Hjem Søndagskommentar Allehelgensdag

Allehelgensdag

6 min lest
0
0
2,559

Matt 5,13-16Illustrasjon verdens lys

Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da bli gjort til salt igjen? Det duger ikke lenger til noe, men kastes ut og tråkkes ned av menneskene.

Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset.

Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!

 

På Allehelgensdag oppmuntres vi til å se både bakover og fremover. Bakover ser vi nære og kjære mennesker, de som ikke lenger er blant oss, vi minnes dem både i takknemlighet og i savn. I kirken oppmuntres vi til å se fremover, helt fram til det store målet, Guds nyskapte himmel og jord.

 

Jesu ord fra Bergprekenen ser tilsynelatende verken bakover eller fremover, snarere ”her og nå”. Hvorfor har denne teksten blitt prekentekst på Allehelgensdag? Bak spørsmålet ligger en motsetning mange lager seg mellom det som ligger der framme og det som er her og nå. Jesus opphever den motsetningen. Dere er jordens salt, og verdens lys, sier han. Her og nå, på vei mot en nyskapt jord.

 

Jesus Kristus har vært i verden og gitt oss korset og den tomme graven som tegn på forsoning og seier, og nå er verden på vei mot nyskaping. På denne veien er kirken kalt til å være salt og lys i verden. Salt som hindrer forråtnelse, lys som skaper glede og trygghet og viser vei. Begge deler er helt avgjørende på vei mot nyskapingen, derfor må ikke saltet miste sin kraft og lyset må ikke settes under et kar.

 

Jordens salt og verdens lys – det høres veldig svært ut. Kanskje altfor stort. Særlig hvis Allehelgensdag gjør oss sårbare og sorgtunge, fordi vi savner og sørger. Men så er det akkurat slike som oss Jesus henvender seg til.  Han henvender seg til dem som sørger, de som kjenner fattige i seg selv, som lengter etter rettferdighet. Til oss sier han: Dere er jordens salt og verdens lys.

 

Jesus, som har all makt i himmel og på jord, vil bruke oss i kampen mot forråtnelsen. Jesus, som selv er verdens lys, vil la dette lyset skinne gjennom oss. Det er et stort under og en stor gave. Lysgloben, som etter hvert finnes i de fleste kirker, er et bilde på dette, med Kristuslyset i midten og de små lysene ved ekvator som får sitt lys fra det store. Dette gir våre liv lys og retning, midt i alt som måtte tynge.

 

Allehelgensdag er en dag med store perspektiver. På denne dagen står vi med våre liv og våre historier, og får se at vår historie er en del av Guds historie, den historien der Jesus er sentrum og der målet for alt er den nye himmel og jord. Og denne troen deler vi med en ”stor sky av vitner”, som Hebreerbrevets forfatter omtaler i kap 12 i sitt brev. Kjente og ukjente kvinner og menn som har levd troens liv før oss, og nå oppmuntrer oss til å gjøre det samme. ”Med blikket festet på ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus.”

Last flere relaterte artikkler
  • Kristi åpenbaringsdag

    Kristi åpenbaringsdag – 7.01.2024 Bilde av Jonathan Forageh Luk 2,40-52  Og gut…
  • 5 søndag i Påsketiden

    5 søndag i Påsketiden – 15.05.22 Photo by Greg Rakozy Joh 17,6-11 Jeg har åpenbart d…
  • Skjærtorsdag

    Skjærtorsdag – 14.04.22 Joh 13,1-17 Photo by Debby Hudson Det var like før påskehøyt…
Last flere av Sven Holmsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…