Hjem Søndagskommentar 2. Påskedag

2. Påskedag

9 min lest
0
0
113

natur-vann6Luk 24,13-35

Samme dag var to disipler på vei til en landsby som heter Emmaus, seksti stadier fra Jerusalem,  og de snakket om alt det som var skjedd.  Mens de nå snakket sammen og drøftet dette, kom Jesus selv og slo følge med dem.  Men øynene deres ble hindret i å se, så de ikke kjente ham igjen.  Han sa da til dem: «Hva er det dere går og snakker så ivrig om?» De stanset og så bedrøvet opp,  og den ene, han som het Kleopas, svarte: «Du må være den eneste tilreisende i Jerusalem som ikke vet hva som er hendt der i disse dager.»  «Hva da?» spurte han. «Det med Jesus fra Nasaret», svarte de. «Han var en profet, mektig i ord og gjerning for Gud og hele folket.  Men våre overprester og rådsherrer utleverte ham og fikk ham dømt til døden og korsfestet ham.  Og vi som hadde håpet at det var han som skulle befri Israel! Dessuten: I dag er det alt tredje dagen siden dette hendte.  Og nå har også noen kvinner blant oss gjort oss forvirret. De gikk ut til graven tidlig i dag morges,  men de fant ikke kroppen hans. De kom tilbake og fortalte at de hadde sett et syn av engler som sa at han lever.  Noen av våre gikk da til graven, og de fant det slik som kvinnene hadde sagt, men ham selv så de ikke.»  Da sa han til dem: «Så uforstandige dere er, og så trege til å tro alt det profetene har sagt!  Måtte ikke Messias lide dette og så gå inn til sin herlighet?»  Og han begynte å utlegge for dem det som står om ham i alle skriftene, helt fra Moses av og hos alle profetene.  De nærmet seg nå den landsbyen de skulle til, og han lot som han ville dra videre.  Men de ba ham inntrengende: «Bli hos oss! Det lir mot kveld, og dagen heller.» Da gikk han med inn og ble hos dem.  Og mens han satt til bords med dem, tok han brødet, ba takkebønnen, brøt det og ga dem.  Da ble øynene deres åpnet, så de kjente ham igjen. Men han ble usynlig for dem.  De sa til hverandre: «Brant ikke hjertet i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss?»  Og de brøt opp med en gang og vendte tilbake til Jerusalem. Der fant de alle de elleve og vennene deres samlet, og disse sa: «Herren er virkelig stått opp og har vist seg for Simon.»  Så fortalte de to om det som hadde hendt på veien, og hvordan de hadde kjent ham igjen da han brøt brødet.

 

 

Har du tatt feil valg i livet. De fleste er vel ikke tilfreds med alle de valg vi har tatt.  På vei til Emmaus var det to vandrere som sikkert tenkte gjennom hvorfor de hadde latt seg begeistre av Jesus.  Hvorfor hadde de valgt å følge Jesus. De hadde satt sitt håp til en som nå så ut til å ha misslykkes.  De var bedrøvede, sørgmodige og frustrerte.  Ja mange spørsmål svirret nok i deres hoder.  Det var så ufattelig det som hadde skjedd med Jesus. Han som de hadde satt sin lit til ble hengt på et kors. Til ydmykelse for jøder som trodde på ham. Ja det hele så ut til å bare være dårskap.

 

Så møter de en som synes å være helt utenfor.  Tenk han visste ikke engang hva som hadde skjedd i Jerusalem de siste dagene.  Hvordan gikk det an.

 

Mitt i alt dette kommer vendepunktet. Den tilsynelatende kunnskapsløse personen begynner å legge ut skriftene for dem og det med særdeles stor innsikt. Det begynner å brenne i hjertene på dem!  De var over i en bibeltime som de aldri før hadde hørt maken til. Hvem kan han være! De mangler alle forutsetninger for å forstå. Og så, gjennom et bordfellesskap med denne ukjente ble deres øyne åpnet.  Alt blir bare annerledes. Det var ikke noe galt med denne Jesus. Han hadde seiret, han hadde oppfylt Skriftene. Alt var gjenopprettet!

 

Denne Jesus kan du og jeg også få komme til med alle våre manglende forutsetninger. Det finnes bare en Jesus som kan frelse. Det er Bibelens Jesus.  I denne boken trer han frem som den han i sannhet er. Hvordan kan Bibelens budskap bli til liv gjenopprettelse for deg og meg slik at vårt forhold til den levende Gud kommer iorden.  Jesus selv gav et løfte i Joh 14,26-27 Men Talsmannen, Den hellige ånd, som Far skal sende i mitt navn, skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere. 27 Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet.

 

Som Jesus åpnet Skriftene for Emmausvandrerne, vil Den hellige ånd åpne Skriftene for deg slik at du kan ta imot Jesus til frelse og nytt liv.  Da gjør du ikke feil valg, selv om du kastes inn i tvil og anfektelse. Det er Jesus som har seiret. Hans seier blir din seier. Det er et salig bytte!

 

 

Pensjonist og forkynner

Last flere relaterte artikkler
 • 20150607_0163

  20. Søndag i teenighetstiden

    Joh 11,1-5 En mann som het Lasarus, var blitt syk. Han var fra Betania, landsbyen d…
 • mann-ber1

  19. Søndag i treenighetstiden

  Luk 20,45-21,4 Mens alt folket hørte på, sa han til disiplene:  «Ta dere i vare for …
 • hvitsten1

  2. søndag i påsketiden.

  Joh 21,1-14 Siden åpenbarte Jesus seg enda en gang for disiplene ved Tiberiassjøen. Det gi…
Last flere av Egil Karlsen
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i åpenbaringstiden.

Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…