Hjem Søndagskommentar 7. Søndag i treeningstiden – Gud leter etter deg!

7. Søndag i treeningstiden – Gud leter etter deg!

8 min lest
0
0
143

Luim002388k 15,1-10: 

Alle tollerne og synderne holdt seg nær til Jesus for å høre ham.  Men fariseerne og de skriftlærde murret og sa seg imellom: «Denne mannen tar imot syndere og spiser sammen med dem.»  Da fortalte han dem denne lignelsen:  «Dersom en av dere eier hundre sauer og mister én av dem, lar han ikke da de nittini være igjen ute i ødemarken og leter etter den som er kommet bort, til han finner den?  Og når han har funnet den, blir han glad og legger den på skuldrene sine.  Straks han kommer hjem, kaller han sammen venner og naboer og sier til dem: ‘Gled dere med meg, for jeg har funnet igjen den sauen som var kommet bort.’  Jeg sier dere: På samme måte blir det større glede i himmelen over én synder som vender om, enn over nittini rettferdige som ikke trenger omvendelse.  Eller om en kvinne har ti sølvmynter og mister én, tenner hun ikke da en lampe og feier i hele huset og leter nøye til hun finner den?  Og når hun har funnet den, kaller hun sammen venninner og nabokoner og sier: ‘Gled dere med meg, for jeg har funnet igjen det pengestykket jeg hadde mistet.’ På samme måte, sier jeg dere, blir det glede blant Guds engler over én synder som vender om.»

 

 

I kap 15 i Lukasevangeliet finner vi tre liknelser som hører til de kjæreste for mange av oss, og kommende søndags tekst inneholder to av dem. Disse viser oss at Gud er en Gud som leter etter dem som er kommet bort fra ham. I den tredje fortellingen er Gud en Gud som venter og som holder hjemmet åpent for alle som vil komme hjem. Felles for alle tre fortellingene er gleden der hjemme – i himmelen – når en som var borte kommer til rette igjen. Fortellingen om hyrden som leter etter den bortkomne sauen er i ferd med å bli «kjernepensum» for 4-åringene som får Min kirkebok, den vekker glede både hos små og store!

 

Foranledningen til at Jesus forteller disse liknelsene er ikke veldig idyllisk. Jesus omgir seg med en meget blandet forsamling – tollere og syndere – og høster kritikk fra fariseerne og de skriftlærde. Jesus bryter med deres regler om å skille seg fra de urene og vanhellige. Som et forsvar mot kritikken forteller Jesus liknelsene. Hans gjestfrihet overfor de utstøtte er i pakt med Guds egen holdning til de «fattige» – de som er kommet bort fra Gud.

 

Liknelsen om den bortkomne sauen viser at det er Jesu holdning til synderne som samsvarer med Guds holdning til dem. Fariseernes avvisning svarer ikke til Guds vilje. Gud har savnet de bortkomne, han leter etter dem, og gleder seg når de blir funnet og kommer hjem.

 

En Gud som leter etter den som er kommet bort. Mange anklager Gud for at Han er vanskelig å forstå. Men bildet av hyrden som leter etter sin bortkomne sau, det forstår vi. Det forteller om en Gud som elsker alt Han har skapt. Men bildet forteller også om at hver og en av oss er verdifulle for Gud. Så verdifulle at Gud setter himmel og jord i sving (bokstavelig talt når Jesus blir sendt til verden) for å finne oss og få oss hjem til farshuset i himmelen. Som det står i sangen: «Mennesker glemmer meg. Herre du gjemmer meg, fast ved ditt hjerte og nevner mitt navn.»

 

Blant tollere og syndere, vi kjenner oss kanskje ikke helt der. Men vi kan også bli bortkomne av mange ting. Synder, manglende tro, frykt for andre. Selv om vi har et hjem og familie med gode mennesker som er glade i oss kan vi bli det. For disse menneskene, vet de egentlig hvordan jeg har det? Hvordan ville det være å bli funnet av en som vet og ser alt? Skremmende, tenker noen. Særlig hvis Gud er den strenge dommeren. Men kanskje også veldig frigjørende, hvis Gud møter meg nåde og kjærlighet.

 

Målet i alle tre liknelsene er at synderen skal vende om og begi seg hjem. I et år preget av Luther-jubileum er det på sin plass å minne om Luthers tale om den daglige omvendelse. Paulus snakker om å legge av seg det gamle menneske og kle seg i det nye. Det skjer tydelig og klart i dåpen, men er også en nødvendig vei å gå gjennom livet, dag for dag. Det er stadig noe å vende seg om fra, og det er heldigvis stadig et fars-hus å vende seg til. Og Gud leter og leder oss hjemover, og himmelen gleder seg når det skjer.

 

Prost i Nordre Follo

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Sven Holmsen
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…