Hjem Søndagskommentar 4. søndag i fastetiden

4. søndag i fastetiden

5 min lest
0
0
1,264

blomst58Joh 11,45-53

Mange av jødene som var kommet til Maria og hadde sett det Jesus gjorde, kom til tro på ham. Men noen gikk til fariseerne og fortalte hva han hadde gjort. Da kalte overprestene og fariseerne sammen Rådet, og de sa: «Hva skal vi gjøre? Dette mennesket gjør mange tegn. Lar vi ham holde på slik, vil snart alle tro på ham. Så kommer romerne og tar både det hellige stedet og folket vårt.» En av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa da: «Dere skjønner ingenting. Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.» Dette sa han ikke av seg selv, men fordi han var øversteprest det året, talte han profetisk om at Jesus skulle dø for folket. Ja, han skulle ikke bare dø for folket, han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring. Fra denne dagen la de planer om å drepe ham.

 

Jesus var et uro moment som det religiøse lederskap ikke hadde kontroll på. Det var rett og slett en del usikkerhet rundt Jesus, og hva han ville finne på. Og det at så mange fulgte etter ham, gjorde han til en trussel.

Egentlig er det ikke så underlig at det skapte reaksjoner. De fryktet en splittelse i folket, noe som igjen kunne føre til at ledernes makt ble svekket, og i verste fall at Romerne kom og overtok byen.

For ca 200 år siden fikk Hans Nilsen Hauge sitt kall, og begynte å dra fra sted til sted og forkynne evangeliet. Dette ble også en trussel mot det religiøse lederskap, og eneste måte Hauge kunne stoppes på, var å kaste han i fengsel.

Mange frimenigheter har og fått en tøff kamp mot den etablerte kristne kirke.

Så vi har all grunn til å kjenne oss igjen i datidens lederskaps trussel.

Og midt i dette står Kaifas frem og profeterer: «Dere skjønner ingenting. Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.»

Jesus måtte ofres – og uten å vite det, så profeterte Kaifas om at Jesus måtte ta på seg alle menneskers synd og skyld. For meg og deg.

Fariseerne og de skriftlærde trodde at ved å drepe Jesus ville hans lære dø med ham. Hadde de skjønt Kaifas profeti, så hadde de visst at nettopp Jesu død var det som skulle bli essensen i evangeliet, som videre skulle bre seg utover hele verden.

Så har det og nådd helt frem til deg og meg, og akkurat nå står Jesus foran deg og meg med sine åpne armer rettet ut mot oss og sier :”kom til meg”

 

Last flere relaterte artikkler
  • 2. Juledag – Stefanusdagen

    2 juledag – Stefanusdagen – 26.12.2021 Joh 16,1-4a Bilde av Joshua Eckstein De…
  • Jesus rir inn i Jerusalem

    Palmesøndag – Søndag 5. april 2020 Joh. 12,12-24 Dagen etter fikk folkemengden som v…
  • Fokuser på Jesus

     Såmannssøndag 9.02.2020 Luk 8,4–15 Mye folk strømmet nå til fra byene omkring. …
Last flere av Arild
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …