Hjem Søndagskommentar 14. søndag i treenighetstiden – Vingårdssøndagen

14. søndag i treenighetstiden – Vingårdssøndagen

4 min lest
0
0
1,694

 

 Matt 19,27-30Vingård

Da tok Peter til orde og sa: «Hva med oss? Vi har forlatt alt og fulgt deg. Hva skal vi få?» Jesus sa til dem: «Sannelig, jeg sier dere: Når alt blir født på ny og Menneskesønnen sitter på tronen i sin herlighet, da skal også dere som har fulgt meg, sitte på tolv troner som dommere over Israels tolv stammer. Og enhver som har forlatt hus eller brødre eller søstre eller far eller mor eller barn eller åkrer for mitt navns skyld, skal få mangedobbelt igjen og arve evig liv. Men mange som er de første, skal bli de siste, og de siste skal bli de første.

 

Lønner det seg å følge Jesus?

Hva får vi igjen for å følge Jesus? Peter spør. Han har nettopp sett at en mann fra de høyere sosiale lag, en som også levde rett, takket nei til å følge Jesus. Han hadde for mye å tape, både av penger og prestisje.

Det ser ut til at hendelsen får Peter til å tenke over sin egen situasjon: «Hva med oss? Vi har gjort det som du kalte til, Jesus. Brutt opp fra familien, jobben og inntekten.  Det har kostet; så hva skal vi få?»

Det er et forståelig spørsmål, og Jesus svarer. Det vil «lønne seg», om ikke akkurat slik vi er vant til å tenke.

Jesus lærte Peter – og oss – å løfte blikket og se det som de har forlatt her i dette livet i forhold til det de skal få. Den verden vi kjenner, skal «bli født på ny». Da vil det vise seg hvem som er Herre som alle må bøye seg for. Jesus vil også betro de tolv disiplene en spesiell oppgave: å være med å dømme, dvs skille ut dem som blir frelst, inn i Guds evige Rike. Israel, Guds løftesfolk, må også fram for Guds og Kristi domstol. Jesus forteller selv i Matt 25 at alle skal fram og møte ham som dommer.

De som følger Jesus er med på vinnerlaget selv om det kan virke motsatt. Den gang og nå.

For noen koster det veldig mye å følge Jesus. For andre virker det enklere. Men alle kalles til å følge, uansett hva det kan føre til, og hva vi må forlate. Paulus skriver i Romerbrevet kap 8 at selv om vi må lide her i tiden, er det for ingenting å regne mot herligheten som skal bli vår. Det er sterke ord! For Jesu etterfølgere vil det uansett gå i pluss – i evighetsperspektiv!

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Vi når lengre ut!

Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…