Hjem Spørsmål og svar Det kristne menneskesynet

Det kristne menneskesynet

5 min lest
0
0
1,054

barn ber9

 

Hvordan kan man sammenligne dagens menneskesyn i Norge med det kristne menneskesynet?

Andrea


Hei Andrea.
Takk for spørsmålet og beklager meget at det tok så lang tid til å svare. Vi kan starte med hva et menneskesyn er. Menneskesyn etter min mening handler om hva vi tenker om andre mennesker og hvilken verdi de har. Menneskesynet vårt kommer til synet gjennom holdningene våre og i hvordan vi møter andre mennesker og behandler dem. Er du enig i dette?

Jeg er litt usikker om det er mulig å definere dagens menneskesyn i Norge. Jeg tør å påstå at det finnes alle typer menneskesyn i Norge blant befolkningen. Det finnes et positivt menneskesyn, humanistisk menneskesyn, helhetlig menneskesyn, naturalistisk menneskesyn, kristent menneskesyn osv. Derfor velger jeg å forholde meg til Menneskerettsloven i Norge som bygger på FNs menneskerettighetserklæring fra 1948. Den sier at alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter uten forskjell av noen art, f. eks. på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annet forhold. Det skal heller ikke gjøres noen forskjell på grunn av den politiske, rettslige eller internasjonale stilling.

I bibelen står det at vi er skapt av Gud og skapt i Hans bilde (1. Mosebok 1,26-27) og derfor står vi mennesker i en særstilling i forhold til alt det andre. Fordi alle mennesker er skapt av Gud og ved hans egen vilje er ingen blitt til tilfeldig. For Gud er alle mennesker like mye verdt uansett alder, kjønn, bakgrunn, rase, språk, funksjonsdyktighet, intelligens osv (Markus 12,31). Dette er helt grunnleggende. Ut fra det kristne menneskesynet om at alle mennesker er skapt av Gud gir dette hvert enkelt menneskeliv en uendelig verdi.

Som du kan se stemmer mye av det som står i loven overens med et kristent menneskesyn. Men det er noen syn og holdninger i samfunnet som det er stor debatt om og som er i endring. Som allerede sagt har ALLE menneskeliv lik verdi for Gud og livet starter ved unnfangelsen. Derfor er de fleste kristne inkludert meg imot abort. Det samme gjelder aktiv dødshjelp. Etter min mening setter vi oss selv som dommer over andres liv ved å praktisere aktiv dødshjelp og abort. Jeg tør å si at vi verken har rett eller myndighet til det. Det siste er å likestille menneskeliv med dyrenes liv. Vi har et forvalteransvar for naturen og dyrene og derfor er det også viktig å ta vare på disse. Jeg synes det er kjempebra at det finnes dyrevern for eksempel. Men ifølge det kristne menneskesynet kan dyrenes liv ikke likestilles med menneskeliv, samme hvor trist og brutalt det høres ut. Gud har en rangordning der vi mennesker står over dyrene og vi har større verdi enn dem (1. Mosebok 1, 26-30, Matteus 6, 26).
Jeg håper at mitt svar var til hjelp. Jeg oppmuntrer deg til å søke selv etter svar i Guds ord og i bønn.
Hilsen Khaliun


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

 • Illustrasjon richman

  Hva er et menneske?

  Spørsmål: Hei! Vil vite mer om kristendommen, og først og fremst, i følge Kristendommen: h…
 • http://www.normisjon.no/Images/1511/v02_2BC9058649CF5C731598EC5F8F2D60D6.jpg

  Et samfunn uten kristne røtter vil forråtne.

  Kristendomsundervisningen er borte fra skolen. Et utvalg har foreslått å ta bort henvisnin…
 • 04032012632

  3. søndag i fastetiden

  Markus 9,17-29 En i mengden svarte: «Mester, jeg er kommet til deg med sønnen min fordi ha…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Khaliun Undrakh Lid
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Hva er et menneske?

Spørsmål: Hei! Vil vite mer om kristendommen, og først og fremst, i følge Kristendommen: h…