Hjem - La Røttene Gro – Fasten 2020

La Røttene Gro – Fasten 2020

9 min lest
0
0
611

Årets Fastekalender har temaet «La røttene gro»!

Spørsmålet som inspirerte temaet var; Hvordan kan vi vokse røtter i hverdagen slik at når stormer og fristelser kommer er vi rotfestet i Jesus og vårt forhold med han?

Faste er en undervurdert høytid, og har i dag blitt en høytid mange forbinner med godtestopp eller begrensing av skjermtid.

Men det er så mye mer til fasten enn redusering av sukkerinntak! I Kristen tradisjon er Faste noe du kan gjøre året rundt, og betyr praktisk sett at du avstår fra mat og drikke. Det man håper å oppnå med faste er å rette oppmerksomheten mot Gud, og mange gjør dette ved å ta vekk aktiviteter som tar store mengder tid fra hverdagen og heller bruke den tiden i bønn eller studie av Guds Ord.

Mange snakker om at Fastetiden er en forberedelse til Påsken, på samme måte som Jesus fastet i ørkenen i forberedelse for hans kommende liv og virke (Matt 4,1) Men hvordan kan dette se ut i hverdagen? og kan vi rette oppmerksomheten mot Jesus og vokse i vår relasjon med ham i en hverdag hvor tid og krefter ofte ikke strekker til?

Da jeg og mannen min flyttet inn i vårt nye hjem kjøpte vi mange flotte planter. Alle behandlet vi likt, altså generøs vanning hver onsdag. Tre døde planter senere bestemte vi oss for å lese oss opp på hva de forskjellige plantene vi hadde trengte. Visse planter får nå mindre vann enn andre, noen har blitt flyttet til steder med sollys og Fredsliljen vår får nå endelig litt gjødsel i vannet sitt.

Før vi prøver å svare på spørsmålene ovenfor tror jeg det er viktig å innse at slik er det med oss mennesker også; vi trenger forskjellige ting! Alle er vi i forskjellige livssituasjoner, samtidig som vi er forskjellige personligheter, derfor er det nesten umulig for oss å gi en oppskrift på hva som er den beste måten å tilbringe Fastetiden. Å sitte i stillhet mens du mediterer over ett bibevers er ikke like effektivt for alle, kanskje du er en av de som trenger å ta en kaffe med to gode venner og snakke om det du har lest eller fundert på? Tid er også forskjellig. Er du student er det muligens lettere å sette av tid til Jesus sammenlignet med en småbarnsfar. 

I håp om å finne ut av spørsmålene ovenfor samt reflektere over Guds ord skal vi de neste 6 ukene sammen ta en liten reise igjennom Lignelsen om Såmannen. Her har vi tatt de forskjellige måtene frøet falt, som symboliserer Guds Ord, og hvor i våre liv Jesu ord kan ta rot slik at det blir vekst, eventuelt hvor vi livet vårt de trengs litt forberedelse av jorden slik at frøet kan vokse.

Formatet blir en liten andakt pluss en liten spørsmåls del for å hjelpe med vidre refleksjonen. Vi anbefaler å skrive ned svaret på spørsmålene ettersom det tvinger deg til å formulere dem og virkelig sett ord på tankene.

Nedenfor ser du hvordan de neste ukene ser ut:

  1. Introduksjon til Tema
  2. «Og da han sådde, falt noe ved veien, og fuglene kom og tok det.» Markus 4, 4
  3. «Noe falt på steingrunn hvor det var lite jord, og det skjøt straks i været, fordi jordlagett var tynt. Men da solen steg ble det svidd og visnet fordi det ikke hadde fått slått rot.» Markus 4, 5-6
  4. «Noe falt blant tornebusker, og tornebuskene vokste opp og kvalte det, så det ikke bar frukt.» Markus 4, 7
  5. «Men noe falt i god jord. Det skjøt opp, vokste og bar frukt – tretti, seksti, ja, hundre ganger det som ble sådd.» Markus 4, 8
  6. Hva nå?

Denne uken valgte vi å starte med en introdusjon til tema for å sette igang en liten tankeprosess. Gjerne noter ned vidre refleksjon over temaet og hvordan dette kan se ut for deg og ditt liv. Nedenfor finner du noen spørsmål vi anbefaler du tenker over som forberedelse til de kommende ukene.

Fasten i praksis

  1. Hvordan kan jeg sette av tid denne fasten til å rette oppmerksomheten på Jesus og vokse røtter i min relasjon med han? (Hvordan lærer jeg best, hva slags studie format passer best for meg?)
  2. Hvem kan hjelpe meg med dette? (noen eksempler: Gode venner du kan møte opp med som sammen kan holder hverandre ansvarlig, ektefelle som kan hjelpe med å ta ungene ut av huset slik at du får fred eller kanskje gjøre dette sammen når ungene er i seng)
  3. Hva trenger jeg? (Dedikert Journal? Et dedikert sted for refleksjon? barnevakt?)

Gjerne del deres opplevelser etterhvert som kalenderen er i gang! Vår instagram er @jesusnettnorway og vår Facebook side er Jesusnett. Det er også mulig å kommentere på artiklene etterhvert som de legges ut.

Bli med oss på en 6 ukers Fastekalender, og sammen kan vi vokse i tro, rette oppmerksomheten mot Jesus og skape gode hverdagsvaner.

Vi gleder oss!

Mvh.

Jesusnett

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • Advent og Julekalender – Dag 32

    “Julesanger” av Mary Anette Skaaheim Alle har sine favoritter når det kommer t…
  • Advent og Julekalender – Dag 31

    “En litt annerledes nyttårsaften” av Mary Anette Skaaheim Da mine barn var små var det om …
Last flere av Jesusnett
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • 2 søndag i påsketiden – En morgen ved stranden

    2 søndag i påsketiden – 7.04.2024 Joh 21,15-19 Photo by Wes Hicks Jesus og PeterDa d…
Last flere inn -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…