Hjem Søndagskommentar 2. søndag i åpenbaringstiden

2. søndag i åpenbaringstiden

6 min lest
0
0
237

 johannes-doper-jesusMatt 3, 13-17

Da kom Jesus fra Galilea til Johannes ved Jordan for å bli døpt av ham.  Men Johannes ville hindre ham og sa: «Jeg trenger å bli døpt av deg, og så kommer du til meg?»  Jesus svarte: «La det nå skje! Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet.» Da lot Johannes det skje.  Da Jesus var blitt døpt, steg han straks opp av vannet. Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due.  Og det lød en røst fra himmelen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede.»


 Elven

kartDagens tekst handler om noe som skjedde ved Jordanelven. Den har utspring i Hermonfjellene, og renner gjennom den jordanske Riftdalen via Genesaretsjøen i Galilea i Israel. Den renner sørover til den stopper i Dødehavet, som ingen elver renner ut fra. Den er 251 km lang.

Ved elvebredden sto det en underlig mann, kledd i kamelhårkappe med lærbelte om livet, og som livnærte seg med gresshopper og villhonning. Navnet var Johannes med tilnavnet Døperen.

Han forkynte og fordømte fryktløs all synd hos høy og lav og kalte til omvendelsens dåp. De kom til han i hopetall og lot seg døpe i det de bekjente sine synder.

Jesus kom

En dag ble alt helt annerledes. Jesus av Nasaret kom. Om Johannes hadde hørt om han eller han der og da forsto at her kom det slett ingen mann som trengte omvendelse og dåp. Den gjaldt syndere, men her kom en uten noen synd å bekjenne. Derfor vegret Johannes seg. Da Jesus insisterer, lot han det likevel skje. Det som deretter skjedde viser hvem han er. Jesu oppgave kommer tydelig til uttrykk dagen etter, da peker Johannes på han og sier: «Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!». (Joh.1,29)

Vår dåp

Vår dåp er helt annerledes. Den ble innstiftet av Jesus på Kristi himmelfartsdag. Den er et nådemiddel, det vil si at ved dåpen formidler Gud sin nåde. Når vi ble døpt opprettet Gud en nådepakt hvor han lover uavbrutt nåde og evig liv

 dopefontDåpen står sterkt i det norske folk. 73% er døpt som barn, du også? Du hverken husker eller forsto hva dette gikk ut på, men se her:

Du ble født inn i en syndig menneskeslekt med synd, arvesynd kalles det. Nå har altså Gud ordnet det slik at ved dåpen lukker han oss inn i Guds rike. Slik er Dåpen et Nådemiddel. Dette ble mulig fordi Jesus ved korsdøden sonet for alle våre synder.

 

Ditt valg.

Du er blitt et ansvarlig menneske som tar dine egne valg og må ta følgende av det. Har du valgt bort Gud? Da skal du vite at han står ved sin pakt. Vend om å velg Gud, han venter på deg!


Salmeboken 579 – Petter Dass ca. 1700:

Frelsen skjer ved Ånd og vann som er gitt i dåpen, så Guds rikes dør nå kan stå for barnet åpen.

Han har alt gjort ferdig, vi i Ham er verdig, om enn djevel synd og død oss truer rett iherdig.

 

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Rolf Ruud
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i åpenbaringstiden.

Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…