Hjem Søndagskommentar Åpenbaringen

Åpenbaringen

7 min lest
0
0
172

Kristi åpenbaringsdag – 3.01.2021

Bilde av Christopher Sardegna

Luk 2,40-52

Og gutten vokste og ble sterk, fylt av visdom, og Guds nåde var over ham. Hvert år pleide Jesu foreldre å dra til Jerusalem for å feire påske. Da han var blitt tolv år, dro de som vanlig opp til høytiden. Men da høytidsdagene var over og de skulle hjem, ble gutten Jesus igjen i Jerusalem uten at foreldrene visste om det. De trodde han var med i reisefølget, og gikk en dagsreise før de begynte å lete etter ham blant slektninger og venner. Da de ikke fant ham, vendte de tilbake til Jerusalem for å lete etter ham der. Først etter tre dager fant de ham i tempelet. Der satt han blant lærerne, lyttet til dem og stilte spørsmål. Alle som hørte ham, undret seg over hvor forstandig han var og hvor godt han svarte. Da foreldrene så ham, ble de slått av undring, og hans mor sa: «Barnet mitt, hvorfor har du gjort dette mot oss? Din far og jeg har lett etter deg og vært så redde.» Men han svarte: «Hvorfor lette dere etter meg? Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?» Men de forsto ikke hva han mente med det han sa til dem.
    Så ble han med hjem til Nasaret og var lydig mot dem. Men hans mor tok vare på alt dette i sitt hjerte. Og Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker.

Påskefeiringen for 2000 år siden var nok litt annerledes enn det vi er vant til. Det var ganske store folkemengder som valfartet til Jerusalem. Jesus har blitt 12 år, og er langt over gjennomsnittet interessert i de gamle skriftene. Det er nok flere enn meg som har blitt så opptatt av et eller annet at vi glemte klokka, og kom for sent hjem til middag, eller noe annet. Men her var det ikke bare litt for sent, her gikk det hele tre dager før Maria og Josef fant igjen Jesus. Og hadde de ikke kommet, så hadde han blitt sittende lenger.

Skal tro hvordan samtalene med lærerne utspant seg – og skal tro om noen av disse husket tilbake fra 12 år tidligere da Jesus ble tett med til tempelet for første gang og det ble profetert over han? De hadde i hvert fall aldri tidligere møtt på en gutt som var så full av visdom som Jesus.

Dagen i dag heter Kristi åpenbaringsdag, som er til minne om da Jesus åpenbarte seg for disiplene etter at han hadde stått opp av graven. Teksten vår viser at allerede som 12 åring åpenbarte Jesus deler av sin visdom både for de jødiske lærerne, og for foreldrene. De skjønte at denne gutten var noe utenom det vanlige. Maria tenkte nok tilbake på engelens ord fra Matt 1,31-32:

Hør! Du skal bli med barn og føde en sønn,
          og du skal gi ham navnet Jesus.
          Han skal være stor og kalles Den høyestes Sønn,
          og Herren Gud skal gi ham hans far Davids trone.

Så har vi akkurat startet på et nytt år, og håper det skal bli et godt år. Jesus ønsker å gå med oss inn i det nye året, og han ønsker å åpenbare seg for oss. Ikke alle ser Jesus, eller er interessert i å se han, og noen trenger hjelp til å bli oppmerksom på han. På Jesu navnedag var det to sentrale personer som profeterte om Jesus i Luk 2,25-38, Simon og Anna. Begge ventet på Messias, og klarte ikke å skjule sin glede når de fikk se Jesusbarnet.

I dag er det kanskje du og jeg som er Simon eller Anna som skal være med å fortelle våre omgivelser hvem Jesus er?

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…