Hjem Søndagskommentar 2. Juledag – Forfølgelser vil komme

2. Juledag – Forfølgelser vil komme

5 min lest
0
0
96

2 Juledag – 26.12.23

Matt 10,16-22

Bilde av Luke Stackpoole

Jeg sender dere ut som sauer blant ulver. Vær kloke som slanger og troskyldige som duer!

Ta dere i vare for menneskene! For de skal utlevere dere til domstolene og piske dere i synagogene sine. Og for min skyld skal dere føres fram for landshøvdinger og konger og stå som vitner for dem og for folkeslagene. Men når de arresterer dere, skal dere ikke bekymre dere for hvordan dere skal tale, eller hva dere skal si. Det skal bli gitt dere i samme stund hva dere skal si. For det er ikke dere som taler, men det er deres Fars Ånd som taler gjennom dere. Bror skal sende bror i døden, og en far sitt barn, og barn skal reise seg mot sine foreldre og volde deres død. Og dere skal hates av alle for mitt navns skyld. Men den som holder ut til enden, skal bli frelst.

I Matteusevangeliet 9,35 -10,42 forbereder Jesu disiplene før de sendes ut to og to for å gjøre Hans gjerninger. Man kan spørre seg hvorfor dette skal bli tema bare et døgn etter at vi har feiret Guds fødsel til jorda, med glede, hyrdebesøk og vismenn på visitt. Men om det fantes idyll i stallen vet vi at den ikke varte lenge. Forfølgelse ble Jesus til del allerede som spedbarn og ved flukten til Egypt.

I dagens tekst forbereder Jesus disiplene sine på hva de vil møte når de skal ut og gjøre Hans gjerninger:

De vil møte mennesker som er som «sauer uten gjeter» De vil møte forfølgelse, spott, pisking og hat. Trolig er Matteusevangeliet skrevet ned i et miljø hvor mange var forfulgt for troens skyld. Leserne kunne da kjenne seg igjen i Jesu ord om disiplenes kamp. Av Jesu ord ser det ut til at forfølgelse og motstand er normalsituasjonen for kirken i verden. Opplever du motstand og forfølgelse for din tro?

Når jeg leser denne teksten går tankene mine til de tusener, ja kanskje millioner av mennesker som blir forfulgt for sin tro på Jesus. Det er hjerteskjærende å lese om. Vi kristne i Norge blir ikke fengslet og forfulgt på samme måte. Men teksten i dag utfordrer oss likevel til våge å stå opp for Jesus og være Hans lys i møte med andre mennesker. Våge å stå opp for Sannheten og Guds Ord. Det vil kunne koste Men Jesu ord i denne teksten gir oss trøst og håp:

«For det er ikke dere som taler, men det er deres Fars Ånd som taler gjennom dere» (vers 20). Vi er ikke alene! Jesus er med oss i motgang og lidelser fordi han er i oss, gjennom sin Ånd.

Og holder vi ut i motgang og lidelse som kristne, så har vi et håp der fremme, vers 22:

«Men den som holder ut til enden, skal bli frelst». Litt av et håp og løfte vi har!

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Helge Bratsberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…