Hjem Søndagskommentar Den spedalske

Den spedalske

7 min lest
0
0
2,058

18. søndag i treenighetstiden 13 oktober 2019

Mark 1,40-45

En mann som var spedalsk, kom til Jesus, falt på kne og ba om hjelp: «Om du vil, kan du gjøre meg ren.» Jesus fikk inderlig medfølelse med ham, rakte ut hånden og rørte ved ham. «Jeg vil», sa han. «Bli ren!» Med det samme var spedalskheten borte, og mannen ble ren. Jesus talte strengt til ham og sendte ham straks bort. «Se til at du ikke sier et ord om dette til noen», sa han. «Men gå og vis deg for presten og bær fram de offer for renselsen din som Moses har påbudt. Det skal være et vitnesbyrd for dem.»
Men mannen gikk av sted og ga seg til å fortelle om det som hadde hendt, og gjøre nyheten kjent vidt og bredt. Derfor kunne Jesus ikke lenger vise seg i noen by. Han holdt til utenfor byene, på øde steder. Men folk kom til ham fra alle kanter.

Slik lyder det hellige evangelium.

Jesus møter en spedalsk.

Teksten forteller om en spedalsk som ble helbredet av Jesus. Spedalskhet har gjennom tusenvis av år vært en av de mest fryktede sykdommer. Bergenseren og legen Gerhard Armauer Hansen oppdaget bakterien Mycrobacterium i 1873 og fra da av har denne sykdommen i vår verden nesten blitt borte.

Spedalskheten rammet hud og annet vev, og uten behandling var de fysiske plagene forferdelige. I tillegg til dette ble de spedalske utstøtt og satt på utsiden av samfunnet. De måtte bo for seg selv og møtte de noen måtte de rope «Uren! Uren!»

Spedalskhet ble betraktet som «Guds straffedom». De ble betraktet som rituelt urene og var utestengt fra alt religiøst fellesskap. På Jesus tid kunne de ikke gå i templet og være på tempelområdet i Jerusalem. Stedet hvor israelsfolket elsket å være. Sykdommen ble en dobbelt forbannelse.

Den spedalske tok et trossprang.

Den spedalske nærmet seg Jesus, falt på kne og ba om hjelp. Han opplevde noe han ikke hadde opplevd før. Jesus møtte han ansikt til ansikt. Ikke med kald skulder og foraktelig blikk. «Jesus fikk inderlig medfølelse med han». Det uhørte skjer. Jesus berører. Den spedalske sier til Jesus: «Om du vil, kan du gjøre meg ren.»

Jesus åpenbarer Guds autoritet.

Jesus svarer den spedalske. «Jeg vil!». «Bli ren!»

Den spedalske blir frisk. Satt fri.

Jesus demonsterer sin makt over dødens sykdom ved å legge sine hender på en som er uren. Jesus bruker de samme ordene som Gud brukte da han skapte. I møte med spedalske står det aldri at Jesus helbredet. Han renset dem. På denne måten gir han nytt liv.

De gode nyhetene. Ikke fortell.

Kontrasten er sterk når Markus skriver at Jesus talte strengt til mannen og ba han ikke si et ord om hva som hadde skjedd. Jesus sendte den spedalske bort og ba han om å vise seg for prestene. Jesus visste at dette underet ville skape Messiasforventinger som ville bli vanskelig å håndtere.

Underet kunne ikke holde skjult.

Den spedalske klarte ikke å la være å fortelle. Hele Markusevangeliet er et tegn på at Guds rike bryter seg vei. Underne som evangelisten forteller om peker fram mot det som var Jesu egentlige prosjekt. Guds rike.  Stengsler blir borte, murer rives ned og vi som er tror og er døpt er alle rene. Her er ikke forskjell på «mann og kvinne, slave eller fri, jøde eller greker». Guds rike er kommet nær og vi tilhører et fargerikt fellesskap.

Jesus siteres i slutten av Markusevangeliet og sier til oss: Gå ut i hele verden og forkynn evangeliet for alt som Gud har skapt. Den som tror og blir døpt, skal bli frelst. (Mark 16.15)

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Allehelgensdag – Hvem er de salige?

    Allehelgensdag – 5.11.2023 Matt 5,1-12 Da Jesus så folkemengden, gikk han opp i fjel…
  • 3 søndag i påsketiden

    3 søndag i påsketiden – 23.04.2023 Joh 10,11-18 Jeg er den gode gjeteren. Den gode g…
  • Fred med Gud

    2. søndag i påsketiden 28. april 2019 Johannes 20. 24-31 Tomas, en av de tolv, han som ble…
Last flere av Kåre Skråmestø
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…