Hjem Søndagskommentar 15. søndag i treenighetstiden – Kjærlighet og lydighet

15. søndag i treenighetstiden – Kjærlighet og lydighet

4 min lest
0
0
2,389

Joh 15,9-12Kjærlighet og lydighet

 Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere. Bli i min kjærlighet! Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet. Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan bli fullkommen. Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere.

 

I moderne ører høres kanskje dette ut som motsetninger. Det er lett å tenke at kjærlighet er fint, mens lydighet er krevende, noe negativt. Men Jesus holder det sammen: hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet. Disiplene hadde erfart at Jesus elsket dem. Dagen etter denne avskjedskvelden, på det vi kaller Langfredag, skal han vise at han gir alt, ja, livet, for dem. Vi forstår at det er viktig for Jesus at hans venner tar i mot denne kjærligheten, tror på den, lever i den, takker for den. Mao: blir i den.

 

Det ligger i kjærlighetens vesen at den vil bli tatt i mot. Da skapes et nært fellesskap, en enhet, mellom den som elsker og den som blir elsket. Gjennom alle tide har disipler og venner av Jesus blitt dratt inn i denne enheten. Vi inviteres til å elske tilbake.

 

Hva vil det si? Hold mine bud, sier Jesus. I tre år hadde Jesus undervist om dem. Vi finner dem bla i Bergprekenen (Matt 5-7). Noen eksempler: Vær barmhjertig, hold ekteskapet, snakk sant, gjengjeld ondt med godt og be for fiendene.

 

Jesus hadde selv praktisert dette (bortsett fra ekteskapsbudet, da). Vi ser fort at Jesu kjærlighet er mer enn gode følelser og hyggelig velvilje. Det går på dypet. Han er vårt eksempel, vårt forbilde. Men han er også mye mer. Han vil på forunderlig vis bo i oss og gi oss kraft til å elske så konkret og grensesprengende som han selv gjorde.

 

Så vet Jesus også at vi faller. Vi er syndere, og ofte holder vi ikke hans bud. Hva da? Heldigvis er ikke budene betingelser for at Jesus skal elske oss. Vi er elsket før vi har oppfylt noe som helst. Men det som Jesus lærer oss, er godt. Det kommer fra ham som elsker. Da er det også logisk at Jesus innbyr oss leve det ut og bli i kjærligheten.

 

Så la oss ikke rive fra hverandre det som Jesus holder sammen. Kjærligheten opphever ikke budene, men oppfyller dem

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Vi når lengre ut!

Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…