Hjem Søndagskommentar Lys i Guds ord

Lys i Guds ord

9 min lest
0
0
1,235

3. søndag i adventstiden 16. desember 2018

 

2 pet. 1, 19-21 – Lesetekst 2

20171209_1842131Derfor står også profetordet så mye fastere for oss. Dette ordet gjør dere rett i å holde fast på. Det er en lampe som lyser på et mørkt sted til dagen gryr og morgenstjernen stiger opp i deres hjerter. Men dere må framfor alt vite at en ikke kan tyde noe profetord i Skriften på egen hånd. For aldri ble noen profeti båret fram fordi et menneske ville det, men drevet av Den hellige ånd talte mennesker ord fra Gud.

 

Gud selv vitner

Peter har nettopp fortalt hvordan han, Jakob og Johannes så Jesus forklaret på det hellige berg. Der hørte de også Gud selv vitne for dem om Jesus at han er Guds Sønn, og at det var ham de skulle høre.

På bakgrunn av dette er det han sier at vi dess fastere har det profetiske ord. Vi har Guds vitnesbyrd om hans egen Sønn. Dette vitnesbyrd forteller at den som har Sønnen, han har livet. Det forteller også at han blir med i det fullkomne Guds rike når Jesus kommer igjen.

 

Dette vitnesbyrd gjelder det å ta til hjertet!

Som man tar med seg lampen inn i et mørkt rom, skal den som ikke har noe lys i sitt hjerte, ikke har noen opplevelse av Jesus, ta ordet om Jesus til seg. Ordet om Jesus skal inn nettopp der det er mørkt. Dette skal en holde ved med inntil dagen bryter frem og morgenstjernen går opp i hjertet.

Ikke vent på opplevelser

Ordet om Jesus gir morgendemring i mørke hjerter. Det kan ikke nytte å vente på opplevelser. Slik som en har det. midt i all hjelpeløshet og alt som synes umulig, gjelder det å se på Guds vitnesbyrd om at han har gitt oss, gratis og uforskyldt, det evige liv, og at dette liv er i en person, i Jesus Kristus. Det gjelder å gi akt på dette til det lysner. For det er bare dette profetiske ord som bringer lyset inn i hjertet. I dette ordet har vi som tror på Jesus, også håpet om å bli med når Jesus kommer igjen.

Morgenstjernen

Morgenstjernen varsler alltid soloppgang. Løftet Gud har gitt oss om Jesus, varsler Jesu gjenkomst.

Like sikkert som vi tar imot dette profetiske ord, like sikkert eier vi morgenstjernen, som garanterer oss at Jesus kommer for å ta oss til seg.

Disse bibelvers er skrevet til trøst for hjelpeløse kristne.

Drevet av Den hellige ånd talte mennesker ord fra Gud

Men dere må framfor alt vite at en ikke kan tyde noe profetord i Skriften på egen hånd. For aldri ble noen profeti båret fram fordi et menneske ville det, men drevet av Den hellige ånd talte mennesker ord fra Gud. 2. Pet. 1,20-21

 

«Intet profetord i Skriften er gitt til egen tydning» — betyr at intet ord i Bibelen kan tydes ut fra seg selv alene.

Enhver sak skal stå fast etter to og tre vitners ord. Alle ord i Bibelen må tolkes ut fra Bibelen. Det ene Guds ord kaster lys over det andre. Gjennom dette underviser Bibelen oss og gir oss sin lære om det den vil undervise oss i.

Villfarelsen og vranglærens opphav

Det farligste et menneske kan gjøre, er å plukke ut et enkelt ord fra Bibelen og gjøre det til uttrykk for sine egne tanker. All villfarelse og vranglære oppstår på den måten at man plukker ut bibelord som passer for ens egne tanker, og

påstår at det som man lærer har sitt grunnlag i Bibelen. Slik var det djevelen fristet Jesus med et bibelord. Han rev det ut fra sin sammenheng og siterte det slik at det passet med hans tanker.

De hellige Guds menn talte og skrev på Guds initiativ

Ikke noe profetord i Bibelen er fremkommet ved et menneskes vilje. De som har gitt oss Guds ord — de hellige Guds menn — var drevet av Den Hellige Ånd. De talte og skrev på Guds initiativ. De er egentlig ikke forfattere, men overleverere av det budskap som Gud selv er opphavsmann til.

Det står om frelsen i Hebr. 2, 3: «Den som først ble forkynt ved Herren og deretter stadfestet for oss av dem som hadde hørt ham.» Herren selv er budskapets opphavsmann, evangelistene er overbringere av budskapet.

La Bibelen tolke seg selv

Derfor gjelder det å la Bibelen tolke seg selv. Vil du ha lys i Guds ord, vent til du ser og forstår hva Bibelen sier.

Dette viser også hvor viktig det er at vi leser Bibelen flittig og i sammenheng!

Les ikke for lange avsnitt om gangen, men les dem to. helst tre ganger. Les med det ene formål å legge merke til det som står skrevet!

Da kommer Bibelen til å undervise deg!

 

Fra andaktsboken «Ved Kilden» av Av Øivind Andersen, 14. og 15. desember – Lunde forlag.

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
  • Jesu bønn til Faderen for de som tror på Han

    5. søndag i påsketiden 19.mai 2019 – Lesetekst 2 Joh 17,6-11 Jeg har åpenbart ditt navn fo…
Last flere av Øyvind Andersen
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…