Hjem Søndagskommentar 2. søndag i åpenbaringstiden

2. søndag i åpenbaringstiden

5 min lest
0
0
1,707

Johannes 1: 29-34Illustrasjon 1 pinsedag 1307266922

Dagen etter ser han Jesus komme gående mot seg, og han sier: «Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!  Om ham var det jeg sa: Etter meg kommer det en mann som er kommet før meg, for han var til før meg.  Jeg kjente ham ikke, men for at han skal bli åpenbart for Israel, er jeg kommet og døper med vann.»  Og Johannes vitnet og sa: «Jeg så Ånden dale ned fra himmelen som en due, og den ble værende over ham.  Jeg kjente ham ikke. Men han som sendte meg for å døpe med vann, sa til meg: Ham du ser Ånden dale ned over og bli hos, han er det som døper med Den hellige ånd.  Jeg har sett det, og jeg har vitnet: Han er Guds Sønn.»

 

I bibeloversettelsen av 2011 har enkelte vers fått en annen ordlyd enn tidligere. Joh 1:29 er ett av dem. Ordet «bort» lagt til, slik at det står «Se, der er Guds lam som bærer bort verdens synd». Alle offer i Det gamle testamente pekte mot ham som skulle være Guds lam, og som på den måten skulle bære bort verdens synd. Da gjaldt påskelammet for hvert hus, nå kom et lam som gjaldt hele verden. Slik syndebukken ble sluppet ut i villmarken og ble borte for godt, skal verdens synd bli båret bort for godt.

Det er ikke døperen Johannes’ person som står i fokus denne søndagen, men hans vitnesbyrd. Johannes døpte i vann, og den som steg ned i elven, fikk bekjenne og legge av seg det vonde. Men så kom Jesus, som ikke hadde noen skyld å bære. Han steg også ned i vannet, og slik tok på seg det de andre fikk legge av seg. Og da Jesus steg opp igjen, var det han som hadde bøyd hode, tynget av verdens synd. Han tok synden på seg, bar den bort og sonet den. Derfor er det tilgivelse. Det vonde som vi har bekjent, vil Gud aldri trekke fram igjen. Det er sonet!

Johannes så duen komme over Jesus, og husket ordene fra den som hadde sendt ham: Dette er han som døper i Den Hellige Ånd.

Vi er helt i starten av et nytt år. Noen har nyttårsforsetter. Andre velger et spesielt bibelord for det nye året. Hva med å gjøre Johannes sitt vitnesbyrd til mitt? Johannes vitner i vår tekst: Han er Guds Sønn.

Jeg inviterer deg til å be sammen med meg: Kjære Jesus. Takk for at jeg får komme til deg og bekjenne for deg de tanker, ord og handlinger som ikke har vært av det gode, enten det gjaldt mine medmennesker eller meg selv, og som har skapt avstand mellom oss. Takk for at du har båret bort disse synder, og slik gir meg tilgivelse. Du er Guds Sønn! Amen.

Last flere relaterte artikkler
  • 3. Søndag i fastetiden

    3 søndag i fastetiden – 12.03.2023 Bilde av Timothy Eberly Luk 11,14-28  En gang dre…
  • Maria budskapsdag

    Luk 1, 26-38   Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til e…
  • 3. søndag i fastetiden

    Luk 11, 14-28 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den onde ånden fór ut, begyn…
Last flere av Inge Morten Paulsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…