Hjem Søndagskommentar 2. søndag i fastetiden

2. søndag i fastetiden

5 min lest
0
0
1,352

Jes 55,1-7Foss

Kom, alle tørste, kom til vannet! Dere uten penger, kom og kjøp korn og spis! Kom, kjøp korn uten penger, vin og melk uten betaling!

Hvorfor bruke penger på det som ikke er brød, og arbeid på det som ikke metter? Hør nå på meg, så skal dere få spise det som godt er, og fryde dere over fete retter.

Vend øret hit og kom til meg, hør, så skal dere leve! Jeg vil slutte en evig pakt med dere, min godhet mot David står fast.

Se, til vitne for folkene satte jeg ham, til fyrste og hersker over folkene.

Se, et folkeslag du ikke kjenner, skal du kalle på, et folkeslag som ikke kjenner deg, skal løpe mot deg for Herren din Guds skyld, Israels Hellige, som gjør deg herlig. 

Søk Herren mens han er å finne, kall på ham når han er nær!

Den urettferdige skal vende seg bort fra sin vei, ugjerningsmannen fra sine tanker, og vende om til Herren, som vil vise barmhjertighet, til vår Gud, for han er rik på tilgivelse.

 

Gratis!

Vi kjenner det fra reklamen: Prøv dette gratis i 1 mnd! Gratis ekstrautstyr, gratis ditt og datt.  Men hvis vi tenker oss om, vet vi at gratistilbudet er lokkemat. Kontakten med meg som kunde skal opprettes, slik at jeg kan bli kunde som betaler neste gang.

I forbrukersamfunnet gjelder «løp og kjøp» – og betal! Og det er lett å bli tatt av presset. Nyere, større, mer oppdatert osv osv.  Hører vi profetens ord? Hvorfor bruke penger på det som ikke er brød og arbeid på det som ikke metter? Å kjøpe seg til ekte glede og fred er et bedrag. Det er som å drikke saltvann for å slukke tørsten

Det vi trenger mest, er fellesskap med den evig Gud og liv med Ham. Det kan vi bare få! Søndagens tekst forteller at Gud selv inviterer oss til å komme og «kjøpe uten penger», altså et utrolig gratistilbud. Penger duger ikke, heller ikke vellykket liv, fasade eller fromhet.

Så kan vi lure på hvorfor ikke flere «slår til». Svaret, i hvert fall noe av det, finner vi i evangelieteksten for denne søndagen. Jesus sier: Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren! (Luk 13,24). Det er paradoksalt nok veldig mye som vil hindre oss i å ta i mot Guds gode gaver og Jesu nåde. Djevelen sier: Gratis, ja! Men tenk på alt du går glipp av i Jesu følge! Mitt eget hjerte sier kanskje: Jeg får det ikke til.

Budskapet fra Jesus klinger sammen med profetens: Overvinn hindringene! Kjempe dere fram til Guds rike. Adgangen er fri og åpen for alle, mat og drikke er gratis! Når dere tar til dere av det jeg gir, kan dere også gjøre det jeg vil. Og en gang skal jeg ta imot dere til den store festen!

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…