Enkens Gave

15 min lest
0
0
1,250

8. søndag i treenighetstiden 15. juli 2018

 

20180703_142833Mark 12:37b – 44

Den store folkemengden lyttet gjerne til ham, og i sin undervisning sa han: «Pass dere for de skriftlærde! De vil gjerne gå omkring i lange kapper, motta ærbødige hilsener på torget, sitte fremst i synagogene og ha hedersplassene i selskaper. De eter enker ut av huset og holder lange bønner for syns skyld. Men de skal få desto hardere dom.» Jesus satte seg rett overfor tempelkisten, og han så på hvordan folk la penger i den. Mange rike ga mye. Men det kom også en fattig enke og la i to småmynter, verdt noen få øre. Da kalte han disiplene til seg og sa: «Sannelig, jeg sier dere: Denne fattige enken har gitt mer enn noen av de andre som la penger i tempelkisten. For de ga alle av sin overflod, men hun ga av sin fattigdom alt hun eide, alt hun hadde å leve av.»

 

Hykleriet i sin verste form

Vi møter hykleriet i sin verste form i de første vers i teksten vår her. Her er ikke et spill i håp om at det holder – de vet! De er seg fullt bevisst hva de holder på med – at deres ytre ferd, den andre ser, på ingen måte er i samsvar med deres indre, det liv andre ikke ser. Men noen kan også i en åndelig blindhet, tro på sitt ytre.
Vi mennesker er gjerne, og naturlig opptatt med mengden – med at det er mye, stort osv. Men også her gjelder da Herrens ord: «For det som mennesker akter høyt, er en styggedom – vederstyggelighet, som det sto før – i Guds øyne.» (Luk 16:15b). Ja, du kan vel ikke unngå å se den totalt forskjellige vurdering som her kommer til uttrykk?
Hadde jeg bare vært rik
Hadde jeg bare vært rik, tenker en og annen – ja, da skulle jeg gitt mye til Guds rike, slik som det står om de rike her, at de gav mye. De gjorde det. Å, men hva gir du til Guds rike av det du har nå da? Hva er det som får deg til tro at du da ville gi en større andel av din formue til Guds rike? Erfaringen i menneskelivet er vel heller den, at til mer du får av denne verdens gods og gull, dess mer bundet blir du til det. Nei, her ligger noe som gjerne er skjult for oss selv også – vi vil gi av vår overflod. Vi ønsker å være i stand til å gi mye – på grunn av den tilfredsstillelse det gir oss, men uten noen risiko for oss selv, da vi jo har mer enn nok tilbake.
Saken er altså den, at det er det du har igjen etter å ha gitt, du egentlig er opptatt av. Det er her denne enken skilte seg ut.

Menneskets vei.

Dette er menneskets vei. Når du av en ellers bra innkomst gir 10%, og dermed står igjen med 90%, kan du vel ikke sies å ha utsatt deg for noen fare akkurat!

Gud sendte gjennom historien ut profeter til sitt folk. De ble kalt seere, fordi de så med Guds øyne og dermed så de ting som folket ikke så. Her i teksten møter vi selve Profeten! Og vi leser: «Jesus satte seg rett imot tempelkisten, og …» (v.41).

Og Jesus visste å verdsette det Han så av denne kvinnen. Og det hadde denne ene grunn – Han så Guds gjerning i et menneskes liv. Han så frukt av Gud.
Jesus roser denne gjerning – og det kan få et menneske til å tro at gjerningen gjelder for Gud, i et menneskes sak med Ham. Men det gjør den så visst ikke. En slik tanke er så til de grader forkastet i Guds ord – og dermed av Gud selv at Paulus sier – for å skremme enhver fra denne vei – at Israel ikke nådde frem til målet, rettferdighetens lov, fordi de søkte den ved gjerninger (Rom 9:31-32). Nettopp derfor!
Gjerninger som Herren ser
Merk deg det og ta vare på det – for tar du feil her, ender du også som det Israel Paulus taler om – du bommer på målet. Gjerninger kommer bare i betraktning i denne sammenheng, som de ytre manifestasjoner av at dette nådebudskap er tatt imot. Men det er gjerninger Herren ser. Vi leser noe om dette i en av Jesu beretninger, hvor de troende som går inn til herligheten spør Ham om når de gjorde de gjerninger Han sier at de gjorde for Ham. (Matt 25:37-39).
Ga det hun hadde

Her i vår tekst, ser Han nettopp en slik gjerning. De som sto for tempelkisten syntes ikke ikke mye om denne gave – men hva tror du enken selv tenkte om den? Tror du hun syntes hun bidro stort til Guds rikes fremme? Å nei, men hun gav det hun hadde! Hun måtte gi av det hun hadde, selv om hun selv så smått på det. Og det er alltid en sann troendes bedømmelse av sin egen innsats, sin egen gjerning: Det var da så lite! Det er alltid så mye urent med når jeg gir, eller gjør noe! – Jeg vil ha ære av det selv og lignende. Det er så lite det jeg gjør for andre, i motsetning til hva jeg gjør for meg selv osv. Å nei, en får aldri hvile på noen gjerning i sitt forhold til Gud, dersom Han som er sannhetens Ånd får ta seg av deg.

