Hjem Søndagskommentar 2. Juledag – Stefanusdagen

2. Juledag – Stefanusdagen

6 min lest
0
0
1,409

engel-og-josefMatt 2,16-23

Da Herodes forsto at vismennene hadde narret ham, ble han rasende. Han sendte ut folk og drepte alle guttebarn i Betlehem og omegn som var to år eller yngre. Dette svarte til den tiden han hadde fått vite av vismennene.  Da ble det ordet oppfylt som er talt gjennom profeten Jeremia:
          
     

            I Rama høres skrik,   gråt og høylytt klage: Rakel gråter over barna sine og vil ikke la seg trøste. For de er ikke mer. 

Etter at Herodes var død, viste Herrens engel seg i en drøm for Josef i Egypt og sa: «Stå opp, ta med deg barnet og barnets mor og dra til Israels land! For de som ville ta livet av barnet, er døde.» Han sto da opp, tok med seg barnet og barnets mor og kom til Israels land. Men da han fikk høre at Arkelaos var blitt konge i Judea etter sin far Herodes, våget han ikke å slå seg ned der. Han ble varslet i en drøm og dro til Galilea. Da han kom dit, bosatte han seg i en by som heter Nasaret. Slik skulle det ordet oppfylles som er talt gjennom profetene, at han skulle kalles en nasareer.

 

 

 

Gjennom død til liv

I begynnelsen av desember kom den tragiske melding om en bombeeksplosjon i en koptisk kirke i Kairo. Mange hadde mistet livet og mange var såret. Det var enda en smertelig påminnelse om kirkens kår i verden. Å følge Jesus kan koste inntil livet. Også 2. juledag minner oss om det. Midt i julefesten møter vi beretningen om Herodes forferdelige fremferd i Betlehem. For å kvitte seg med barnet vismennene hadde fortalt om, dreper han alle små guttebarn i byen. Jesus selv unnslipper så vidt og føres av foreldrene til Egypt. Korset er allerede til stede i livet hans.

Siden gjør han det klart for disiplene: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg.» Matt 16,24 Jesu vei er veien gjennom død til liv. Det er ikke annerledes for dem som sier ja til ham. Gjennom hele kirkens historie møter vi martyrene, og i dag så sterkt som noen gang. Mens vi feirer norsk overflodsjul betaler mange av våre trossøsken en dyr pris for troen sin. Og også i Norge kan det koste å gå ut med en åpen bekjennelse til Jesus som frelser og herre. Noen kan vitne om det.

Men om djevelen gjør hva han kan for å skremme Jesu etterfølgere, sier ordet at den som tror på Jesus eier evig liv i ham. Profetordet taler om Rakels gråt, men føyer til: «Gråt ikke så høyt…Det er håp for etterkommerne dine, sier Herren, barna skal vende hjem til sitt eget land.» Jer 31,16-17 Det får sin oppfyllelse i Jesu tilbakekomst til landet slik dagens tekst taler om. Men perspektivet er større. Hver den som har satt sin lit til Jesus, har et evig hjemland som venter. Og i Åp 7,9ff ser vi hele Guds hjemvendte barneflokk. Gud er mektig til å berge sine. Døden er ikke det siste. Livet venter.

Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…