Hjem Faste Å elske seg selv – Uke 5

Å elske seg selv – Uke 5

9 min lest
0
0
981

Uke 5, Onsdag 17. mars

Før du leser dagens innlegg vil jeg du skal stoppe opp, kanskje be, være stille og ta et dypt pust. Gi deg selv tid til å legge til side alt annet som er i tankene av vondt og godt. Lag deg selv en god kopp kaffe eller te, finn favoritt teppet ditt og sett deg godt til rette. Forbered hode og kropp til en stund med hvile og ettertanke.  

“Pandemic burnout” er en setning mye brukt i det britiske media. Denne utbrentheten kom sakte og tok mange av oss på senga, selv oss som ikke nødvendigvis gjør mer enn vanlig. Mange av de rundt meg i helsevesenet opplevde også dette. De jobbet mer enn noen sinne i en mer krevende hverdag enn vanlig, flere har måtte få sykemelding, og min mann er en av dem. 

Hverdagen er for mange blitt snudd på hodet. Vi holder ut under restriksjoner som stadig endrer seg, mens vi håper og ber om at alt snart skal være over. Noen har fått alle barn hjem og forventes å balansere hjemmeundervisning, daglige gjøremål og hjemmekontor. Mange studenter sitter isolert på små rom i byer hvor de kun får gå ut til visse tider. I England, når alt var som verst i desember, var det til og med usikkert om studenter fikk reise hjem til jul. Denne konstante usikkerheten gjør noe med oss over lang tid. Mange føler seg som en strikk som er strukket for langt for lenge. Noen ganger føles det som den kommer til å ryke, og for noen har strikken ryket for lenge siden.  

“Så ble himmelen og jorden fullført med hele sin hær. Og Gud fullførte på den sjuende dagen det verk han hadde gjort, og han hvilte på den sjuende dagen fra alt sitt verk som han hadde gjort. Og Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den, for på den hvilte han fra alt sitt verk, det Gud hadde skapt og ville gjøre.” 1 Mosebok 1, 1-3

Gud vet at vi trenger hvile. Og så sta som vi mennesker er skjønner jeg godt hvorfor han så det nødvendig å både ledet ann som et eksempel i verset ovenfor, samt gjøre det til et av de 10 bud. (2. mosebok 20, 8) Dette fordi han visste hvor sårt vi kom til å trenge det. “Og han sa til dem: Sabbaten ble til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbatens skyld.” (Markus 2,27)

I en tid hvor mange balanserer hverdag, familie, husarbeid og jobb i samme hus, er det lett å glemme seg selv. Men det er vidt kjent at man tar bedre vare på de rundt seg og gjør en bedre jobb når man først har tatt vare på seg selv. Kanskje denne fasten blir en tid hvor du prøver å praktisere Sabbath? Det er mange gode ressurser på nett rundt dette, og gjerne ta kontakt med menigheten din hvis du kunne tenke deg videre undervisning eller hjelp med å praktisere dette. 

Du kan begynne med å dedikere en dag i uken, vanligvis lørdag eller søndag, hvor du på forhånd har gjort alt som måtte gjøres av jobb, husarbeid og diverse gjøremål. (På samme måte som du før jul gjør alle nødvendige forberedelser for at julefreden skal senke seg.) Dermed kan dagen komme og du bruker den til hvile, god mat og å styrke relasjoner med Gud og de rundt deg. Rett og slett tid til å nyte det livet Gud har gitt deg! Når du lurer på hva du skal gjøre still deg spørsmålet: Hviler jeg når jeg gjør dette?

Til slutt et par råd for deg som sliter med den nye hverdagen: 

  • Gi deg selv små, hverdagslige, mål istedenfor store og skriv dem ned. Slik får du sett alt du faktisk fikk gjort den dagen. 
  • Fokuser mer på hva du kan gjøre. Let etter kreative løsninger! 
  • Bruk tid til å bli kjent med deg selv og din relasjon med Gud. Dette er en god tid til å begynne å lese, enten alene eller sammen med en venn! 
  • Finn noen å snakke med (Menigheten eller av gode venner) og ha den gode og ærlige praten om hvordan det egentlig går.

Ukens bønn

Far, du har dedikert mange vers i bibelen til hvile. Og vi vet at det er du som gir den ultimate hvile. Kom med ditt nærvær og lær oss hvordan leve et liv til din ære, fylt av hvile, glede og kjærlighet.

Ta ett sekund til å være stille og la hans tilstedeværelse være fokus. Ta deg så tid til å be over hva enn du har på hjertet. 

Ukens praksis

Ta deg tid til å tenke igjennom punktene ovenfor. Gjerne også still deg selv spørsmålet; hva trenger jeg akkurat nå? Hva står i veien for at du skal få dette du ser du trenger og hva må endre seg for at dette skal skje? Prøv å skriv ned praktiske steg sånn at det kommer en handling ut av alle funderingene. 

Mvh

Synnøve S. Sutton

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • Tjen Herren med glede

    I to dager har jeg skrevet om kall, utrustning og bønnesvar. Jeg tenkte egentlig å gå vide…
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Faste 2023

    Onsdag 22 Februar er det Askeonsdag. Her begynner forberedelsen til Påske, med 40 dagers f…
Last flere av Synnøve Sutton
  • Faste 2023

    Onsdag 22 Februar er det Askeonsdag. Her begynner forberedelsen til Påske, med 40 dagers f…
  • Å elske Gud – Uke 6

    Uke 6, Onsdag 24. mars Før du leser dagens innlegg vil jeg du skal stoppe opp, kanskje be,…
  • Å elske idioter – Uke 4

    Uke 4, Onsdag 10. mars Før du leser dagens innlegg vil jeg du skal stoppe opp, kanskje be,…
Last flere inn Faste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…