Pinsedag

7 min lest
0
0
1,994

Joh 14,23-29Illustrasjon 1 pinsedag 1307266922

Jesus svarte: «Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme og bo hos ham.  Den som ikke elsker meg, holder ikke fast på mine ord. Det ordet dere hører, er ikke fra meg, men fra Far, han som har sendt meg.  Dette har jeg sagt dere mens jeg ennå er hos dere.  Men Talsmannen, Den hellige ånd, som Far skal sende i mitt navn, skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere.  Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet. Dere hørte at jeg sa: Jeg går bort, og jeg kommer til dere igjen. Hvis dere elsket meg, var dere glade for at jeg går til Far, for Far er større enn jeg. Nå har jeg sagt dere dette før det skjer, for at dere skal tro når det skjer.

 

Prekenteksten for 1.pinsedag er hentet fra Jesu avskjedstale  som Jesus holdt skjærtorsdag kveld. Dette knytter påske og pinse sammen.  Påsken handler om det som Jesus gjorde for oss for at vi skulle bli frelst. Pinse handler om hvordan påskebudskapet skal formidles.

 

Er du glad i Jesus? På hvilken måte? Teksten viser oss til Guds ord. Dette er ingen appell om å ta seg sammen!  Jesus vil selv skape det i våre liv som vi utfordres til i teksten. Det er et løfte som skal oppfylles og vi finner det i Esek 36,26-28 «Jeg gir dere et nytt hjerte, og en ny ånd gir jeg inni dere. Jeg tar steinhjertet ut av kroppen deres og gir dere et kjøtthjerte i stedet. 27 Jeg gir min Ånd i dere og gjør at dere følger forskriftene mine, holder lovene mine og lever etter dem.»

 

Dette løftet kan bare oppfylles i den som har tatt imot frelsesbudskapet. Som har sin glede i evangeliet, ja som lever av det!  Derfor er kjærlighet til Jesus en følge av ham selv. Vi kan ikke si at vi tror på Jesus og så fornekte hans ord.

 

Fred med dine omgivelser er ofte avhengig av at du tilpasser deg omgivelsene sine forventninger.  Det er den fred som verden gir.  Den fred som Jesus gir er en annen. Han kommer selv med sin gode Hellige Ånd. Åpenbarer Bibelens ord slik det står Hebr 4,12 «For Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer». Vi må stadig tømmes for vårt eget for at evangeliet kan få gjøre sin gjerning, sette oss fri  fra lovens krav, og på den måten gis oss sann kjærlighet til Guds ord. 1 Joh 4,19 «Vi elsker fordi han elsket oss først».

 

Den Hellige Ånd bor ved troen i våre hjerter. Gjennom alt Guds Ord taler han til våre hjerter.  Ånden går ikke sine egne veier, han peker på Jesus, viser til hans oppfyllelse av loven og på den måten frigjør til frimodig tro og tjeneste i våre liv.

 

Fil 4,7 «Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus».

 

Det er pinse. Naturen er våknet til nytt liv. Alt er sprunget ut på ny. Se rundt deg, ikke inn i deg selv.

Åndens nye liv er et liv i Ordet. Åndens nye liv finnes ikke ved å søke inn i deg selv.  Gå ut av deg selv og inn i hans Ord er en god leveregel i lys av pinsens budskap. Da fornyes hjertet!

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Egil Karlsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…