Hjem Søndagskommentar 6. Søndag i treenighetstiden

6. Søndag i treenighetstiden

6 min lest
0
0
213

6 søndag i treenighetstiden – 17.07.22

Bilde av Kimson Doan

Mark 3,13-19

Så gikk han opp i fjellet. Han kalte til seg dem han ville, og de kom til ham. Han pekte ut tolv, *som han også kalte apostler,• for at de skulle være sammen med ham, og for at han kunne sende dem ut for å forkynne og ha makt til å drive ut de onde åndene. *Han utpekte de tolv:• Det var Simon, som han ga navnet Peter, Jakob, sønn av Sebedeus, og hans bror Johannes – disse to kalte han Boanerges, som betyr tordensønner – og Andreas, Filip, Bartolomeus, Matteus, Tomas, Jakob, sønn av Alfeus, Taddeus, Simon Kananeos og Judas Iskariot, han som forrådte ham.

Trenger vi ledere i våre menigheter og fellesskap? Er det ikke nok at Jesus er vår leder?

Så lenge vi er mennesker på denne jorden så trenger vi et lederskap som skal passe på at menigheten er på riktig vei. Uten lederskap ville vi fort gått i forskjellige retninger, og snart ville det blitt hver mann sin menighet. Derfor har de fleste menigheter og forsamlinger valgt eller oppnevnt et styre eller et eldsteråd.

I dagens tekst utnevnes de første kristnes lederskap. Her ble det ikke sjekket CV og referanser, og tidvis kan man tenke at det var tilfeldig at det ble nettopp disse. Men det var nok ikke det. Jesus gikk ikke etter tilfeldighets-prinsippet. De som ble utpekt var vanlige mennesker, ingen høytstående og skolert, men helt vanlige mennesker. Endatil var det en som svek Jesus. Vi kan selvsagt undre oss over hvorfor akkurat disse ble valgt, men ser at for elleve av apostlene ble det en suksess. Men den tolvte da, hvorfor valgte Jesus ut ham? Det kan sikkert være mange grunner til, men jeg tror at vi skal lære av Jesu utvelgelse av lederskap.

  1. Han gikk ikke etter menneskelig utvelgelsestaktikk. Enkle mennesker med feil og mangler ble valgt ut.
  2. Et lederskap skal bestå av flere, aldri bare en. Apostlene var ikke alltid enig, og da var det greit med flere som kunne diskutere og be over saken. Er man flere, så er man og sterkere. Om det er en leder eller pastor/prest som tar alle avgjørelser, så kan en fort komme på kant med menigheten.
  3. Det kan være en sviker blant lederne. Desverre ser vi fra tid til annen at det er ledere som misbruker sin stilling på forskjellige måter. Det kan for eksempel være økonomisk utnyttelse/underslag, eller utnyttelse av andre mennesker. Om det skulle skje i våre menigheter, så er det viktig at lederskapet består av flere slik at situasjonen blir håndtert på en riktig måte. Om noen har blitt utnyttet så skal de ihvertfall ikke oppleve et manglende lederskap, eller ledere som prøver å disse ned situasjonen.

Jesus er modellen for oss og våre menigheter. Han har vist oss praktisk menighetsbygging. Han har vist oss viktigheten av et lederskap, selv med ledere som består av vanlige mennesker med feil og mangler. Derfor er det viktig at vi ber for våre ledere at de må leve i et nært forhold til Jesus slik at han kan beskytte og lede. Så må vi og huske at våre ledere trenger oppmuntring og støtte i hverdagen. På denne måten vil menigheten vokse.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…