Hjem Søndagskommentar Ikke overlatt til oss selv! – 1. pinsedag

Ikke overlatt til oss selv! – 1. pinsedag

6 min lest
0
0
1,047

hjerte1Joh 14,15-21

Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud. Og jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid: sannhetens Ånd, som verden ikke kan ta imot. For verden ser ham ikke og kjenner ham ikke. Men dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere. Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere. Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve. Den dagen skal dere skjønne at jeg er i min Far, og at dere er i meg og jeg i dere.

Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham.

 

Bortevekk? – Nær som aldri før!

10 dager før pinse feirer den kristne kirke Kristi Himmelfartsdag. Jesus ble tatt bort fra dem. Løftet opp mot himmelen og skjult av en sky. Bortevekk? Nei, tvert imot. Nær som aldri før.
Hør hva han sier i dagens tekst: Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere (v 18 og 20). Han blir usynlig, men nær. Som Gud Far selv: nær, alltid, overalt.

Men Jesus sier mer: Far og Sønn skal sende «en annen talsmann». Den siste kvelden før Jesus lider og dør for verdens synder, forbereder han sine venner på et nytt kapittel i Guds store historie.

Den hellige ånd skulle komme. Og den kom! Les kap 2 i Apostlenes gjerninger. Alle kunne merke at noe veldig stort var på gang. Med sus og brus, ildtunger og en merkelig, ny kraft som fylte disiplene innenfra. Alt som skjedde på pinsedagen og dagene som fulgte, er det god grunn til å lese videre om i Apostlenes gjerninger.

 

Talsmannen og sannhetens ånd

Vår tekst fra Johannesevangeliet sier oss mer om hvem Den hellige ånd er, hvem han kommer til og noe om hva han vil gjøre.

Ånden kalles talsmannen. Det er fordi hans oppgave er å stå bi Jesu disipler til alle tider, veilede, gi kraft og mot. Han er sannhetens Ånd. I Joh 16,13-14 gjør Jesus det helt klart at Ånden vil overbevise folk om at Jesus snakket sant, ja, er selve sannheten i egen person. Ånden skal herliggjøre Jesus, gjøre Jesus stor for oss og forklare hans ord.

Hvem kommer han til? Til den som elsker Jesus og holder hans bud, v 15 og 21. Verden, dvs den som står Gud imot og ikke vil bøye seg for ham, kan heller ikke få Åndes kraft, trøst og veiledning.

I vår tid er det mye åndelighet som kanskje kan minne noe om Den hellige ånds gaver og kraft. Men Den hellige ånd er Guds og Jesu ånd. Ånden utgår fra Faderen og Sønnen, sier Den nikenske trosbekjennelse. Det betyr at all åndelighet som ikke drar nærmere Jesus, er av en annen ånd.

Som Jesu disipler i 2018 trenger vi alt som Den hellig ånd kan gi. Det kan vi også be om å få. Så la oss gjøre det!

God pinse!

 

 

  • ‘Søndag før Pinse

    Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

‘Søndag før Pinse

Søndag før Pinse – 12.05.2024 Joh 3,16-21 For så høyt har Gud elsket verden at han g…