Hjem Søndagskommentar 26. søndag i treenighetstiden – Setter mennesker fri.

26. søndag i treenighetstiden – Setter mennesker fri.

6 min lest
0
1
223

PDF

vann himmel1Lukas 13, 10-17

En sabbat underviste han i en av synagogene. Der var det en kvinne som hadde vært plaget av en sykdomsånd i atten år. Hun var helt krumbøyd og kunne ikke rette seg opp. Da Jesus fikk se henne, kalte han henne til seg og sa: «Kvinne, du er løst fra sykdommen din.» Han la hendene på henne, og straks rettet hun seg opp og lovpriste Gud.
    Men synagogeforstanderen ble forarget fordi Jesus helbredet på sabbaten, og han sa til forsamlingen: «Det er seks dager til å arbeide på. Da kan dere komme og la dere helbrede, men ikke på sabbaten.» «Hyklere», svarte Herren, «løser ikke hver eneste en av dere oksen eller eselet fra båsen også på sabbaten og leier dem ut så de får drikke? Men her er en Abrahams datter som Satan har holdt bundet i hele atten år. Skulle ikke hun bli løst fra denne lenken på en sabbat?» Da han sa dette, måtte de skamme seg, alle motstanderne hans. Men alle som var samlet, gledet seg over alt det underfulle han gjorde.

Med Jesus startet et ny tid og en ny tidsalder i verden. Han skapte mulighet for frihet og et nytt liv for alle mennesker. Den nye åndsdimensjonen som kom med Jesus sprengte alle gamle former og skikker. Derfor ble det konfliktsituasjoner i forhold til alle sabbatsforskriftene og budene og Moselovens mange påbud og forbud. Og alt dette var også bygget opp om en rekke fortolkningsparagrafer. Vi møter det allerede i dagens tekst. Jesus gjør et under på sabbaten, noe som skaper sterke reaksjoner.

Vi hører at Jesus underviste i en av synagogene. Der ser han kvinne i forsamlingen som hadde vært plaget av en sykdomsånd i atten år. Hun var helt krumbøyd og kunne ikke rette seg opp. Han kaller henne til seg og sier, «Kvinne du er løst fra sykdommen din.» Han la hendene på henne, og straks rettet hun seg opp og lovpriste Gud. Underet skjer. Gud reiser henne opp til et nytt liv. Det er ikke mye vi får vite om denne kvinnen, bare at hun hadde vært bundet av en satanisk åndsmakt. Hva det konkret dreide seg om vet vi ikke. Gud straffer ingen med sykdom, men etter syndefallet har sykdom og død også preget denne falne verden. De onde åndskrefter virker og får sette sitt preg på Guds skapte verden. De ser vi hver eneste dag. Denne kvinnen hadde sikkert levd i åndelig mørke, motløshet og depresjon, men nå lovpriser hun Gud.

Synagogeforstanderen ble forarget over at Jesus helbredet på sabbaten. Han mente at Jesus burde kunne bruke de andre seks dagene. Jesus argumenterte godt. De forstod godt at husdyrene trengte både mat og drikke, og at andre gjøremål også var nødvendig. Det endte med at folk ble gjort til skamme og gledet seg over det underfulle som hadde skjedd. Det viktigste av alt er at Gud fortsatt kan sette i frihet fra sykdom og syndens makt. Jesus ga kvinnen både helse og frelse. Og fremdeles gjelder det for oss alle: «Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.» Joh.8,36.

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Ivar Gjerdi
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i åpenbaringstiden.

Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…