Hjem Søndagskommentar Såmannssøndagen

Såmannssøndagen

7 min lest
0
0
4,263

Matt. 13,24-30Såmannsøndag

Han la fram for dem en annen lignelse og sa: «Himmelriket kan sammenlignes med en mann som hadde sådd godt korn i åkeren sin. Og mens alle sov, kom fienden hans og sådde ugress blant hveten og gikk sin vei.  Da kornet skjøt opp og satte aks, kom også ugresset til syne.  Tjenerne gikk til jordeieren og sa: ‘Herre! Var det ikke godt korn du sådde i åkeren? Hvor kommer da ugresset fra?’  ‘Det har en fiende gjort’, svarte han. Tjenerne spurte ham: ‘Vil du vi skal gå og luke det bort?’  ‘Nei’, svarte han, ‘for når dere luker bort ugresset, kunne dere samtidig komme til å rykke opp hveten. La dem begge vokse der sammen til høsten kommer. Og når det er tid for innhøsting, skal jeg si til dem som høster inn: Sank først sammen ugresset og bind det i bunter for å brenne det. Men hveten skal dere samle i låven min.’»

Såmannsøndag02.gif

 

 

Kommende søndag kalles såmannsøndagen.  Tekstene handler om Guds Rike, om himmelriket og hvordan det vokser.

 

Uten unntak sier tekstene at det er det gode såkornet som er Guds Ord som sås i menneskehjerter og spirer, gror og gir vekst.  I GT sies følgende om Guds Ords kraft: ”Slik er mitt ord som går ut av min munn: Det vender ikke tomt tilbake til meg, men gjør det jeg vil og fullfører det jeg sender det til.”   Jesaja 55,11.  I NT sies bl.a. følgende: For Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer.”  Hebr. 4,12.

Skal Guds Rike vokse i vårt eget land og ute blant alle folkeslag, så er det absolutt nødvendig med at noen går ut som såmenn og såkvinner og sår det gode kornet, Guds Ord.  Skal nye generasjoner bli med i Guds Rike, så er det helt nødvendig med opplæring i hjemmene, søndagsskolearbeid, barne- og ungdomsarbeid der Guds Ord blir sådd rikelig.  Ordet vender ikke tomt tilbake.

Men så må vi være klar over at Djevelen er svært aktiv med sin såtjeneste.  Han sår løgn og forvrengninger. Han sår besnærende tanker.  Han kommer på nytt og på nytt og stiller spørsmålet: ”Har Gud virkelig sagt?” Han sprer ideer og ismer som forfører.  Så vokser det opp mye ugress i hveteåkeren.

At Fienden/Djevelen operer på denne måten skjønner vi også fra lignelsen om såmannen og de 4 slags jordsmonn.  Det står at ”da han sådde, falt noe ved veien, og fuglene kom og tok det.”.  Jesus forklarer det med at Den Onde kommer og røver det som er sådd i hjertet.

Hva kan vi gjøre med dette?  Skal vi bruke makt og rykke opp ugresset mens det vokser opp sammen med hveten?  Jesus sier nei.  Vi skal vente til innhøstingen.  Da skal ugresset rykkes opp og kastes på ilden, mens hveten skal bæres inni låven.  Det betyr at dommen hører Herren til.  Vi skal ikke dømme om hvem som er innenfor og utenfor og drive med utrenskinger i Guds rike på jord.

Vi er isteden kalt til å dele Guds Ord, både loven og evangeliet, på en tydelig og inviterende måte slik at mennesker kan komme til tro og bli bevart i troen.  Samtidig skal vi være klar over Fiendens virksomhet og advare mot falsk lære og og tankebygninger før de får fotfeste og fører barn, unge og voksne på avveier.

Til sist vil jeg minne om ordet i 2. Pet. 1,19: ”Derfor står også profetordet så mye fastere for oss. Dette ordet gjør dere rett i å holde fast på. Det er en lampe som lyser på et mørkt sted til dagen gryr og morgenstjernen stiger opp i deres hjerter.”

 

Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …