Guds rike

7 min lest
0
0
291

Såmannssøndag – 31.01.2021

Mark 4,26-35

Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det er som når en mann har sådd korn i jorden. Han sover og står opp, det blir natt og det blir dag, og kornet spirer og vokser, men han vet ikke hvordan det skjer. Av seg selv gir jorden grøde, først strå, så aks og til sist modent korn i akset. Så snart grøden er moden, svinger han sigden, for høsten er kommet.» Han sa: «Hva skal vi sammenligne Guds rike med? Hvilken lignelse skal vi bruke? Det er som et sennepsfrø. Når det blir sådd, er det mindre enn noe annet frø på jorden, men når det er sådd, vokser det opp og blir større enn alle hagevekster og får så store greiner at himmelens fugler kan bygge rede i skyggen av det.»
    Med mange slike lignelser talte han ordet til dem, så mye de var i stand til å høre. Uten lignelser talte han ikke til dem. Men når han var alene med disiplene, forklarte han alt for dem.

Hva er Guds rike? Er det en plass høyt der oppe som ikke egner seg for de med høydeskrekk?

Nei jeg tror at Guds rike er deg og meg. Vi som lever våre liv i troen på at Gud sendte sin sønn til verden for å dø for våre synder.

Når Jesus skal forklare Guds rike, så tar han for seg det lille frøet som blir sådd i åkeren. Hva som egentlig skjer er ikke like enkelt å forstå, men frøet vokser opp og bærer frukt. Så er det et blide på Guds rike som skal vokse, et bilde på Gud som planter oss inn i denne verden. Men og et bilde på at du og jeg er satt til å være med i dette arbeidet. Du og jeg kan være med å så ut små frø i de åkrene som vi har fått tildelt. Kanskje er ikke frøene så store, og kanskje blir vi og mismodig av å så disse minifrøene. Men det er ikke opp til deg og meg å gi vekst, det er opp til Gud. Men når det begynner å spire, så kan vi være med å vanne. Andre ganger kan vi være med å vanne der andre har sådd.

Den moderne bonden bruker langt mer moderne metoder for å så i dag enn det som ble gjort for et par generasjoner siden. I dag brukes det store maskiner, og til og med fly, for å så ut frøene. Også i Guds rikes arbeid har nyvinninger gjort sitt inntog. Internett og TV har blitt en suksess for å nå ut til mange mennesker. For Jesusnett sin del så har nettopp det blitt varemerke, og vi merker at det er et viktig arbeid som mange setter pris på.

Så er vi forskjellige alle sammen, men har likevel fått vår pose med frø som skal ut, enten om de brukes i et arbeid med TV og internett, eller de brukes mer lokalt. Optimalt bør nok posen med frø være åpen slik at det hele tiden renner noen frø ut av den der vi ferdes. Om vi ønsker å være Jesu etterfølgere så vil frøene bli sådd rundt oss.

Og til sist – ikke tenk på at det du gjør, din oppgave eller hvordan du lever ditt liv er lite verd, eller betyr ingenting, og at du skulle gjort så mye mer. Tenk heller på sennepsfrøet som bilde på den minste tjeneste, det minste du noen gang kan gjøre for Jesus, det kan vokse til å bli det høyeste treet.

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…