Hjem Søndagskommentar Kristi forklarelsesdag

Kristi forklarelsesdag

7 min lest
1
0
3,305

Luk. 9, 28-36Jesu forklarelsesdag

Omkring åtte dager etter at han hadde sagt dette, tok han med seg Peter, Johannes og Jakob og gikk opp i fjellet for å be.  Og mens han ba, fikk ansiktet hans et annet utseende, og klærne ble blendende hvite. Med ett sto det to menn og snakket med ham; det var Moses og Elia. De viste seg i herlighet og talte om den utgangen livet hans skulle få, om det han skulle fullføre i Jerusalem. Peter og de andre hadde falt i dyp søvn. Nå våknet de og fikk se hans herlighet og de to mennene som sto sammen med ham. Da mennene skulle til å forlate ham, sa Peter til Jesus: «Mester, det er godt at vi er her. La oss bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia» – han visste ikke selv hva han sa. Mens han talte, kom det en sky og skygget over dem, og da de kom inn i skyen, ble de grepet av frykt. Det lød en røst fra skyen: «Dette er min Sønn, den utvalgte. Hør ham!» Og da røsten lød, var det ingen annen å se, bare Jesus. Disiplene tidde med dette. På den tiden fortalte de ikke til noen hva de hadde sett.

 

Jesu forklarelsesdag-02

Åtte dager før det som skjer i dagens tekst, varsler Jesus at han skal lide, dø og så stå opp igjen på den tredje dagen.  Så kommer dagens tekst og bekrefter hvem Jesus er, at Han virkelig er Guds Sønn.

Vi er inne i kirkeårets åpenbaringstid.  Da bidrar tekstene til å åpenbare hvem Jesus virkelig er og hva han skulle gjøre.  Åpenbaringen skjedde skrittvis. Da Jesus gjorde vann til vin i Kana står det at det ”Dette var det første tegnet Jesus gjorde, det var i Kana i Galilea. Han åpenbarte sin herlighet, og disiplene hans trodde på ham.” Joh. 2,11.  Senere ble det mange flere tegn som pekte på Jesu herlighet og guddommelighet.  Det som skjedde oppe på fjellet var et ekstra sterkt tegn.  Jesu utseende forandret seg og klærne ble blendende hvite. Så kom Moses og Elias og snakket med ham.  Det de snakket om var det som skulle skje i Jerusalem og fullføringen av hans frelsergjerning.  De tre disiplene fikk se Jesu herlighet og Moses og Elia som stod der sammen med ham og de ble lamslått og forvirret. Peter var så forvirret at han foreslo at de skulle bygge 3 hytter oppe på fjellet.

Men forklarelsen på fjellet var ikke den endelige åpenbaring av Jesu herlighet.  Den skulle komme senere i Jersualem ved påsketider slik vi leser i Johannes 12,23 ff. på palmesøndag: «Timen er kommet da Menneskesønnen skal bli herliggjort.  Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene kornet. Men hvis det dør, bærer det rik frukt. ….. Far, la ditt navn bli herliggjort!» Da lød det en røst fra himmelen: «Jeg har herliggjort det og skal herliggjøre det igjen.»…..Og når jeg blir løftet opp fra jorden, skal jeg dra alle til meg.» 33 Dette sa han for å gi til kjenne hva slags død han skulle lide.”

Når han så fullførte sitt frelsesverk gjennom sin lidelse og død, og han ropte ”Det er fullbrakt!”, så ble han høyt opphøyet i oppstandelsen og senere i himmelfarten.  Da fikk han all makt i himmel og på jord og ”Jesus lever, graven brast ! Han sto opp med guddoms velde. Trøsten står som klippen fast, at hans død og blod skal gjelde. Lynet blinker, jorden bever. Graven brast, og Jesus lever !” Heldigvis at Jesus ikke ble værende på fjellet i en av Peters 3 hytter.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

En kommentar

  1. Reidar Bjaanes

    1. February 2016 på 15:16

    Takk til Hans Thore Løvaas for søndagstanker knyttet til Kristi Forklarelsesdag! Ja,godt at Jesus ikke som du skriver ble værende i en av Peters hytter oppe på fjellet. At han fullførte sitt frelsesverk har gjort at han ved Ordet og Ånden idag besøker mange hytter, hus, kirker og katedraler. Overalt på disse steder får mennesker høre om Guds herlighet. Mennesker får høre og ta imot Frelseren. I glede får vi sammen gå ut i tjeneste for Ham! Fortelle om Guds kjærlighet, hellighet og herlighet!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…