1. Pinsedag

6 min lest
0
0
149

1 pinsedag – 28.05.2023

Joh 20,19-23

Det var om kvelden samme dag, den første dagen i uken. Av frykt for jødene hadde disiplene stengt dørene der de var samlet. Da kom Jesus; han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere!» Og da han hadde sagt det, viste han dem sine hender og sin side. Disiplene ble glade da de så Herren. Igjen sa Jesus til dem: «Fred være med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.» Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd. Dersom dere tilgir noen syndene deres, da er de tilgitt. Dersom dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt.»

Det er kanskje litt underlig å ha en påsketekst på pinsedag. For her får vi høre om første ganen disiplene fikk se Jesus etter oppstandelsen. Slik er det Johannes gjør det i sitt evangelium. Han kobler Den hellige ånds komme med Jesu oppstandelse – ja, med Jesus, slik han tidligere har gjort det i kapittel 15. Slik sett er det et mesterlig stykke litteratur.

I kapittel 15,26 leser vi: “Når Talsmannen kommer, han som jeg skal sende dere fra Far, sannhetens Ånd som går ut fra Far, da skal han vitne om meg.”

Rett før hadde han talt både om at han ville gi dem sin fred, og at verden ville hate dem slik den hatet ham. Nå kom han etter sin oppstandelse mens de satt bak stengte dører i frykt for hatet mot dem, og han kom med fred. Så åndet han på dem og sa: “Ta imot Den hellige ånd”. Jesus er den som sender og gir Den hellige ånd, og han demonstrerer dette her.

Nå kan vi argumentere at disiplene ikke fikk Den hellige ånd før pinsedag. De fikk til og med beskjed om å vente i Jerusalem til de fikk kraft fra det høye. Men Johannes er ikke opptatt av kronologien. Men han er opptatt av en annen orden. Nemlig at Ånden ikke kom før Jesu oppstandelse, og at Jesus var den som skulle sende Den hellige ånd fra Far.

“Men også dere skal vitne”, kan vi lese i Johannes 15,27. Dette tar han opp i vår tekst på nytt: “Som Far har sendt meg, sender jeg dere” (v.21). Den hellige ånds komme innleder en misjonstid. Den hellige ånd har som oppgave å vitne om Jesus. Men han skal gjøre det gjennom oss som tror. Det er ingen tilfeldighet at Den hellige ånd falt på den jødiske pinsefesten som markerte den første innhøstningen. For ved Åndens komme begynte innhøstningen av menneskene. Nå skulle løftene som ble gitt allerede til Abraham innfris. Alle folkeslag skulle velsignes gjennom han – hans ætt – ved Jesus.

Teksten avsluttes med noen merkelige ord. De blir ofte kalt for “nøkkelmakten”. Det å fastholde synd eller tilgi synd vil ha evige konsekvenser. Her er det koblet til oppdraget som er gitt kirken ved at de får Den hellige ånd. Vi blir sendt av Jesus, utrustet med Den hellige ånd for å vitne om Jesus. Etter Jesu død og oppstandelse er det kun en synd som skiller oss fra evigheten. Det er synden å ikke tro på Jesus (Joh 16,9). Når kirken kommer med vitnesbyrdet om Jesu nåde og tilgivelse, vil noen ta imot og andre ikke. De som tar imot budskapet om tilgivelse og nåde ved Jesus, vil ha evig liv. De som ikke tar imot vitnesbyrdet, vil være fortapt. Slik fungerer nøkkelmakten. Det spennende i vår tid etter Den hellige ånds komme, er at vi får være med på Guds store oppdrag med å redde verden!

  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Bli med oss i bønn!

Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …