2. Juledag

8 min lest
0
0
152

2 juledag – 26.12.2022

Matt 2,16-23

Bilde av Pawel Nolbert

Da Herodes forsto at vismennene hadde narret ham, ble han rasende. Han sendte ut folk og drepte alle guttebarn i Betlehem og omegn som var to år eller yngre. Dette svarte til den tiden han hadde fått vite av vismennene. Da ble det ordet oppfylt som er talt gjennom profeten Jeremia:
          
      I Rama høres skrik,
           gråt og høylytt klage:
           Rakel gråter over barna sine
           og vil ikke la seg trøste.
           For de er ikke mer. Etter at Herodes var død, viste Herrens engel seg i en drøm for Josef i Egypt og sa: «Stå opp, ta med deg barnet og barnets mor og dra til Israels land! For de som ville ta livet av barnet, er døde.» Han sto da opp, tok med seg barnet og barnets mor og kom til Israels land. Men da han fikk høre at Arkelaos var blitt konge i Judea etter sin far Herodes, våget han ikke å slå seg ned der. Han ble varslet i en drøm og dro til Galilea. Da han kom dit, bosatte han seg i en by som heter Nasaret. Slik skulle det ordet oppfylles som er talt gjennom profetene, at han skulle kalles en nasareer.

Enhver historie består av mange hendelser. For Josef og Maria ble det mange hendelser og kursjusteringer for at alt skulle gå til slik det var planlagt. Deres historie var i tillegg profetert om lenge før det hendte – men det tenkte de nok ikke på, og i alle fall ikke at det handlet om dem. Det var manntallet som gjorde at de måtte dra til Betlehem, og en krigersk konge som forårsaket at de slo seg ned i Nasaret.

Enkelte ser på hendelser i livet som tilfeldigheter, mens andre ser det større bildet. Og når du åpner øynene og ser forbi det som tilsynelatende er tilfeldigheter, så kan det ofte være en større mening bak.

Sent en kveld var en mann ute og kjørte på et øde sted, og uten at han helt visste hvorfor, så svingte han inn på en bensinstasjon. Det var sent, og kaldt, og der fikk han øye på en mann som stod der og frøs. Det viste seg at han ikke hadde noen plass å dra, og bussen gikk først om flere timer, så om ikke denne mannen “tilfeldigvis” hadde kommet innom og oppdaget ham, kunne han ha frosset i hjel.

Mange kan vitne om lignende hendelser der man tilfeldigvis var på det stedet, og fikk være til hjelp for noen som trengte det, og kanskje fikk en god samtale.

Jesus har en plan for deg og meg, og han ønsker å lede oss på den veien. Men for at vi skal se veien, må vi stoppe opp og lytte til hans ledelse. Det er ikke snakk om noen detaljstyring, og det er heller ikke snakk om at vi får tildelt en anvisning om å gjøre det ene eller det andre, men han ønsker å være med oss og lede oss i våre planer og gjerninger. Og ser vi tilbake, så kan vi kanskje se at han har vært med og justert våre veier?

Herodes hadde hørt profetiene om at det skulle komme en konge til jødene. Han fryktet at det kunne føre til opprør og trussel mot hans kongedømme, så han satte igang den værst tenkelige forsvarsplan, alle gutter under 2 år ble drept.

Jesus føltes som en trussel for Herodes, og også i dag kan han føles som en trussel for enkelte. Men Jesus er ikke, og har aldri vært noen trussel for noe annet enn ondskapen. Jesus er kjærligheten som tilbys deg og meg. Så er det opp til oss om vi vil ta imot og la ham være en del av vårt liv, og la ham være med å lede vår kurs.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…