Hjem Søndagskommentar For mitt navns skyld

For mitt navns skyld

8 min lest
0
0
10,322

Vingårdssøndag/14. søndag i treenighetstiden 15. september 2019

Matt. 19.27-30.

Da tok Peter til orde og sa: «Hva med oss? Vi har forlatt alt og fulgt deg. Hva skal vi få?» Jesus sa til dem: «Sannelig, jeg sier dere: Når alt blir født på ny og Menneskesønnen sitter på tronen i sin herlighet, da skal også dere som har fulgt meg, sitte på tolv troner som dommere over Israels tolv stammer. Og enhver som har forlatt hus eller brødre eller søstre eller far eller mor eller barn eller åkrer for mitt navns skyld, skal få mangedobbelt igjen og arve evig liv. Men mange som er de første, skal bli de siste, og de siste skal bli de første.


Hva med oss? Hva med meg? Hva gir det meg, har jeg noe igjen for dette her? Spørsmålene kan nok fort melde seg i tankene våre når vi får utfordringen til å bidra i en eller annen sammenheng, eller blir frustrert over arbeidet vi står i.
Eller kanskje er det noe vi ser tilbake på med en bitter ettersmak og tenker: Så mye arbeid jeg la ned, så mye tid og penger. Men hva hadde jeg igjen for det? Og om det ikke var fortjeneste jeg regnet med så hadde det jo vært kjekt at noen i alle fall la merke til det.

Jesus har akkurat vært i samtale med en rik ung mann. Han var oppriktig i sin søken om svar på det store spørsmålet: Hva med det evige liv? Likevel blir det for mye for han når Jesus ber han skille seg av med sin rikdom. Det var repet som bandt han, og han kunne ikke rive seg løs. Det er ikke lett for den som er rik å komme inn i Guds rike, sier Jesus, men legger til at alt er mulig for Gud.

Det rører seg i tankene til Peter, og spørsmålet kommer: Hva med oss? Vi som forlot alt og fulgte deg. Hva skal vi få?
Er han bare nysgjerrig, eller er han redd at de skal bli stående tomhendte tilbake? At de forlot alt for ingenting. Kanskje heller ikke de var tiltenkt en plass i det nye riket? Det er ikke så godt å vite hva han tenkte. Men det som kommer fram er i alle fall menneskelig og naturlig. Å få noe igjen for sine valg, sine offer og sitt arbeid. Det er ikke vanskelig å kjenne seg igjen i det.

Jesus vet hva de har forlatt, forsaket og gjort. Han vet også hva som venter dem av offer og lidelse. Og de skal slett ikke stå tomhendte tilbake. Når riket kommer, venter det dem store ting. Ja, ikke bare dem, men alle som gjorde oppbruddet som var nødvendig for å følge kallet fra Jesus.

Det er noe jeg gjerne vil peke på:
– Gjennom historien og til denne dag har mennesker valgt å følge Jesus til tross for store kostnader. Trakassering, forfølgelse og død har alltid vært, og er, realiteter blant Herrens venner på jord. Det var ikke for ingenting. Himmelriket er deres!
– Så var det oss, vi som lever på den grønne gren og kan velge og vrake blant menigheter og tilbud, alt etter som det passer oss. Samtidig som vi lever trygge liv, godt sikret økonomisk og på annet vis. I tillegg en tendens til å regne oss i førersetet i den store kirken i verden, med vår stolte misjonshistorie osv. Hallo? Er det noe Jesus vil si oss om oppbrudd, omvendelse og etterfølgelse?


– Til sist: Peter, som har opptakten til dagens avsnitt, skulle snart gjøre en erfaring som satte ting i perspektiv. Da han forsto at det ikke var hvor mye han hadde ofret eller forlatt som egentlig var det avgjørende. Da Peter falt, og Jesus igjen løftet han opp, så nok Peter at det var hva Jesus hadde ofret som var avgjørende. Det samme gjelder oss. Så kjenner vi virkningen av evangeliet. Ren og rettferdig, himmelen verdig er jeg i verdens Frelser alt nu.


Vi får se når dagen kommer hva det betyr at de første blir de siste, og omvendt. Den dagen kan du i alle fall ikke snike i køen.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Ulf Børje Rahm
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…