Hjem Spørsmål og svar Født på nytt – Hva er det?

Født på nytt – Hva er det?

11 min lest
0
1
1,542

fugl barnHva vil det si å bli født på nytt? Hva skal til og når har en visshet om at en er født på nytt? En forutsetning for å komme inn i himmelen? Døpt i den hellige ånd og ild. + Tungetale. Er dette en forutsetning for himmelen?

Egil


Hei Egil

Så mange spennende spørsmål du har! Vi begynner med det å bli født på nytt og hva som skal til for å bli dette. Det å bli født på nytt er en forvandling som skjer på innsiden av deg. Det er noe som bare Guds Ånd kan gjøre. Det er ikke noe som du må prestere eller gjøre for å få lov til å bli født på nytt. Ingen religiøse ideer, seremonier, filosofiske ideer eller gode gjerninger kan gjøre at du blir født på nytt. Ikke helle om du leser Bibelen så og så lenge, eller ber så og så mye gjør at du blir født på nytt. Alle de tingene kan ikke få Gud til å elske deg mer enn Han allerede gjør. Det å bli født på nytt er noe som Guds Ånd gjør i deg i det øyeblikk du velger å tro på Jesus, at Han er Guds sønn, att han døde på korset for deg og at Han oppsto for at du skulle ha et evig liv og for alltid få være sammen med Ham. Det er en gave som gis fra Gud til deg og til alle som velger å tro på Jesus. Dette kalles nåde. I Romerbrevet 10:9 står:» For hvis du bekjenner med din munn at Jesus er Herre, og tror i ditt hjerte at Gud har oppreist ham fra de døde, skal du bli frelst».

I Åpenbaringen 3:20 leser vi også :»Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, da vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg». I det øyeblikk vi åpner hjertets dør og sier ja til Jesus, blir vi født på nytt og Guds barn.

På utsiden kanskje du ser ut som du alltid gjort, men på innsiden bor nå Guds Ånd. Guds Ånd vil hjelpe deg å tenke Guds tanker, velge å gjøre det som Gud ser er best for deg og de som er rundt deg. Det handler om en relasjon der du inviteres til å bli mer og mer kjent med Jesus. Vi går kanskje ikke rundt å samtaler med Ham hele tiden med Han er der bestandig, uansett hva vi føler. Når vi har invitert Jesus inn, lover Han at Han aldri vil forlate oss.

Du spør om når en har visshet om at en er født på nytt. I det øyeblikk du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og tror i ditt hjerte at han ble oppreist fra det døde, blir du frelst=født på nytt. Men følelsene sier kanskje ikke alltid at du er det. Derfor er det bra å vite at Guds Ord, Bibelen ikke skifter sånn som dine og mine følelser gjør. Guds Ord sier at du er frelst, det kan du stole på. Dine følelser kan svinge og er ikke å stole på. En dag når du kanskje syns du fått til å lese i Bibelen eller gått på et møte i kirken eller føler at Gud er nær deg, så er det lett å tro at «nå kjenner jeg meg riktig født på nytt, så nå er jeg vel det». Men du er født på nytt direkte når du første gang sier ditt ja til Jesus. Følelser kommer og følelser går, men Guds Ord står støtt igjennom alt. Jo mer du lærer Gud å kjenne, gjennom å lese i Bibelen, bruke tid i bønn, og er sammen med andre kristne i en menighet, så kommer din tro å vokse. Når troen vokser blir du også mer trygg på at du er Guds barn og født på nytt.

På ditt spørsmål om det å bli født på nytt er en forutsetning for å komme inn i himmelen, så er det bare et enkelt svar på det: Ja, det er en forutsetning. Gud har gitt oss en fri vilje. Hvis vi ikke ønsket å ha kontakt med Ham i dette jordelivet, skal vi få slippe det også etter døden. Han dømmer ingen til å ikke komme til himmelen, det er våre egne liv som dømmer oss, når vi velger bort Ham i våre liv. I himmelen er det bare Guds rettferdighet, hans fullkomne rene kjærlighet som er. Hvordan kan et menneske med alle sine brister komme inn? Er det virkelig mulig? Ja det er det, men bare gjennom Jesus, gjennom å tro på Ham og bekjenne Ham som Herre i ditt liv. Han er nøkkelen til det evige liv.

Du spør om et menneske må være døpt i Den Hellige Ånd og ild + tale i tunger for å komme til himmelen. Svaret er nei. Det å «bli døpt i Den Hellige Ånd», eller “fylt av Den Hellige Ånd”er noe som er åpent for alle troende og som anbefales varmt men det er ingen forutsetning for himmelen. Den Hellige Ånd er med deg fra den dagen du ble en kristen. Så vil Han gjerne få gi deg en ekstra utrustning med det Bibelen kaller nådegaver. Det er noe du kan be til Gud om å få og også få oppdage hvilke nådegaver som er dine og hvordan de kan brukes til menighetens oppbyggelse. En av de gavene er tungetalen.

Du har veldig fine spørsmål. Kanskje har du allerede gått en Alphakurs, men hvis ikke kan jeg virkelig anbefale deg å høre med de lokale menighetene der du bor om noen har en Alphakurs på gang. I en slik kan du få mulighet å lære deg mer om kristen tro. Du kan også finne mange gode svar på ting du lurer på i boken «Livsviktige spørsmål», av Nicky Gumbel. Gud velsigne deg!

Hilsen
Kristina Uttgård


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
  • Åndens sverd

    For de aller fleste har nå hverdagen sakte, men sikkert kommet tilbake. Sommerferien er av…
  • Frelsens hjelm

    Nå nærmer det seg slutten av sommeren og de fleste har nå startet skole eller er tilbake i…
  • Troens skjold

    Har du noen gang kjent på frykt, mismodighet eller opplevd at fristelser kommer mot deg so…
Last flere av Kristina Uttgård
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

“Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …