Hjem Søndagskommentar Påskenatt/Ottesang – Jesus står opp

Påskenatt/Ottesang – Jesus står opp

5 min lest
0
0
2,517

Mark. 16,1-8Oppstandelsen 01

Da sabbaten var over, kjøpte Maria Magdalena og Maria, Jakobs mor, og Salome velluktende oljer for å gå og salve ham.  Tidlig om morgenen den første dagen i uken kom de til graven da solen gikk opp.  De sa til hverandre: «Hvem skal vi få til å rulle bort steinen fra inngangen til graven?»  Men da de så opp, fikk de se at steinen var rullet fra. Den var meget stor.  Da de kom inn i graven, så de en ung mann sitte på høyre side, kledd i en hvit, lang kjortel, og de ble forferdet.  Men han sa til dem: «Vær ikke forferdet! Dere leter etter Jesus fra Nasaret, den korsfestede. Han er stått opp, han er ikke her. Se, der er stedet hvor de la ham!  Men gå og si til disiplene hans og til Peter: ‘Han går i forveien for dere til Galilea. Der skal dere få se ham, slik som han sa dere.’»  Da gikk de ut og flyktet bort fra graven, skjelvende og ute av seg. De sa ikke et ord til noen, for de var redde.

 

Kvinnene som hadde vært i Jesu følge hadde forberedt seg til å besøke hans grav. Men deres ærend på kirkegården var annerledes en våre. De skulle salve den døde slik skikken var. Ett problem hadde de ikke løsningen på, hvem skulle få vekk steinen foran inngangen til klippegraven? Stort lengre kom de ikke før de opplevde sjokk på sjokk – steinen var borte, det satt en ung mann i hvite klær i graven og det han sa var enda mer forvirrende: «Han (Jesus) er stått opp, han er ikke her». I samme åndedrag fikk de oppdraget: «Men gå og si til disiplene hans og til Peter: «Han går i forveien for dere til Galilea. Der skal dere få se ham, slik som ha sa dere».

 

De tre ble så redde at de flyktet skjelvende bort fra det det hele. Selv om de også sikkert hadde hørt Jesu forkynnelse, var det både uhørt og ufattelig at han skulle seire over døden!

 

Bibelen inneholder mange fortellinger om Guds inngripen og mektige gjerninger. Den mest ufattelige er fortellingen om Jesu oppstandelse. Hverken kvinnene ved graven eller vi som lever i dag har noe å sammenligne dette med. Det er kort sagt ubegripelig for oss, eller for å si det med apostelen Paulus: «Det intet øye så og intet øre hørte, det som ikke kom opp i noe menneskehjerte, det som Gud har gjort ferdig for dem som elsker ham» 1 Kor 2,9.

Til oppstandelsens faktum kan vi bare overgi oss i takk og lovprisning.

For ikke bare hjelper Gud oss med vår skyld, slik vi leser om det på Skjærtorsdag og Langfredag, men påskemorgen hjelper han oss med det som ingen andre kan hjelpe med – håpet i møte med døden!

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anders Moen Kvalsnes
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…