Hjem Søndagskommentar Reformasjonsdagen,  31.oktober.

Reformasjonsdagen,  31.oktober.

4 min lest
0
0
859

Johannes 1, 16-17.Golgata

Av hans fylde har vi alle fått, nåde over nåde.

For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.

 

31.oktober kalles reformasjonsdagen, fordi det var på denne datoen i året 1517 den tyske munken og professoren Martin Luther satte opp et oppslag på en kirkedør i småbyen Wittenberg, med 95 setninger om hva som er rett kristendom. Han hadde ikke gjort seg noen tanker hvilken oppsikt dette skulle vekke. Det var nok mange som var misfornøyd med forfallet i kirken, det måtte komme en reform. Før noen år var gått var kirken splittet i en katolsk og en protestantisk del, og reformasjonen nådde også Norge.  Det skulle gå så langt at katolikker og protestanter førte krig mot hverandre i Europa. I dag står vi sammen, og den lutherske og den romersk-katolske kirke har til og med utarbeidet en felles erklæring om hvordan mennesket kan bli «rettferdig for Gud», det vil si få fred med Gud ved å tro på Jesus.
Bibelteksten fra Johannesevangeliet handler ikke om Luther eller reformasjonen, men om nåden og sannheten. Denne sannheten ble blankpusset av reformasjonen. Den store folkeleder og lovgiver Moses gav Loven, «Moseloven», de 10 bud og mange andre bud. Forholdet mellom Gud og det jødiske folk, som han hadde valgt ut for å fullføre sin frelsesplan, var en pakt, en forpliktelse. Jesus var jo jøde, men han skapte noe helt nytt. Da han innstiftet nattverden brukte han uttrykket «den nye pakt i mitt blod». Det betyr at det er hans død, hans blod, og senere hans oppstandelse, som er bestemmende. Her er det ikke lov og krav som er grunnlaget, men sannheten og nåden, den som gis på grunn av det Jesus har gjort.
Den merkeligste misforståelsen jeg kjenner, er påstanden om at det viktigste i kristendommen er de 10 bud. Det fører til at besteborgerlighet, til forestillingen om at en må oppføre seg bra og være «snill» for å være en god kristen. Kunne reformasjonsdagen greie å utrydde en slik vrangforestilling, har Martin Luther ikke levd forgjeves! Både katolikker og protestanter kan i dag sammen forkynne det gode budskapet om at det er «nåde over nåde» å få leve som disipler av Jesus Kristus, tro på ham og tilhøre hans kirkefolk.

 

Pensjonist, Dr.Theol, forfatter og prest

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
 • hender-bibel1

  6. søndag i påsketiden

  Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
Last flere av Bjørn Sandvik
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…