Hjem Søndagskommentar Maria budskapsdag 

Maria budskapsdag 

5 min lest
0
0
2,580

Lukas 1,39-45Illustrasjon Maria Glass 1323692816

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda  hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne.  Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd  og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv.  Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg?  For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd.  Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

 

Maria budskapsdag er som et solstreif over snøen en dag  slik på senvinteren.  Om en uke begynner påskeuken, men denne søndagen retter vårt blikk framover mot julen!  For temaet er at Maria som hadde fått englebud om at hun skal få barn, kalles «Herrens mor». Det er hennes slektning Elisabet som gir henne dette navnet. Vi vet at Maria, var med i den første kristne menighet i Jerusalem etter at Jesu oppstandelse.  Det er bare hun som senere har kunnet fortelle om Jesu fødsel og barndom, slik det senere er beskrevet i Lukasevangeliet.
Jesus ble født av en vanlig kvinne, men det var likevel noe helt uvanlig med hans fødsel.   For de kristne har alltid bekjent at han er sann Gud og sant menneske, altså at Maria ble «Herrens mor», enda hun ikke hadde vært sammen med noen mann. Vi vet egentlig ikke mye om Maria, men denne søndagen får vi høre at hun trodde at det Gud hadde lovet, skulle gå i oppfyllelse. Maria hadde sagt ja til det gåtefulle budskapet om at hun skulle få barn.
Maria fikk navnet «Herrens mor», men hun har også vært kalt alle troendes mor. For nettopp ved at hun godtok Guds løfte er hun blitt et forbilde for dem som tror, og som ikke kommer med snusfornuftige argumenter mot at Gud kan gjøre noe vi ikke forstår. I en lovsang som vi har etter henne står det «fra nå av skal alle slekter prise meg salig». Ja, vi kan prise Maria fordi hun var lydig og ble mor til han som kalles verdens frelser.

 

Med rette at vi nevner hennes navn i den trosbekjennelsen som leses i kirkene hver søndag, når vi leser «født av jomfru Maria». Et annet navn blir også nevnt, nemlig Pontius Pilatus, han som dømte Jesus til døden. Så er det en dyp sammenheng mellom julens og påskens budskap, fordi Jesus ble født og døde for oss.

 

Last flere relaterte artikkler
  • Maria budskapsdag

    Maria budskapsdag – 27.03.2022 Luk 1,39-45 Bilde av Heather Mount Noen dager senere …
  • 6. søndag i påsketiden

    Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
  • 17. Mai

    Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …