sauene og ofrer slett ikke livet for dem.

I disse dager ser vi viktigheten av å ha gode ledere som gjør jobben sin. Ledere som har tillit i befolkningen og som viser omsorg for oss som de er satt til å lede. Rundt om i verden ser vi ulike ledertyper og ulike konsekvenser av deres ledelse. Det finnes gjetere og leiekarer, og kanskje også ulver der ute.

Mennesker trenger gode gjetere. Ledere som tar ansvar og viser omsorg. Men vi trenger noe mer enn det politikere eller helsepersonell kan by på. Vi trenger frelse, og fred. Her kommer alle andre til kort. Bare Jesus kan gi det livet som strekker seg ut over død og grav.

Jesus sier om seg selv at han er den gode gjeter. Det kan jo mange si om seg selv, uavhengig av selvinnsikt og tillit blant folk. Men Jesus begrunner det med særlig to ting.

  1. Jeg kjenner mine og mine kjenner meg. Han har en relasjon til dem han leder. Han kjenner oss alle sammen og vi kjenner han. Han vet om våre behov, både for helse og frelse og bryr seg om hele oss. Gud har åpenbart seg selv for menneskene ved å sende Jesus. Han har vært åpen med sine disipler om hvem han er, forkynt hva han står for og vist det i handling hva han er god for. En god gjeter har sauer som følger etter, med glede.

En god gjeter gir trygghet.

  • Han gir sitt liv for sauene, frivillig. Hans kjennskap til oss og hans omsorg for oss strekker seg så langt at han gir sitt liv, frivillig. Synden som kom mellom oss og Gud sonet han for, på korset. Straffen lå på ham forat vi kunne ha fred.  Han visste at det var nødvendig for å gi oss evig liv som vi lengter etter. Han gikk i døden frivillig fordi hans kjærlighet til oss var større enn frykten for døden. Slik er den gode gjeter. Han etterlot oss ikke bare med drømmen om et evig liv, men med et levende håp og et løfte. Den som tror på meg skal leve om han enn dør. Hvis et håp skal være mer enn en drøm, må det være knyttet til løfter eller avtaler.

Hans livsoppdrag var å frelse verden. Og han fullførte jobben, gjennom døden på korset og oppstandelsen fra de døde. Han flyktet ikke fra døden eller fra oppdraget. Fordi han eier sauene. Han har skapt oss mennesker og har en grenseløs kjærlighet til oss alle.

Han gjorde alt som sto i hans makt for å frelse oss. Det er fullbragt fra Guds side.

Det som gjenstår er at vi tar imot ham, tar i bruk det som gir oss liv.  Viser han tillit som vår gjeter og leder. Å tro er å ha tillit til at det Guds ord sier er sant, og å innrette oss etter det. Så enkelt og så vanskelig.

Av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men en Guds gave. Den hviler ikke på gjerninger forat ingen skal rose seg.

Dette er hva Guds ord, og gjeterens stemme sier. Og vi kan gjøre som han sier, innrette oss etter det

Det betyr at vi tar imot frelsen i tillit til det han sier, at den ikke bygger på hva vi gjør eller har gjort, men på hva han har gjort. Freden er forankret i Guds hjerte, ikke i vårt hjerte, eller hode for den saks skyld.

Nåde er den gode gjeters kjennetegn. Han gir alt, han gir det gratis og helt frivillig.

Slik er Jesus. Å følge han gjennom livet betyr at vi kan være trygge på at vi aldri blir sviktet, at han alltid kjemper på vår side, og at det ikke kommer noen regning. Det er allerede betalt, med hans blod på korset.

Mine gode gjerninger, mitt engasjement,skal rettes mot sauene. Fø mine lam, det var Peters oppdrag. Han fikk det på vegne av kirken. Som kirke og som hans disipler skal vi likne ham og følge ham. Det betyr at vi får noe av Jesus sinnelag slik at vi kan ha  omsorg for våre medmenneskers ve og vel, gjøre det uten å vente noe tilbake. Det kan vi fordi vi får påfyll av kjærlighet og kraft fra vår gode gjeter Jesus, og trenger ikke applaus fra folk for å gjøre det vi er kalt til,

Jesus sier også at han har andre sauer som ikke hører til denne flokken.  De han talte til var jøder. Gjennom disse versene varsler han dem om at han er hele verdens frelser. Hans oppdrag gjelder alle folkeslag. Vi skal bli ett i Kristus. Her gjelder ikke lenger jøde eller greker, slave eller fri.

Og vi som følger Jesus som vår gjeter og vår Herre vil samles en gang, i hans himmelske rike. For det er han som er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten gjennom Jesus.

 Det er derfor en utfordring   å kjenne forskjellen på hans stemme og stemmen til leiekarene. De fører vill fordi de gjør aldri noe av nåde og helt frivillig. De har først og fremst seg selv i fokus. De trenger frelse, og er ingen frelser.

Ingen annen kan frelse verden enn han som allerede har gjort det. Det er fullført. Og han som er den gode gjeter lover oss grønne enger og hvilens vann og følge gjennom  dødskyggens dal. Følg ham.

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • Bots og bededag

    Bots og bededag – 29.10.2023 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by t…
  • 2. søndag i treenighetstiden

    2. søndag i treenighetstiden – 11.06.2023 Matt 3,11-12 Jeg døper dere med vann til o…
Last flere av Marianne Kraft Muri
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…