Hjem Søndagskommentar Ånden skal våke over den livsviktige forbindelsen: Jesus, Ordet, oss

Ånden skal våke over den livsviktige forbindelsen: Jesus, Ordet, oss

8 min lest
0
0
571

Pinsedag 9.juni 2019

Joh 14, 23-29

Jesus svarte: «Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme og bo hos ham. Den som ikke elsker meg, holder ikke fast på mine ord. Det ordet dere hører, er ikke fra meg, men fra Far, han som har sendt meg. Dette har jeg sagt dere mens jeg ennå er hos dere. Men Talsmannen, Den hellige ånd, som Far skal sende i mitt navn, skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere. Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet. Dere hørte at jeg sa: Jeg går bort, og jeg kommer til dere igjen. Hvis dere elsket meg, var dere glade for at jeg går til Far, for Far er større enn jeg. Nå har jeg sagt dere dette før det skjer, for at dere skal tro når det skjer.

3 ting Jesus vil innprente i oss i og med pinse og Åndens komme.

  1. Ånden skal fortsette det Jesus begynte. Ånden skal lære oss alt og minne oss på alt det Jesus har sagt. Ånden skal våke over den livsviktige forbindelsen: Jesus, Ordet, oss. Det er umulig å erklære kjærlighet til Jesus og ikke samtidig elske Hans Ord. Rent menneskelig og følelsesmessig har vi det på samme vis. Noens høylytte kjærlighetserklæringer, men som går parallelt med at en bryr seg lite om hva vi faktisk har sagt, teller lite og lyder hult.

Nei, den som elsker Ham holder fast på Hans Ord.

I vårt forhold til Jesus handler det om mye dypere ting enn psykologi. Kjærligheten til Jesus blir til, skapes av Hans ord. «Vil også dere gå bort?»

spør Jesus sine disipler. Nei, svarer Peter, «du har det evige livs ord».

Jesu ord er mer enn menneskeord, «den som kommer ovenfra, står over alle, og taler ord fra Gud» Joh 3,31-34.

At ting «skjer» er ikke et bevis på at en har en rett forståelse av Ordet, eller holder fast på Ordet. Selv den største karismatiker trenger på ny og på ny å bli minnet på Jesus Ord. Situasjonen slik vi får beskrevet den i Korint er et tydelig eksempel på det. Åpne din Bibel, Ånden er klar.

  • Hva er den dypeste dimensjonen i Åndens gjerning? Kraften? Nei, selv om den er helt fundamental. (kommer tilbake til det). Helliggjørelsen? Nei, selv om den er en del av frelsen, er til Guds og Kristi ære, og vi tar den med oss til den andre siden. Men den dypeste dimensjonen ved Åndens gjerning er barnekårets ånd. Selv den «største» av profeten, døperen Johannes, så bare inn i dette mysteriet. Der Ånden kommer der kommer Far og Sønn også. Ånden skaper på grunn av Jesu verk, en ny ånd i oss, en ånd som svarer til dette at vi er blitt Guds barn. Den tenker helt nytt og annerledes om Gud og vårt forhold til Ham. Ikke prestasjon, ikke sammenlikning, ikke forhandlinger, nei, den hviler i dette, Far elsker meg. Det er Åndens vitnesbyrd. (Gled dere over dette, sa Jesus). All verdens religion kjenner ikke til et gram av dette. Så Ånden bringer Far og Sønn, så nær, så nær. «Vi skal komme og bo hos ham».  Uten barnekårets ånd vil en tale disharmonisk om alle sider ved troens liv. Med barnekårets ånd, vil en se inn i det største som er, «den Fadersmil som tek all gru».

I møte med verden, og vårt oppdrag i verden, trenger vi Åndens kraft og vitnesbyrd. Vi skal ikke søke å overvinne verdens stormer, gjennom menneskelig makt og innflytelse. Freden er et faktum, Jesus sitter ved Faderens trone og har sendt Ånden, som minner oss på at hvem som har makta, og hvem som har vunnet seier, Jesus. Oppdraget er enormt, disippelgjøre mennesker blant alle verdens folkeslag. Hvem kan ikke kjenne på angst og motløshet. Men da kommer Ånden med følgende budskap: Jesus er med oss alle dager, (han gikk bort og er kommet til oss igjen), han har kontrollen midt oppi alt kaoset. Fredens evangelium er «skoene på føttene» når vi er på vei til verdens mennesker. Vår fredshilsen er dette: Gud har forsonet verden med seg selv, la dere forsone med Han. Det blir neppe fred rundt oss i ytre forstand, men Ånden vil se til at våre hjerter er fylt med den største sannheten

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • 2. søndag i fastetiden

    2 søndag i fastetiden – 25.02.2024 Luk 7,36-50 Bilde av Vero Manrique Kvinnen som fi…
  • 1. søndag i fastetiden

    1 søndag i fastetiden – 18.02.2024 Bilde av Eyasu Etsub Matt 16,21-23 Jesus taler om…
Last flere av Arne Inge Vaalandsmyr
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…