Hjem Søndagskommentar Samefolkets dag – 6. febr

Samefolkets dag – 6. febr

3 min lest
0
0
776

Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188Matt 5,13-16

Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da bli gjort til salt igjen? Det duger ikke lenger til noe, men kastes ut og tråkkes ned av menneskene.
  Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules.  Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset.  Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!

 

6.februar er samefolkets dag, en dag da det skal flagges i hele Norge. For selv om samene er en minoritet i Norge, skal dagen feires. Tekster fra Bibelen hører også med til dagens innhold, og samefolket har til denne dag vært trofaste kirkefolk.
De kjente ordene om verdens lys og salt er tatt fra Jesus Bergpreken. Da Jesus så at en stor folkemengde, samlet han disiplene sine og talte til dem. Disse ordene handler altså om hvordan de kristne skal gjøre seg gjeldende i verden. De skal ikke tenke for smått. Tvert imot sier Jesus at de skal være salt, som hindrer råte og ødeleggelse å spre seg, og lys som skinner for andre og viser hva som er rett og galt.

Å være kristen betyr at en kanskje må våge å være annerledes. Flertallet, de mange, kan mene eller gjøre det ene og det andre, men det er ikke sikkert at du skal følge dem. For Jesus har jo sagt to ting om lyset. Han sier både «dere er verdens lys» og «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys». Å være lys i verden er ikke et spørsmål om å være flink eller god, men om å la Jesus opplyse og inspirere seg. Det dreier seg ikke om å gå sine egne veier, kanskje mot flertallet, men om å leve og gjøre slik Jesus vil.
Det gjelder oss alle, både samer og andre nordmenn.

Last flere relaterte artikkler
  • Maria budskapsdag

    Maria budskapsdag – 27.03.2022 Luk 1,39-45 Bilde av Heather Mount Noen dager senere …
  • 6. søndag i påsketiden

    Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
  • 17. Mai

    Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …