Hjem Søndagskommentar Tredje søndag i adventstiden

Tredje søndag i adventstiden

7 min lest
0
0
866

3 søndag i adventstiden – 12.12.2021

Joh 5,31-36

Dersom jeg vitner om meg selv, er mitt vitneutsagn ikke gyldig. Men det er en annen som vitner om meg, og jeg vet at hans vitneutsagn om meg er sant. Dere sendte bud til Johannes, og han har vitnet for sannheten. Men jeg er ikke avhengig av at noe menneske vitner om meg. Dette sier jeg for at dere skal bli frelst. Johannes var en brennende og skinnende lampe, og for en tid ville dere glede dere i lyset fra ham.
    Men jeg har et sterkere vitneutsagn enn det Johannes ga: de gjerningene Far har gitt meg å fullføre. Og det er disse gjerningene jeg gjør, som vitner om at Far har sendt meg.

Bot og vitnesbyrd

Denne søndagen kalles for Botens adventsøndag. Men bot, hva i all verden er det? Fartsbot? Parkeringsbot? Altså en eller annen form for straff? Ja, det er nok ofte det vi tenker på. Men i Bibelen betyr det noe annet. Bot, eller å gjøre bot, er å angre det gale en har gjort og vende seg til Gud og be om tilgivelse og begynne på nytt. Altså det motsatte av straff, nemlig tilgivelse! Døperen Johannes, som vi hører mye om denne dagen, var en skikkelig botspredikant. Gud selv hadde kalt ham til å rydde vei for Messias, frelseskongen. Han ropte ut til alle folk: vend om! Slik forberedte han veien for Jesus. Skulle de ta imot ham på rett måte, måtte de forberede seg. De måtte gjøre bot!

Det gjelder også oss. Den viktigste juleforberedelse vi kan gjøre, er å ransake oss selv, være dønn ærlige, si det som det er til Jesus med forsømmelser og nederlag, ja, med våre synder. Be om tilgivelse og begynne på nytt. Han vi feirer nå til jul, ikke er et barn lenger. Han døde for oss, og nå lever han og tar imot oss. Dette er det viktigste budskapet fra Døperen Johannes: Gjør bot og forbered deg til å feire Jesus, både som barnet i krybben, frelseren på korset og den levende Herren!
I Johannes-evangeliet (altså evangeliet etter apostelen Johannes) er det ett spørsmål som dirrer hele tiden: Er dette sant? Snakket Jesus sant, eller var han en stor løgnhals? Kom han fra Gud? Noen spottet og avviste Jesus, og noen trodde på ham, stolte på ham. I teksten vår i dag viser Jesus oss at det er veldig mye som vitner for ham. Det er altså gode grunner for å tro på Jesus, ikke avvise ham. Døperen Johannes var et viktig vitne, og han var også forutsagt av profetene. Men han er ikke alene. Det er mange som vitner for Jesus. Gud Faderen vitner. Skriftene vitner, og Jesus oppfyller en mengde profetier, v 39.Og alt det Jesus gjorde av tegn og under! De vitnet om at Gud var med ham, ikke mot ham, Joh 3,2. Til og med en samaritansk kvinne (lavere på rangstigen kunne man ikke komme) blir regnet med, kap 4. Hun vitnet slik at mange fikk møte Jesus og se selv. Talsmannen, Den hellig ånd skal vitne om meg, sier Jesus (Joh 15,26). Og så føyer han til: Men også dere skal vitne for dere har vært med meg fra begynnelsen av.  Vi vet at disiplene ble ivrige vitner, og det takker vi Gud for!
Nå er det vår tur. Også vi skal vitne. Om at Jesus er julens hovedperson, at han er til å stole på, og det er veldig gode grunner for å hevde at han er nettopp Sannheten. Kanskje har du spesielle erfaringer som du kan vitne om?
Julens tradisjoner, julesangene eller julegavene kan kanskje også gi oss en anledning til et vitnesbyrd eller en viktig samtale om Ham.
La oss be om gode anledninger og frimodighet til å benytte dem!

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…