Hjem Søndagskommentar Mer enn helbredelse

Mer enn helbredelse

12 min lest
0
0
738

7. søndag i treenighetstiden 28.juli 2019

Mark 5,25-34

Det var en kvinne der som hadde hatt blødninger i tolv år. Hun hadde lidd mye hos mange leger. Alt hun eide, hadde hun brukt uten å bli hjulpet; det var heller blitt verre med henne. Hun hadde fått høre om Jesus og kom nå bakfra i folkemengden og rørte ved kappen hans. For hun tenkte: «Om jeg så bare får røre ved klærne hans, blir jeg frisk.» Med en gang stanset blødningen, og hun kjente på kroppen at hun var blitt helbredet for plagen. I det samme merket Jesus at en kraft gikk ut fra ham, og han snudde seg i folkemengden og sa: «Hvem rørte ved klærne mine?» Disiplene sa: «Du ser hvordan folk trenger seg inn på deg, og så spør du hvem som rørte ved deg!» Men Jesus så seg omkring for å få øye på den som hadde gjort det. Kvinnen skalv av redsel, for hun visste hva som var skjedd med henne, og hun kom og kastet seg ned for ham og fortalte ham alt som det var. Da sa han til henne: «Din tro har frelst deg, datter. Gå bort i fred. Du skal være frisk og kvitt plagen din.»

Nøden

Det var en kvinne der som hadde hatt blødninger i tolv år. Hun hadde lidd mye hos mange leger. Alt hun eide, hadde hun brukt uten å bli hjulpet; det var heller blitt verre med henne.

Fra forskriften i 3.Mos 15:25-33 vet vi at dette hadde dramatiske sosiale konsekvenser. Den gjorde henne vedvarende uren, med tung sosial isolasjon som følge. Isolasjonen var ikke fullt så massiv som for spedalske, men et stykke på vei var konsekvensene de samme.

Fått høre om Jesus

Midt i sin nød hører hun et rykte som gikk fra den ene til den andre. Et rykte som sier at Jesus fra Nasaret kan hjelpe. Mange mennesker hadde gjort merkelige erfaringer om helbredelse og nytt liv i møte med han. Dette skaper et håp. Nå er han her midt i en stor folkemengde. Hun strever seg bakfra i flokken. Må trenge seg fram. Dette er siste utvei. «Om jeg så bare får røre ved klærne hans, blir jeg frisk.» Hun lykkes i sitt forsett. Så før hun fikk bekreftelse på at hun trodde, stanset blødningen, og hun kjente på kroppen at hun var blitt helbredet for plagen.

Denne kvinnen kunne ha forlatt «åstedet» glad og fornøyd. Endelig frisk etter 12 år. Endelig kan hun ha sosial omgang med venner og familie. Men Jesus ville det annerledes.

En annen nød

Det finnes en annen nød som ingen lege her på jorden kan hjelpe med. Det er når et menneske kommer i nød når det står skyldig ovenfor Gud. Ordet om Jesus som kan helbrede skaper tillit slik at et menneske drives til han. Men nå skal ordet om Jesus som kan tilgi synd skape tillit slik at et menneske drives til han og bli omvendt. Han vil frelse.

Jesus vil noe mer

Hvem var det? Hvem rørte ved klærne mine? Jesus la merke til at en kraft gikk ut fra han. Det var et menneske som det virkelig hadde skjedd noe med.

Du kan komme til Jesus som du er, men du kan ikke komme til himmelen som du er. Du må bli omvendt. Det er ikke nok med helbredelse. Jesus ville noe mere. Jesus ville nå henne med frelsesbudskapet. Han vil også nå deg som er i en kristen forsamling. Du er i en krets av mennesker som samles omkring Jesus, men har det skjedd noe med deg? Du har kanskje blitt helbredet, men har du merket Jesu kraft i sin samvittighet slik at du måtte ta et oppgjør med ham om synden i ditt liv? Har du lyttet til budskapet om frelsen i Jesus, slik at du er kommet til tro på ham?

Det var dette som var om å gjøre for Jesus at denne kvinne kom fram i lyset. Jesus ville ha henne frem i lyset.

Avslørt

Kvinnen skalv av redsel, for hun visste hva som var skjedd med henne, og hun kom og kastet seg ned for ham og fortalte ham alt som det var.

Hun ble drevet av Jesus til å bekjenne at det var henne som hadde gjort det. Hun fortalte ham alt som det var. Jesu spørsmål ut i folkemengden får altså kvinnen til å våge å stå frem, selv om hun er både skjelvende og redd. Nå fikk hun muligheten til selv å treffe den salige beslutningen om å stå frem og knele foran Jesus. Og akkurat det velger hun å gjøre. Og hun forteller ham hele sannheten..

Da

Kom tilsagnet: «Din tro har frelst deg, datter. Gå bort i fred. Du skal være frisk og kvitt plagen din.» Da kom troen da hun hørte at hun var frelst dvs fra sin synd, og at hun hadde fred med Gud.

Bekjennelsen

Når hun på denne måten også ble «behandlet» i offentlighet, så kom det automatisk en passiv bekjennelse for alle som var til stede.

Du som er pastor/leder/predikant

«Du ser hvordan folk trenger seg inn på deg, og så spør du hvem som rørte ved deg!» sa disiplene. De syntes åpenbart ikke det var rimelig at han gjorde så mye vesen av bare en liten berøring, sammenlignet med alle de andre berøringene i en tett folkemengde. Ja, dette har noe å si til deg som prest/pastor/leder/predikant/tillitsvalgt: Det er fint at det kommer mange til samlingene og og at noen blir helbredet. Men det er avgjørende at det skjer et under i det enkelte menneskes hjerteliv, at det skjer en omvendelse. Må ikke alt annet skygge for det. I Fil 3.10 skriver Paulus om å oppleve kraften av Jesu oppstandelse. Den kjente han og ønsket å erfare den på nytt. Dette ønsket skulle leve i deg og meg.

Der vandrer en i Judeas land, se skarer trenger seg inn på Ham.

Besatte, syke, Han leger dem, og mannen kalles for synd’res venn.

Kor:

Hans navn er Jesus, Han lever enn, Han er den samme for deg, min venn.

Han bryter synder og sykdomsmakt, ja, all ting er Ham blitt underlagt.

Se der Han står ved Genesaret, og syke bringes til stadighet.

Han elsker folket, Han ynkes sårt, og ingen synder går skuffet bort.

Se Han i borgen hudstrøket står, der flyter helse ifra Hans sår.

I Hans blod på korset Han sa fullbrakt, og synd og sykdom på Ham ble lagt.  (Åge Samuelsen)

  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • Bli med oss i bønn!

    Fra og med 6 Mai til 14 Juni skal Jesusnett ha 40 dagers bønn og faste! Gjennom 20 år har …
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Svein Hegle
  • 6. søndag i påsketiden

    6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

6. søndag i påsketiden

6 søndag i påsketiden – 05.05.2024 Matt 7,7-12 Photo by Franzi Meyer Be, så skal der…