De gav alle av sin overflod(v.44).

Hør denne knusende dom over deres gave – deres gjerning. Tenk da på hva de må møte på den siste dag, de som har satt sin lit til slikt! En knusende dom! Ikke fordi de gav av sin overflod, men fordi de satte sin lit til dette, som i virkeligheten ingen ære var verd.
Har Jesus gjort fyllest for et menneske, så skal ingen gjerning eller mangel på gjerning, kunne sette dette menneske under fordømmelse, så lenge dette menneske setter sin lit til denne Jesu fyllestgjørelse i dets sted.
Vurdering av enkens gave
Hadde denne vurdering av enkens gave, som Jesus her lar komme til syne, vært enkens egen vurdering av det, ville det ikke lenger vært noen god gjerning, men nettopp en lovgjerning, som ikke ville ha avstedkommet Herrens ros, men tvert imot forbannelse. Som du kan lese det i 1 Kor 13:3: «Og om jeg gir alt det jeg eier til mat for de fattige, og om jeg gir mitt legeme til å brennes, men ikke har kjærlighet, da gagner det meg intet.» Intet!
En frukt av Herrens godhet

For henne – denne enken – er det rett og slett en hjertesak. En frukt av Herrens godhet imot henne. Og merk deg – en godhet hun ser, til tross for at Han har latt henne leve i en ytre fattigdom. Vi ser helst Herrens velsignelse i at Han gir oss alt vi har lyst på, etter kjødet. Men det kan like gjerne være Herrens velsignelse at Han holder dette tilbake for oss, og et uttrykk for Hans forbannelse når Han lar et menneske få alle disse jordiske ting.

I Ham har du velsignelsen

Den eneste fulle og visse forsikring du får om Herrens velsignelse, er ordet om Abrahams velsignelse som er kommet over alle jordens folk i hans ætt, Jesus Kristus – og ditt forhold til det. I Ham har du velsignelsen, hvem du så er! Og å få et glimt inn i dette, at Gud har gitt deg alt i Ham før du hadde gjort verken godt eller ondt – ja, mens du ennå levde i synd og ondskap, fornektelse og hån av alt som hadde med Gud og Hans rike å gjøre – det skaper et slikt sinnelag, som det Jesus finner i denne kvinnen.
Jesus roser Guds nåde
Men for all del, hun ble ikke frelst, verken ved sitt sinnelag eller frukten av det, som Jesus roser her, men ved det som hadde forårsaket det – nemlig Guds nåde! Den som også er gitt til syndere som meg og deg, som ligger så langt tilbake i forhold til en sjel som den vi leser om i dag.

 

En utvidet del av denne teksten finner du her: http://www.ekris.net/prekestolen/ny/ntr2/ev/8s.itreenight2.htm

  • 2. Pinsedag

    2 Pinsedag – 20.05.2024 Joh 6,44-47  Ingen kan komme til meg uten at Far som har sen…
  • Pinseaften

    Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…
  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
Last flere relaterte artikkler
  • Herre over dødens makt

    17. søndag i treenighetstiden – 16. september 2018   Lukas 7, 11-17 Kort tid etter ga…
  • Gud tilgir sytti ganger sju!

      søndag i trefoldighetstiden, 29. juli 2018   Matteus 18, 21-53 Da gikk Peter t…
  • 3. Søndag i fastetiden.

    Mark 9:17-29 En i folkemengden svarte Ham: Mester, jeg har ført til deg min sønn, som er b…
Last flere av Einar Kristoffersen
  • 2. Pinsedag

    2 Pinsedag – 20.05.2024 Joh 6,44-47  Ingen kan komme til meg uten at Far som har sen…
  • Pinseaften

    Pinseaften – 18.05.2024 Joh 7,37-39 På den siste dagen i høytiden, den store festdag…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

2. Pinsedag

2 Pinsedag – 20.05.2024 Joh 6,44-47  Ingen kan komme til meg uten at Far som har sen…