Hjem Søndagskommentar 25. Søndag i treeningstiden

25. Søndag i treeningstiden

7 min lest
0
0
1,126

Jesus-storm

Matt 14,22-33

Straks etter fikk han disiplene til å gå i båten og dra i forveien over til den andre siden, mens han selv sendte folket av sted. Da han hadde gjort det, gikk han opp i fjellet for å være for seg selv og be.
        Da kvelden kom, var han der alene. Båten var allerede langt fra land, og den kjempet seg fram i bølgene, for det var motvind. Men i den fjerde nattevakt kom han til dem, gående på sjøen. Da disiplene fikk se ham der han gikk på vannet, ble de skrekkslagne. «Det er et gjenferd!» sa de og skrek av angst. Men i det samme talte Jesus til dem: «Vær ved godt mot! Det er jeg, vær ikke redde!»
     Da sa Peter til ham: «Herre, er det deg, så si at jeg skal komme til deg på vannet.» «Kom!» sa Jesus. Peter steg ut av båten og gikk på vannet bort til Jesus.  Men da han så hvor hardt det blåste, ble han redd. Han begynte å synke, og ropte: «Herre, berg meg!» Straks rakte Jesus hånden ut og grep fatt i ham og sa: «Du lite troende – hvorfor tvilte du?»  Så steg de opp i båten, og vinden stilnet.  Men de som var i båten, tilba ham og sa: «Du er i sannhet Guds Sønn!»  Da de var kommet over, la de til land ved Gennesaret.

 

Det er stor spennvidde i denne fortellingen. En ting er Jesus som kommer gående på vannet, og viser at han ikke er bundet av naturlovene, en annen ting er Peter, som i overmot spør om å få gå på vannet sammen med Jesus, og får lov. Alle de fire evangelistene forteller om Jesus som kommer gående på sjøen, men Matteus er alene om å fortelle om Peter som forsøker seg på det samme.

 

I år kommer denne fortellingen til oss mot slutten av kirkeåret. Neste søndag er det Domssøndag, og ny fortelling om at Jesus kommer, ikke bare til sine disipler, men til verden, når denne tidsalder avsluttes og Guds rike nyskaper himmel og jord. Med dette som et slags bakteppe, hva sier denne fortellingen om dramaet på Gennesaretsjøen?

 

En natt på sjøen med høye bølger, stort nærmere kaos kommer vi vel ikke? Der er også Jesus – heldigvis – på samme vis som Guds Ånd svevet over vannene den gangen jorden var øde og tom (1 Mos 1,2). Og som alt den gangen ble skapt av kjærlighet, så kommer Jesus gående på sjøen med kjærlighet og fred. Han kommer rett fra bønnemøte med sin Far i himmelen (v 23).

Det får vi holde fast i, enten det er kaos i eget liv, eller det er undergangsstrømninger fra den store verden som slår inn. Salmen ”Tårnhøye bølger går” gir en god tolkning av Jesu komme på alt slags hav.

 

Men samtidig skaper Jesu komme på sjøen nye muligheter, og trang til å gjøre noe. Peter som går på vannet ender som en fortelling om liten tro, og Jesus som heldigvis berger også da. Men det er også en fortelling om vågemot som kan vokse. Sammen med Jesus er mer mulig enn vi hadde tenkt. Jeg fikk en bok en gang, med tittelen: ”Hvis du vil gå på vannet, må du komme deg ut av båten”. Den oppmuntrer til å våge å ta oss selv i bruk. Og Jesus er klar. Han inviterer oss utpå, hans løfte kjenner vi: ”Den som tror på meg, skal også gjøre de gjerningene jeg gjør, ja, enda større gjerninger, for jeg går til Far” (Joh 14,12). Både i menighet og i verden er det nok av dem som venter på oss.

 

Hvorfor synker Peter? Matteus forklarer, kanskje slik Peter selv har fortalt det, han ser mer på bølgene enn på Jesus. Skal vi holde ut i brenningene, eller som vi hørte på Allehelgensdag, i det løpet som ligger foran oss, så gjelder det å ha blikket festet på han som er troens opphavsmann og fullender, Jesus (Hebr 12,1-2).

Last flere relaterte artikkler
  • Kristi åpenbaringsdag

    Kristi åpenbaringsdag – 7.01.2024 Bilde av Jonathan Forageh Luk 2,40-52  Og gut…
  • 5 søndag i Påsketiden

    5 søndag i Påsketiden – 15.05.22 Photo by Greg Rakozy Joh 17,6-11 Jeg har åpenbart d…
  • Skjærtorsdag

    Skjærtorsdag – 14.04.22 Joh 13,1-17 Photo by Debby Hudson Det var like før påskehøyt…
Last flere av Sven Holmsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…