Hjem Søndagskommentar Maria budskapsdag 

Maria budskapsdag 

5 min lest
0
0
407

Lukas 1,39-45Illustrasjon Maria Glass 1323692816

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda  hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne.  Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd  og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv.  Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg?  For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd.  Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

 

Maria budskapsdag er som et solstreif over snøen en dag  slik på senvinteren.  Om en uke begynner påskeuken, men denne søndagen retter vårt blikk framover mot julen!  For temaet er at Maria som hadde fått englebud om at hun skal få barn, kalles «Herrens mor». Det er hennes slektning Elisabet som gir henne dette navnet. Vi vet at Maria, var med i den første kristne menighet i Jerusalem etter at Jesu oppstandelse.  Det er bare hun som senere har kunnet fortelle om Jesu fødsel og barndom, slik det senere er beskrevet i Lukasevangeliet.
Jesus ble født av en vanlig kvinne, men det var likevel noe helt uvanlig med hans fødsel.   For de kristne har alltid bekjent at han er sann Gud og sant menneske, altså at Maria ble «Herrens mor», enda hun ikke hadde vært sammen med noen mann. Vi vet egentlig ikke mye om Maria, men denne søndagen får vi høre at hun trodde at det Gud hadde lovet, skulle gå i oppfyllelse. Maria hadde sagt ja til det gåtefulle budskapet om at hun skulle få barn.
Maria fikk navnet «Herrens mor», men hun har også vært kalt alle troendes mor. For nettopp ved at hun godtok Guds løfte er hun blitt et forbilde for dem som tror, og som ikke kommer med snusfornuftige argumenter mot at Gud kan gjøre noe vi ikke forstår. I en lovsang som vi har etter henne står det «fra nå av skal alle slekter prise meg salig». Ja, vi kan prise Maria fordi hun var lydig og ble mor til han som kalles verdens frelser.

 

Med rette at vi nevner hennes navn i den trosbekjennelsen som leses i kirkene hver søndag, når vi leser «født av jomfru Maria». Et annet navn blir også nevnt, nemlig Pontius Pilatus, han som dømte Jesus til døden. Så er det en dyp sammenheng mellom julens og påskens budskap, fordi Jesus ble født og døde for oss.

 

Pensjonist, Dr.Theol, forfatter og prest

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
 • hender-bibel1

  6. søndag i påsketiden

  Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
Last flere av Bjørn Sandvik
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…