Hjem Søndagskommentar Jesus frelseren

Jesus frelseren

6 min lest
0
0
224

Første nyttårsdag- Jesu navnedag – 1.1.2021

Bilde av Jason Betz

Matt 1,20b-21

Men da han hadde bestemt seg for dette, viste en Herrens engel seg for ham i en drøm og sa: «Josef, Davids sønn! Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone. For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder.»

Så har det blitt 2021, og vi hilser hverandre med godt nytt år. Når vi bruker denne hilsenen til noen så betyr det at vi ønsker at vedkommende skal få et godt år.

I tillegg til at det er første nyttårsdag så er det og Jesu navnedag. Jesus er allerede 8 dager gammel som menneske, men nå blir navnet bekjentgjort.

Det var ikke lett for Josef. Han visste at han ikke var far til dette barnet, og han følte nok at uansett hva han gjorde så ville det bli galt. Og ikke skjønte vel han dette med jomfrufødsel – det var jo ikke akkurat vanlig. Og kanskje lurte han på om det var noen annen som var far til barnet? Hadde Marie en annen på si? Vi kan bare prøve å forestille oss hvilke tanker som svirret rundt i hodet til Josef.

Men så kommer heldigvis engelen og oppklarer dette. Josef skjønner nok fortsatt ikke, men det gjør ikke så mye, for engelen har gitt han en forklaring, og vist han at dette er ikke et vanlig guttebarn, men en som skal komme og frelse menneskene fra deres synder.

Josef gjør som engelen sier, tar Maria til sin kone, og gir barnet navnet Jesus.

Så har det gått 2000 år, og vi feirer fortsatt Jesu navnedag 8 dager etter hans fødsel, som blir første nyttårsdag. For oss er dette en typisk dag til å tenke på hva året vil bringe oss av gleder og sorger. Noen har store forventninger til året som ligger foran, mens andre tenker på det med bekymring. Noen er studenter og har eksamener som skal gjennomføres, mens andre har sitt daglige arbeid som må håndteres. Noen er syke og er kanskje usikker på hvordan det går fremover, mens noen er friske, men arbeidsledig og grubler over hvordan de skal få seg jobb. Og for mange – kanskje de fleste av oss, lurer vi på om koronaen skal slippe taket og vi skal gå tilbake til normal livsførsel eller ikke.

Uansett hvilke tanker eller bekymringer vi har for året som ligger foran, så har vi mulighet til å legge det av oss og legge det over på Jesus som Paulus skriver i Fil 4,6: Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk.

Josef fikk legge av sin bekymring, og det samme gjelder oss. Vi er alle Guds skaperverk, vår livspust kommer direkte fra Gud. La oss derfor gi livet i oss det navnet som engelen erklærte: Jesus. Han har kommet for å frelse, og når vi åpner opp for han og setter hans navn på våre liv – med andre ord legger våre liv i Jesu hender, så slipper vi å bekymre oss for året som ligger foran. For han har lovt å gå med oss alltid og bære våre bekymringer. Men lar vi han slippe til?

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
Last flere av Arild Klevberg
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…