Hjem Søndagskommentar 24. Søndag i treeningstiden

24. Søndag i treeningstiden

6 min lest
0
0
370

kors på fjell-02

Kol 1,24-29

Nå gleder jeg meg over mine lidelser for dere, og det som ennå mangler i Kristi lidelser, det utfyller jeg med min egen kropp; jeg lider for hans kropp, som er kirken. Jeg er blitt en tjener for kirken i kraft av den forvalteroppgaven Gud har gitt meg hos dere: å fullføre tjenesten med Guds ord, det mysteriet som har vært skjult gjennom alle tider og for alle slekter, men som nå er blitt åpenbart for hans hellige. Gud ville kunngjøre for dem hvor rikt og herlig dette mysteriet er for folkeslagene: Kristus er blant dere, håpet om herligheten! Det er ham vi forkynner, og vi rettleder og underviser alle mennesker i den fulle visdom, for å føre hvert menneske fram til modenhet i Kristus. For å nå dette målet arbeider og kjemper jeg i hans kraft, den som virker i meg med styrke.

 

Det er noe forjettende over dette: ”Fram til modenhet i Kristus”. Mange blant oss ser seg tilbake når de snakker om troen, det handler om barnetro. Ikke noe kritikk av den, det vi fikk med oss som barn setter spor, på godt og vondt. Men troen på Gud kan ikke forbli som den en gang var. Troen på Gud må følge oss gjennom livets gode og vanskelige dager, og modnes.

 

Modenhet i Kristus, det handler vel mer om et personlig forhold enn å forstå så mye, eller kunne så mye. Forholdet til Kristus er et mysterium som ikke kan læres, det må åpenbares. Og det skjer når Jesus forkynnes, når det rettledes og undervises i den fulle visdom. Kanskje er det betimelig å minne prester og predikanter om dette oppdraget? Det som begynte med Paulus og de andre apostlene, og som skal føres videre av vår tids forkynnere.

 

”Kristus blant dere, håpet om herligheten”. Det er meldingen fra Guds evangelium til menneskene. Kristus er blant oss, han kommer oss i møte når vi samles i hans navn, og berører oss gjennom Gudsordet i Bibelen, gjennom vannet i dåpen, og gjennom brødet og vinen i nattverden. Der blir vi fornyet i våre liv og vår tro, der legger vi av oss det gamle mennesket og kler oss i det nye, som Paulus skriver om lengre ut i Kolosserbrevet. Og når dette gjentas, dag for dag, uke for uke, år og for år, da modnes vi i Kristus.

 

Da vil hele livet etter hvert bli et liv i Kristus, og vi finner Kristus i de menneskene vi møter, særlig i dem som lider, de som sulter, er syke, på flukt, sitter i fengsel, for å nevne noen av dem Jesus sier han finnes blant. Modenheten i Kristus leder oss både innover mot ham, men også utover til menneskene. Paulus lever også i denne doble bevegelsen. Det koster, det er forbundet med motstand både innenfra og utenfra, men slik må det være, for den som er grepet av Kristus.

 

Håpet om herlighet gir retningen for livet i modning. Livet i Kristus er et liv på vei mot nyskapingen av himmel og jord. Håpet knytter seg han som har seiret over dødens makt, og som vil dele seieren med oss. Derfor er det håp i håpløsheten, lys i mørket, trøst i sorgen,  tålmodighet i trengsler, ja endog, som Paulus skriver, glede i lidelsen.

Prost i Nordre Follo

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Sven Holmsen
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…