Hjem Søndagskommentar Bli i min kjærlighet

Bli i min kjærlighet

7 min lest
0
0
2,304

15. Søndag i treenighetstiden 22. september 2019

Joh 15,9-12

Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere. Bli i min kjærlighet! Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet. Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan bli fullkommen. Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere.

Hva betyr det å elske

Språk er vanskelig. Det kan være vanskelig til og med når en mener at en kan språket. Hva betyr det å elske for eksempel?

Ulik oppfatning av ordets betydning kan gi en helt ulik forståelse av hva som blir sagt.

Hva betyr det å elske

Noen vil oppfatte at det å elske har en seksuell undertone. For mange i Norge i dag har det en slik undertone. Og det er i og for seg ikke noe galt i det. Det er helt vanlig i mange språk at et ord kan ha flere betydninger eller betydningsnyanser. Men i denne teksten har ikke det å elske noe med seksualitet å gjøre.

Hva betyr det å elske

Andre vil oppfatte at det å elske handler om noe som har med følelser å gjøre. Gode og varme følelser. Hvis en elsker noen, har en gode og varme følelser for dem. Og kjærligheten knyttes til denne gode opplevelsen av varme følelser. Og det kan være både fint og godt. Men slik jeg oppfatter denne teksten, er heller ikke dette det primære innholdet i Jesu budskap om kjærlighet og det å elske.

Kjærlighet som viser seg i handling

Bibelen taler om en kjærlighet som viser seg i handling. Teksten over fortsetter hos evangelisten Johannes på følgende måte:

Ingen har større kjærlighet enn den som gir … Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine.

Dere er mine venner hvis dere gjør … Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere.

Kjærlighet på handlingsplanet

Betydningen av ordet å elske flyttes bort fra følelsesplanet og over på handlingsplanet. Å elske, eller å vise kjærlighet, handler om å gi og om å gjøre. For ekte kjærlighet viser seg i handling.

Når Jesus sier «Bli i min kjærlighet», så handler det ikke om å sitte stille i et hjørne og kjenne på sine egne, varme følelser for Jesus. For følelsene kan skifte. Den gamle salmedikteren Carl Olof Rosenius skrev omtrent slik i en av sine salmer: «Vel skifter sol og skyer i hjertet ofte om, snart Ordet meg fornyer, snart er jeg kald og tom. Men jeg har lært betrakte, hos Gud det skrifter ei. Jeg har nå lært forakte mitt hjertes ja og nei.»

Bli i min kjærlighet

Å «bli i min kjærlighet» handler om å komme seg ut av dette hjørnet, vende fokuset bort fra seg selv, sine egne følelser og sine egne opplevelser, og å møte nesten. Dette er mitt bud, sier Jesus: «Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere.» Jesu utfordring til oss er å gjøre noe for andre, ikke nødvendigvis fordi du klarer å produsere varme tanker og følelser for den andre, men rett og slett fordi den andre trenger det.

Han gav selv sitt liv for oss

Jesu ord passer dårlig inn i en tid der selvfokuset er enormt – og ganske ødeleggende for mange som opplever at de ikke strekker til eller passer inn. Men Han vet hva han snakker om: For Han gav selv sitt liv for oss, for at vi skulle leve. Og har vi fått det – og fått tak i det – så er det noe vi kan få gi videre.

Og rent konkret: Kanskje starter det med en prat over hekken, en liten oppmerksomhetsgave, en invitasjon til en kopp kaffe … i møte med dem som trenger det.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • SENTRUM OG PERIFERI

    Denne uken starter Kirkemøtet i Kristiansand. Der skal det diskuteres kirkelov og kirkeord…
  • Umoderne eller tidløst?

    Tirsdag 12. mars samles 115 katolske kardinaler til konklave i Peterskirken i Roma. I mots…
  • Sykling med eller uten nåde

    DEN INTERNASJONALE sykkelsporten har den siste tiden vært preget av dopingavsløringer. Ogs…
Last flere av Åge Løsnesløkken
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…