Hjem Søndagskommentar Vingårdssøndag/14. søndag i treenighetstiden – Hva skal vi få?

Vingårdssøndag/14. søndag i treenighetstiden – Hva skal vi få?

6 min lest
0
0
468

Vingårdssøndag – 11.09.2022

Matt 19,27-30

Bilde av Dennis Ottink

Da tok Peter til orde og sa: «Hva med oss? Vi har forlatt alt og fulgt deg. Hva skal vi få?» Jesus sa til dem: «Sannelig, jeg sier dere: Når alt blir født på ny og Menneskesønnen sitter på tronen i sin herlighet, da skal også dere som har fulgt meg, sitte på tolv troner som dommere over Israels tolv stammer. Og enhver som har forlatt hus eller brødre eller søstre eller far eller mor eller barn eller åkrer for mitt navns skyld, skal få mangedobbelt igjen og arve evig liv. Men mange som er de første, skal bli de siste, og de siste skal bli de første.

Peter tør å spørre om det som flere antagelig lurer på, den gang og nå. Hva får vi igjen for å følge Jesus? Lønner det seg?
For det koster å følge Jesus, og noen betaler en veldig høy pris.   De mister jobben, blir mobbet, havner i fengsel på falske anklager, ja, til og med mister livet. Slik er det for millioner av Jesusetterfølgere i vår egen tid. Også for oss i Norge kan det koste. Vi må overgi det vi eier til Jesus og la han bestemme. Kanskje vi må velge mellom Jesus og vennene – eller prestisjen? Er det verdt det?

Rett før vår tekst møter vi Jesus i samtale med en rik mann med som alltid hadde levd et lovlydig liv og var høyt aktet av alle. Han kom til Jesus og spurte hva som ennå manglet. For noe var det, det visste han tydeligvis. Svaret er klart: gi pengene dine til de fattige, kom så og følg meg! Det betyr: La meg være Herren i ditt liv, selv om du da kanskje mister både venner og prestisje. Rikdommen din skal komme de fattige til gode! Men det ble for mye forlangt, han eide for mye, det ble for mye å tape. Så han snudde og gikk. Og Jesus tvinger ingen, heller ikke denne mannen som sikkert kunne vært fantastisk å ha med i følget!

Så kommer lærdommen til disiplene: det er vanskelig, ja, umulig, for en rik å komme inn i Guds Rike. Bare Gud kan ordne det.
Peters spørsmål er forståelig, ærlig og frimodig: Hva med oss som faktisk har forlatt alt og fulgt deg? Hva skal vi få? Jesu svar: Mye, mye mer enn både Peter og vi kan fatte. I dette livet: nye venner og en ny familie. Vi kan også føye til: nye gleder, ny fred og nye støttespillere. Og ikke minst: et nytt håp, håp om en ny, strålende fremtid bak død og grav. Uansett hvor mye det vil koste, så er det verdt det. Paulus, som hadde oppgitt alt og virkelig kjent at det kostet å følge Jesus, skriver i Rom 8,18: «Jeg vet at det vi må lide i den tiden som nå er, ikke kan regnes for noe mot den herligheten som en gang skal åpenbares og bli vår!»
Jesu svar på Peters ærlig spørsmål gir trøst og mot til alle som erfarer at det koster å følge Jesus. Gud selv skal sørge for at alle skal få mangedobbelt igjen. Hva det innebærer, vet vi ikke helt. Men vi kjenner ham som vet det og som garanterer det for alle som tar imot innbydelsen og følger Jesus.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…